Парламентът бутна ветото на президента за "тайния арест"

Бил по изключение за тежки престъпления и тероризъм
16 яну 2019 16:00,
134
Парламентът бутна ветото на президента за "тайния арест"
Снимка: Булфото, архив

Парламентът преодоля ветото на държавния глава Румен Радев върху промените в Наказателния кодекс.

Със 137 гласа мнозинството отново прие текстовете за т. нар. таен арест, с които се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице, и така бутнаха ветото на президента.

Още по темата
Според вносителите забавянето на уведомяването при арест се въвежда по изключение и ще се прилага, когато става дума за тежки престъпления и тероризъм. Мярката се налага заради европейска директива, която е задължителна за всички страни членки на Европейския съюз.

Президентът обаче видя в промените възможност за ограничаване на права и риск изключението да се превърне в правило.

Президентът подкрепя усилията и мерките в борбата срещу тероризма, организираната престъпност и други форми на усложнена престъпна дейност като уместни и оправдани, но не е съгласен с подхода на законодателя, пише в мотивите за ветото на президента. Още по-тревожна е възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа, аргументира се Румен Радев.

Зад мотивите на държавния глава застанаха само от БСП. По време на дебатите от левицата настояха, че тези поправки ще доведат до репресии.

"Ще подкрепим ветото, защото то е правилно. ГЕРБ няма да натрият носа на президента, а на българските граждани и на тези, които боравят с Наказателния кодекс. Чрез измененията в Наказателния кодекс хората ще усетят репресивния апарат на държавата върху себе си", отсече соцдепутатът Филип Попов.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов пък обвини червените, че са обърнали президентското вето в политическо говорене и плашене на хора. Той настоя и че текстовете не ограничават правото на адвокатска защита, което е защитено от Конституцията.

"За какъв таен арест става въпрос? Някои от колегите продължават да правят тези внушения. Идеята на директивата е да въведе еднакви изисквания за всички страни от ЕС", обърна се към социалистите и Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде да се отърваваме от гербавата . Тия не четат конституцията и непрекъснато я погазват. Всеки има право на адвокатска защита от момента на задържането му а съдът се произнася по искане незабавно за законността на ареста. След драстично завишените съдебни такси пак народа е с отнемане на права и лишен от правосъдие. Който гласува за гербавата ШАЙКА, цитирам техния депутат Тодоров-да бъде проклет.
94
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали основен принцип в правото е,че всеки е невинен,до доказване на противното.Сега става-всеки е виновен,докато не се докаже,че е невиненНай-голямата гадост ,която безмозъчен може да измисли е-да те задържат без да знаят близките ти..Да живеят видните герберски юриСки-рабфаковци!
93
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-полицейската държава, последна по свобода на словото, първа по бедност и корупция в ЕС. Толкова все "хубави" неща не са на хубаво. Защо да искам да поддържам този концлагер с данъците си, след като има още 26 европейски щата с по-добро отношение към гражданите им?
92
1
 
8
 
! Отговори
А ВИЙ,ВИЙ СТЕ ИДИО.И преди 5 години
НЕ ПАРЛАМЕНТЪТ, А ТУРЦИТЕ И ТУРКОФИЛИТЕ В ПАРЛАМЕНТА - ДПС, МАФИОТИТЕ - ШАЙКАТА ГЕРБ, ПРОДАЖНИЦИТЕ -ОБЕЗУМЕЛИ ПАТРИОТАРИ И МАРЕШКИ - НАКЪДЕТО ДУХА ВЯТЪРА -ЕТО ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ УЗАКОНЯВАТ НЕ ЕДНО, А ДВЕ ЕДНО ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. А ЗА ТЕРОРА НАД НАРОДА, К'ВО ГИ ПРА'ЙМ ШАЙКАТА ГЕРБ?
91
2
 
14
 
! Отговори
Милицелия преди 5 години
Таен арест си е отвличане както и да го погледнем .Навсякъде където се сетя уведомяват блиските на задържаните лица .Ще ми стане интересно като вземат да прибират чужденци от морето колко делаще има срещу държавата България и колко ще спечелят в международният съд .Съвсем са напрваиха на недосегаеми тез милиционери бре ора .
90
2
 
14
 
! Отговори
въпрос преди 5 години
в коя европейска държава има таен арест българия май е латиноамериканска държава
89
3
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Войната с масоните няма да е толкова лесна, колкото ми се иска!
88
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Красота, всеки пострадал от този закон ще осъди България в Европа, а ние като народ ще му платим нанесените щети за нарушените му човешки права. Това доняде ми звучи като схема за редовна заплата. 2 дена в ареста тихо после съдиш България и се прибираш с 50к лева, догодина пак.
87
1
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
До Ludoto Lenche...na miastoto na zvezdichkite e I-Di_oTi !!!
86
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е ся разбрахте ли ? приказката за моркова и тоягата - сега има банан и пак с тояга или вече остана само тоягата.
85
3
 
5
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
.Parlamenta raboti protiv balgarite I protiv balgarskite zakoni I konstitutsia !!! Da se zapali ot chetirite strain I vsichki prodajni nikakavtsi da badat izgoreni !!! V momenta se priemat zakoni diktuvani ot satanistkia ES !!! Te sa anti balgarski I antichoveshki !!!
84
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ба, тоя президент е най гламавия от '44-та насам. Мяза на Тодора, ама ония беше див руски шут. Простено му е, а на Радко не, защото е пионка на БСП и Решентика. Малко е раздвоен каскета му см.отан.
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 104Румен ветото ха....--не го прави "жертва" и "герой",със задната мисъл да го "издигнеш" ! и той нема никакъв шанс "за нещо повече"!
82
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 100Полицейска държава - всеки който плюе власта може да бъде обявен за терорист--тя си е за плюене отвсякъде ! в крайна сметка - Народа я харни, а не тя него , както се твърди! Като на "властта" не и отърват хората - да ги замени с роботи, сигурно тогава ще се чувства щастлива, че ще има с 5 млрд. по-малко гърла и повече за нея! Ха дано се задави ...фатално... по пътя към "съвършенството" и "безсмъртието" !
81
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румен ветото ха....
80
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Призовавам наистина ВСИЧКИ нормални хора да се евакуират от тази мафиотска държава!Да си се арестуват взаимно тези алчни и безчовечни престъпници!Незабавна оставка на мpъcниците!
79
7
 
4
 
! Отговори
Доктор преди 5 години
До АнонименДеца,които преди ареста им са изнасилили и убили един или повече българи.
78
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полицейска държава - всеки който плюе власта може да бъде обявен за терорист. Такова нещо при Тодор Живков даже беше немислимо да се помисли. Сега честито българи нали сте в ЕС, има банани в изобилие но има и другооо.... ще го усетите скорооо.
77
13
 
8
 
! Отговори
Само преди 5 години
Бой трябва по мутрите , пресъпниците, незачитащите закона и техните червени поддръжници. Така рязко ще се намали възможността на престъпниците да репресирват невинни граждани. Невъзможността на мутрите веднага да се свържат с адвокатите и да им платят хилядарките , не дава шанс на престъпниците да се измъкнат от закона.
76
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 93Тук имаме тромава съдебна система и полиция контролирана от тези които са на власт в дадения момент.--че те са едни и същи от 75 години - "червенощитова" "аристокрация"!