Спря ерозията в подкрепата за ГЕРБ, БСП на... предела си

Политологът Анастас Стефанов пред Bulgaria ON AIR
14 дек 2018 12:00,
43

Подкрепата за парламента и правителството задържа нивата си през декември. Това показват данните на изследователския център "Тренд". При оценката за работата на президента обаче се отбелязва спад в положителните оценки.

Социолозите отбелязват, че ерозията в подкрепата към ГЕРБ е спряла през този месец. Управляващата партия запазва лидерската си позиция, но с минимална преднина спрямо основния си опонент в лицето на БСП.

Още по темата

Според политолога Анастас Стефанов на евроизборите не се очакват големи изненади, независимо, че изследването показва значително близки стойности между ГЕРБ и БСП - разликата е около 1,5%.

"При едни извънредни парламентарни избори ще има мобилизация и положението ще се промени. Тогава трябва да се погледне коя политическа партия как ще мобилизира своя електорат. Левицата в момента е на предела на максимума на своя електорат. Това са около 950 хил. гласа - до 1 млн. При ГЕРБ пък има сериозна ерозия в електоралната периферия. ГЕРБ обаче има възможност да привлече други електорални ядра", обясни още експертът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му ключови за сегашните резултати са протестите, провели се през последните няколко месеца. Той е на мнение, че ако недоволството се беше отключило през януари-февруари, последствията щяха да са много по-големи.

"Стойностите на доверието на хората към премиера не се променят, в доверието към президента има лек спад. Все пак Румен Радев има вече 2 години опит зад гърба си и независимо от това държи висок рейтинг", допълни Стефанов.

От министрите - Красимир Каракачанов пък се оказва с най-нисък рейтинг - при него се наблюдава спад на доверието с около 30%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
9
 
! Отговори
Филия с мас преди 5 години
Оставка на СИК-аджията и неговата шайка.Повишаване на цени на ел.енергия,вода,парно,данъци и основни стоки.***,калинки на ГРОБ са спуснати във всяка държавна институция, корупция в невероятни размери. Това са Тиквата и ГРОБ.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иха фашиста омиротворител демек творящ нещо в Омир със синьото използвано цукало на главата е най-накрая където му е мястото на бунището на историята.Щял и със самолета си да падне, жал ми е за екипажа, но те какво очакват като водят извънгабаритен бидон с ла.***.Иначе източника на свръхтеглото е ясен- окрадения от него народ.
29
3
 
5
 
! Отговори
Баамаа преди 5 години
Е убо де , водим с процент и половина ама в статистиката влизат ли малцинствата с купените гласове ...щото като разнесем и чувалите би трябвало да водим с шест или седем% , мдаа!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 34. Хи-хи, тръгна корозията в кухата ти алена кратуна.
27
0
 
0
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До 35. Ех, колко си елементарен. Ама като дават добри прогнози за БСП не лъжат, нали?
26
1
 
0
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До червения Винету 32. Не ми взимай ника, ***. Не спряхте с мръснишките си позитански номера.
25
4
 
0
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До 31 червен анонимник. Глу.пак, що не питаш хората какви зулуми е направила 120 годишната партия? Свят ще ти са завие. А това с до времето го слушам от 2013. Най-малко пък зомбирани озлобени червени пуяци като теб могат да кажат докога ще го има ГЕРБ.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте мотали и лъгали,бе!И без това никой не ви вярва!
23
6
 
16
 
! Отговори
И тръгна преди 5 години
Корозията, начело с Бойко гербов тъпанаров
22
4
 
18
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Герб има още да губи подкрепа: и заради по-високите данъци, и заради корупцията, с която уж все се борят, а все не намалява, и заради постоянното качване на цените на всичко, което е регулирано от държавата - цени на ток, газ, вода и т.н.. И си оставаме в ЕС държавата с най-нисък стандарт на живот. Така че стабилизацията е само във въображението на социолозите.
21
12
 
26
 
! Отговори
Винету преди 5 години
Герб е вреден и за нищо не става .Трябва да бъде разкаран колкото семоже по-бързо и затвор за водачитему -- има за какво .
20
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Винету 29Ха-ха-ха..............."партия", създадена на немски пари и по техни мерки (по думите на Бойко Б. изказани открито и видеото в нета!) само и само да бъдем ПОДЧЕНЕНИ на еуропската простотия.......ТОВА Е ДО ВРЕМЕ!!! В сравнение с партии от 120 години, за 10 може само да се почешеш. А тази антинародна "партия" успя да напрати толкова гадости, че само след 3-5 години ще я замерят с камъни!
19
2
 
3
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Анонимен 19 Бъзикаш се , нали ?
18
40
 
11
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До гробокопача. Абсолютно съм спокоен, покойник. Тази басня, как ГЕРБ си отива, я чета и слушам от 2013. Сега сме 2018, ГЕРБ още е на власт, спечели всички парламентарни избори, ще спечели и следващите. Е, не са идеални, имат грешки, но другите са много по-зле. А ти си толкова безличен от години с твоите ялови драсканици, че няма как да те мразя. Просто си ми жалък и безинтересен - всеки път едно и също, от което нищо не следва.
17
5
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До BurzumБурзум;))), поклон!;)))
16
12
 
23
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До ВинетуСпоко, гербоухи, Коледа ще мине, ще заколим Прасето, бонусите на Бойко ще свършат, януари тумбака ще засвири, новите цени на Бойко ще вдигнат гири.Щот Бойо дал, но и Бойо взел! Електората е така, ку го раниш, не блее, обаче, ку не го раниш, не само блее;))) Та и ти си тъй;))) Тъй, че 1,5% това е в рамките на статистическата грешка. правилната политика е везните да се уравновесят. Това ми е целта и аз я постигам;))) На теб, не ти остава нищо друго, освен да ме мразиш;)))
15
7
 
7
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Който емигрирал- емигрирал ...тука останахме стабилягите .....ще се порим едни други белким родим нещо с ум на Анщайн и тяло на Арнолд.....засега сме го докарали до ПРЕМИЕРА...
14
31
 
12
 
! Отговори
Винету преди 5 години
Само ГЕРБ, другите не стават.
13
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След мнократните поскъпвания на всички стоки и услуги, данъци, такси при това управление, има главоломен спад. Като се добавят корупцията, престъпността, става още по - ясно....Ако се провеждаха честни избори, никога нямаше да са на власт цели десет години!
12
2
 
8
 
! Отговори
до 17-есети.... преди 5 години
До Анонимен за кого става въпрос,щото единиЯ се върна предсрочно от мАсква(ГОВОРЕШЕ СЕ ЧЕ СЕ БИЛ оСРАЛ ДО РАМЕНЕТЕ)...