За самолетите: От "най-добрите" до... подводните камъни?

ГЕРБ: Забавянето се оказа критично за финансовия аспект
Обновена: 17 яну 2019 06:29 | 16 яну 2019 22:45,
96

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО парламентът реши кабинетът да започне преговори със САЩ за закупуването на изтребители F-16.

"Професионалистите дадоха своята оценка - оцениха работата на народните представители. Дали е най-добрият самолет? Определено да! Нямам никакви съмнения в това. Очакваме да купим най-добрия самолет за по-малко пари", заяви зам.-председателят на НС и депутат от ГЕРБ Емил Христов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи още, че и трите оферти надхвърлят цената, която страната ни може да си позволи за нови изтребители - 1, 800 млрд. лева. По думите му обаче американската оферта предлага пълния пакет оборудване, който страната ни търси. В същото време "Грипен" и "Юрофайтър" ни препращали към 3 страни, с които отделно трябвало да водим разговори.

В предаването "Денят ON AIR" Емил Христов обяви, че очаква САЩ да свали цената за бойните самолети и подчерта, че тя няма да скочи.

"Не бихме могли да очакваме фантастични неща в тези преговори. Виждаме, че това забавяне, което допуснахме, се оказа критично във финансов аспект. Идеята е да бъдат 16 изтребителя, нека да видим цената", каза още депутатът от ГЕРБ.

И отбеляза, че вече има и други държави, които са кандидатствали точно за този тип изтребители, а е можело да бъдем първи. За 5 години цените ще станат двойни и ще си изгубим пилотите, смята той.

Зам.-председателят на НС бе категоричен, че няма нарушаване на процедурата при избирането на оферта за самолетите и не се съгласи с позицията на президента Румен Радев и опозицията.

"Кой се страхува от покупата на нови самолети и избора на стратегически партньор", попита на свой ред Емил Христов.


Решението да бъдат допуснати преговори с американската страна за придобиване на боен самолет е стъпка напред. Проблемът обаче е, че са заложени няколко подводни камъка. Така бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов коментира днешното решение за изтребителите.

В студиото на "Денят ON AIR" той отбеляза, че българското правителство много бързо трябва да изготви официално писмо към САЩ с искане за придобиване на самолетите. Едва тогава процедурата би могла да стартира и да започнат преговори, които да доведат до намаляване на цената.

"Америка от своя страна ще започне действия по изпълнение на договора, едва когато ние преведем цялата сума. Така че България трябва да бъде подготвена", посочи още Шаламанов.

Вероятно преговорите между България и Щатите ще започнат в средата на февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: F16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Golemi 6arani se okazaha kakto vinagi balgarskite politici.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като по сделката ще се плаща веднага,защо тогава,не се отиде на директна покупка от изложение на бойни самолети и въоръжение за тях(там цените са конкурентни)а се правят циркажалъци с оферти,преговори и манипулации на гражданите.Вероятно за да се спечели"мат*ряла" за изборите и да се приберат едни комисионни.То че сме"зомбинирани"ама чак пък толкова да сме оглупели.България не е под санкции така че може да купува военна техника от цял свят щом това и е изгодноДоговора с НАТО не ни пречи.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжат ни най-нагло.Вероятно и някои конгресмени в САЩ ще "намажат"поот сделката,заради лобизъм.Ако не е така то тогава с оферти биха участвали и други производители на бойни самолети и въоръжение за самолети.Това че сделката е политическа а не търговска,политиците гласували в Парламента ни за даване мандат за преговори го признават,което означава купуване на власт или просто от страх.А всъщност България няма нужда от самолети а от съвременни ПВО-системи и ракети с обхват до 2500 км и дронове.
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Karakacanov dagi plati az ne plashtan i nyama dase vrishtam v bg koi shte ostane toi sthe plati
59
0
 
4
 
! Отговори
Алекс2 преди 5 години
Нищо не разбирате .Слушайте крадлата Поптодорова /плещи по всички телевизии/ тя ги разбира нещата хо хо хо
58
1
 
5
 
! Отговори
azе преди 5 години
защо е тази *** пукупка? Аз да плащам изтребител.....? Не съм поръчвал такова нещо.И ще вземат на мой г.з заем от тези, от които ще купят......
57
2
 
6
 
! Отговори
Трансатлснтически преди 5 години
Май символичното членство в НАТО ще ни излезе скъпо както символичната война срещу САЩ през 1943-та.
56
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А и да добавя вместо 1.8млрд лева за тия дрънголници изберете 10 западащи градове от картата и отворете заводи за да работи населенито
55
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз живея в Сащ в близост до голяма база на ВВС съседът ми работи там механик на самолетни турбини та влезнах в малко сайтове тук и се вижда чисто и просто че цената на старо на ф16 е 14.5 до 18.7 милиона долара в зависимост от характеристиките на модела 16 бройки по 16 милиона правят 256 000 000 ние ще платим 1.8 милиарда лева или 1.1 миларда долара въпроса ми е какво ще се случи със 750 000 000 които са излишна разлика защото за 1.8млрд лева можем да купим 68 бройки
54
2
 
7
 
! Отговори
до 32 преди 5 години
на баницата има още един, прословутия Тагарев, професор по нещо си.....
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе Шаламанов нали щяха разсрочено да ги плащаме или поне да е част от преговорите. Май си чакаш твой пай....от баницата, продажен лобист.
52
1
 
13
 
! Отговори
Пари има преди 5 години
Сеа, ДПС и ГЕРБ и др. Пръмова,-Кунева - имат пари, да си платят от техния джоб фърчилата.А народът ще плати Белене и ще си върне ЮП, но без политиците, общинската им администрация и кметов (тях ще ги уволним) и гласоподавателите им, на тях ще им вкарваме шистов и втечнен газ, и ще купуват ток само от собствените си перки и фотоволтаици, и ще ги храним с ГМО - щот според тях е безвредно.Може и др., отнемаме им имуществото и зад граница, и пари в оШфорки - купуваме 50 фърчила.
51
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре е да вземем 16 самолета. Добре похарчени пари. След Радев ВВС отново ще летят гордо.
50
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но винаги въпросът е: къде са парите? Имаме ли пари да платим накуп тези таралясници? И откъде ще отрежем разходи, за да ги платим от пенсии, от социални помощи, от заплати, от инфраструктура? Не са малко пари, след като се дават, значи отнякъде трябва де се отрежат. Или да се вземе нов заем, който допълнително ще ни зароби.Колко вече ти станаха заемите, Боку? Май никой не смее да пита. Само плащаме! И сега ще плащаме! Изтребители, заеми, лихви, комисионни.за изтребването на българския народ!
49
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А вие да платите ктб,беляне...
48
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам самолетите да ги платят само герберастите.
47
7
 
22
 
! Отговори
Референдум преди 5 години
Най-справедливо решение е референдум: съгласни ли сте БГ да даде накуп 2 милиарда, плюс още незнайно колко, без таван на сделката?Народът на БГ да реши, народът плаща, а не политиците.не е лошо със втори въпрос: подкрепяте ли членството на БГ в НАТО?, тъй като не е проведен референдум за влизането ни във военна структура - съществуването на която е безсмислено, след разпада на Варшавския договор.-Да плащат ли САЩ наем за базите?-Да въведем ли визи за САЩ? - след като за БГ не са отпаднали?
46
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще плашим Македонцоте с тях, другите най-много да умрат от смях при вида на нашата мощна Армия.
45
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо позволихме простащината (борисов, цветанов, цачева, караянчева) да се превърне в първа сила в Държавата ни?
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо винаги народът плаща капризите на политиците?Амчи, вий нали казахте, че и стотинка няма да дадете. Какво сте се загрижили, че ние даваме?