ДПС настоява Борисов да се разграничи от Каракачанов

Демокрацията е в опасност, виновни са управляващите, твърди Карадайъ
16 яну 2019 15:30,
59
ДПС настоява Борисов да се разграничи от Каракачанов
Снимка: БТА

ДПС настоява премиерът Бойко Борисов да се разграничи от изказванията на вицепремиера Красимир Каракачанов за случилото се във Войводиново, където бе пребит военнослужещ от двама братя роми и да бъдат предприети "необходимите политически действия".

След инцидента Каракачанов се изказа остро, че "ромите са станали изключително нагли". Стигна се и до разрушаването на незаконните им постройки във Войводиново. Това разгневи ромите и те организираха протест с искането за оставката и извинението на Каракачанов.

"ДПС настоява министър-председателят да се разграничи от изказването на вицепремиера и министър на отбраната и да предприеме необходимите политически действия, в противен случай отговорността е на цялото правителство. ДПС настоява прокуратурата да се самосезира за всички прояви на омраза на етническа и верска основа, както и дали са спазени законите при разрушаването на домовете на хората. От ДПС настояваме и председателят на НС да вземе отношение, както и Народното събрание като цяло. Президентът да вземе отношение като обединител на нацията по Конституция", прочете в декларация от трибуната на Народното събрание лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Още по темата

Той уточни, че случилото се във Войводиново е ужасно, но обвини управляващите, че те са отговорни за насаждането на разделение и омраза в обществото.

"Това, което се случи в с. Войводиново, Пловдивско, е ужасно. Ужасно е и онова, което се случи на курсантите по пътя Сливен – Гурково. Ужасно е и онова, случило се в Павел баня и в Благоевград. По-ужасното в случая е, че такива неща се случват по причина на управляващите. А всъщност тези и подобни случаи са един тревожен сигнал за тежкото разделение в обществото, за войнстващата омраза и натрупания гняв, за агресията и бездушието. Случилото се трябваше да накара управляващите да осъзнаят мащабите на разделението и последиците от политиката на омраза, която официално е на власт през последните години", отсече Карадайъ.

По думите му това е груба манипулация и опит за политическа употреба с цел краткосрочни дивиденти.

"Моделът е един и същ – в навечерието на избори битови, хулигански, криминални случаи да се етнизират и да се превръщат в групово наказание. При грубо погазване на принципа за личната отговорност за всяко нарушение или престъпление. Или по-цинично – докато един вицепремиер поражда етническо напрежение, ГЕРБ в Пловдив открива Европейската културна столица на многообразието под мотото "Заедно", настоя той.

"Мирът и демокрацията са в опасност. Призоваваме към отговорност. С мисъл за бъдещето на Родината, с мисъл за бъдещето на нашите деца. Омразата трябва да спре. Разделението трябва да спре. Ред е да препотвърдим верността си към европейските ценности", заключи Карадайъ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да порицаят гамените, ДПС решиха също да изнаглеят.
8
3
 
0
 
! Отговори
Гост преди 5 години
До 23Ами те са гласували основно за ГЕРБ, БСП и за патриотите!!!
7
4
 
0
 
! Отговори
Гост преди 5 години
До 31Ами да! Нещо против?
6
1
 
6
 
! Отговори
ПИТАНКА преди 5 години
А тази партия законна ли е?
5
1
 
2
 
! Отговори
Доган преди 5 години
каза - няма безплатен обяд. Сега си събира вересиите.
4
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ни интересува тая работа,ние си искаме БСП и АБВ да управляват!
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми допада Каракачанов но да сложим ръка на сърцето всички българи не е ли прав защо ние българите да плащаме данъци ток вода а пигмеите да живеят наготово
2
4
 
15
 
! Отговори
Ал Кохол преди 5 години
Хайдеее, почнаха с извиването на ръцете.Няма нищо даром на този свят. ДПС го подкрепиха за самолетите, сега ще си искат.Резултатът може да е пак същият, както и при неприемането да се купи самолет.Честито!
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквам Борисов да направи точно така. Той на ДПС не може нищо да откаже.