Йотова: Национализмът не е лекарство за никой проблем

Тя бе на възпоменателния събор за шестте ястребинчета
Обновена: 15 дек 2018 19:23 | 15 дек 2018 17:29,
104
Йотова: Национализмът не е лекарство за никой проблем
Снимка: Президентство

"Ксенофобията и национализмът днес шестват в речите на политиците в цял свят. Но омразата и национализмът не са лекарство за никой проблем. Те няма да преборят неравенството и липсата на справедливост в обществото ни. Само слабите лидери управляват със страховете на хората." Това е заявила вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменателния събор по повод 75-ата годишнина от разстрела на шестте ястребинчета, цитирана от прессекретариата на президента.

Тя припомнила думите на 7-годишния Стойне: "Не ме убивайте, аз съм малък", и подчертала трагичното безсмислие на смъртта на 18 невинни души, сред които 6 деца.

Вицепрезидентът определила като недостойни опитите за пренаписване на историята.

"Последните години самозвани научни работници, общественици, политици казват, че няма защо да се помнят тези дати от българската история и да присъстват в учебниците на децата ни. Уроците на историята са тежки, но горко на тези, които не ги помнят и не ги предават на поколенията", отбелязала Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочила още, че е наш дълг да разказваме за тази трагедия на децата си, за да ги предпазим от опасностите в този страшен свят, в който човешките ценности нямат значение.

"Ще предаваме на поколенията историята, за да се чувстваме силни като народ, който всеки път въстава срещу несправедливостта, срещу разделението и омразата, която трайно се настани в обществото ни. В един народ, оцелял над 13 века, няма място за разделение", заявила Илияна Йотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
4
 
! Отговори
опетков преди 5 години
Бившата ТВ водеща Йотовица, да не се опитва да рздава от малкото акъл, който и без това няма. Съединение няма и не може да има докато комунистите, не се покаят, не признаят вината си за хилядите избити, за пропиляните години на редица поколения българи, за робското служене на чужда държава, за измамените надежди на вярващите в светлото бъдеще, не разпуснат партията си и не върнат заграбените богатства.
80
0
 
0
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Ж Като чета пък твойта версия, историята си я чел само от книгата за история на БКП. А какво ще кажеш за атентата през 1925г, за "Септемврийското въстание", правено по поръчка от Москва от страхливците и агенти на НКВД Коларов и Димитров?
79
2
 
6
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 5 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на Българи
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1917-1918г. По заповед на Вожда Владимир Улянов,са екзекутирани 1 милион казаци,без присъди,понеже е нямало обвинения.Причината за гибелта им е била,че не са пожелали да станат съветски граждани,а са искали да си останат българи.От Москва на Юг,всички си знаят потеклото,ама на никой не му стиска да го заяви на глас,още им държи влага.Но братята в чужбина се поотпускат от време на време,и подмятат по някоя и друга дума като например ,ееее конечно моя бабушка и мой дядушки бъйли болгари ' Мъй нет
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От времето на богомилите,само мъка по тези наши земи.Иначе ,,на война,като на война''.
76
3
 
5
 
! Отговори
безпартиен преди 5 години
Ако някой знае кой е комндвал разстрела на децата от Ястребино нека да напише.Дотук прочетох противоречиви истории и не знам на коя да вярвам.Например знам,че от взвода воиници които трябвало да разстрелят Вапцаров нито един войник не е стрелял в него и на практика е би застрелян от Никола Гешев!Не вярвам воиниците да са стреляли по деца!Служил съм в казармата и знам,че безсмислените заповеди на практика не се изпълняваха от воиниците!
75
3
 
7
 
! Отговори
Ж преди 5 години
До 93 анонимния - като гледам историята не ти е силната страна! Руските агенти ли избиваха без съд и присъда поети,адвокати,политици с различни разбирания от тези на царя и правителството в периода 23-40 година? Какви руски агенти бяха те за това че искаха народа да живее по-добре? За отрязаните партизански глави,изнасилените жени в полицейските участъци,за избитите деца от Т.н. Служители на реда какво ще кажете???Пропаганда ли пак?
74
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските агенти са извършили предателство към държавата, тероризирайки собствения си народ във време на война. Докато голяма част от мъжете са мобилизирани да пазят реда в новоосвободените Вардарска и Егейска Македония, терористите на Москва са палели складове с продоволствие и са убивали представителите на властта в Царството.
73
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Насилието в България е донесено от русофили и комунисти. От Москва са им пращали пари, оръжия и обучени в съветски школи диверсанти-инструктори. Целта е била да се взриви дотогава мирното и проспериращо обединено Царство България отвътре. След половин година опити да се справят само с щатните стражари, гласува се Закон за защита на държавата, който да противодейства на московския съветски тероризъм. Тогава в действие влиза жандармерия и войска.
72
5
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Вицепрезидентката, както и партията и, воглаве с антибългари като недочеловека Иво Христов, съвсем явно и целенасочено ровят в миналото и сеят измислени вражди. Виновниците за това убийство отдавна са осъдени. Но истината е, че 99% от вината е на продажните комунисти, вършели тероризъм с пари от Москва.
71
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз-съм , фашист,.Зада- имам, хабер,.От, жените,..Запомнете- това, госпожо- виция,..
70
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 85Ремсист какво означава според вас.Работническа младежка комунистическа партия.Нещо като комсомолец.Няколкото години затвор са 3.После го реабилитират и дори му дават право да учи...Едните комунисти разстрелват другите комунисти и после трети комунисти леят крокодилски сълзи и носят червени рози и карамфили на гробищата и на двата вида комунисти.И за всичко са виновни белите хора.Тва вашто си е патология.
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Издалият заповедта за разстрел на дечицата подпоручик Йорданов е бил фашист, а не комунист. Изпълнилият заповедта фелдфебел-школник Маринов е бил ремсист. Като не знаете, не се излагайте! Маронов е осъден на смърт от Народноя съд, но после му се разминава само със няколко години затвор.
68
10
 
13
 
! Отговори
ЧЪРЧИЛ преди 5 години
С комунисти помирение НИКОГА!
67
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, госпожа Йотова, че не е лекарство, го разкажете на г-на Тръмп!!!!! Нали в последните 30 години и вие и разните там други партийки се съревновавате да се вслушвате в големия задокеански "брат"!!! ПОЗОР, госпожо Йотова, ПОЗОР ЗА ВАШАТА ПАРТИЯ И ЗА ВАС!!!
66
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако поръчалият разстрела не е бил комунист защо след 9 септ го реабилитират?А,? Кажете бе червени каскети?
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 79За доброто и злото няма класи.Гледната точка е оправдание за прикриване на зло и гузна съвест.Оправдание за страхливите.Най-голямата смелост е да осъдиш себе си.
64
5
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Червеният антибългаризъм също!
63
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Битието определя съзнанието - това е мисъл на Маркс. Сит на гладен не вярва - поговорка. Гладен човек лошо гледа - поговорка. Какво искам да кажа - че класите в българия имат различно битие и съответно съзнание. Мантрите за помирение и единение не се приемат. И едните помнят, и другите помнят и няма да си простят.
62
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност този който е поръчал децата да се разстрелят е бил комунист.Поради тая причина го реабилитират след 9 септември.Разстреляните са били членове на БЗНС.Не разбирам защо манипулират историята по такъв гаден начин.Гаден комунист поръчва разстрел на няколко селянчета по подозрение.Типично.Милиони са си отишли така и в Русия и в България.След тва същият този комунист получава 3 годишна присъда и до последно пропагандата казва че те са поръчани от нацистите.А сега други комунисти леят сълзи.