По-малко чиновници, 1600 съкращения в администрацията

Дончев: Има логика броят на заетите в нея да бъде намален
19 яну 2019 09:43,
68
По-малко чиновници, 1600 съкращения в администрацията
Снимка: pixabay.com

Започва първата вълна на съкращения в държавната администрация, като ще бъдат махнати 1600 чиновника. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев в предаването "Лице в лице" пред bTV.

Според него родната администрацията далеч не е сред най-многобройните в Европа, но има логика броят на заетите в нея да бъде намален. По думите на Дончев целта е оптимизация на състава, но по интелигентен начин.

Именно по предложения на отделните министерства ще се каже къде колко бройки да се намалят и преструктурират. Сега се започвало с 1600 щатни бройки, но процесът щял да продължи.
Прецизните анализи обаче ще бъдат готови през април. Тогава ще стане и ясно къде има дублиращи звена с еднакви функции. Има напрежение в администрацията, никой не иска да съкращава, of/dlr вицепремиерът.

Наред с това Дончев коментира и изграждането на магистрала "Хемус", което АПИ възложи на държавното предприятие "Автомагистрали", без обаче да се възлага обществена поръчка.

Дончев обясни, че възложителят има право да възлага без процедури, т.н. вътрешно възлагане,  когато има контрол на 100% върху дружеството. Това е абсолютно законно.

Фирмата за строителство е държавно. Няма право да прехвърля изцяло дейността на други фирми, посочи вицепремирът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще махнат хората, които наистина работят и ще оставят мазниците с връзки......и без това и сега на един разбираш се пада по 3-*** копиращи
61
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от Северозапада - ГЕРБ бе човеко така е навсекъде. По 3-4 - 5 душеи в стая нафъкани и се чудат кво да праят, ама заплата взимат . Избиратели - нищо ново всеки на власт го практикува повече или по малко , ама тез прикалиха.
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1600 души неблагонадежни към ГЕП . с това всичко ще приключи, нов предизборен трик - за прибиране на гласове. В България трябва да се съкратят поне 100 000 излишни в администрацията от общини нагоре и в полицията пенсионери полицои от всекакво ниво.
59
1
 
10
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Как съкращават като създават няколко нови-за социален контрол,контрол по пътищата,нови хора в железниците,нова структура за европейското ни членство..Много са и там не 2600 а 4600 ще отидат да работят.Разбира се,правилните хора.А и в здравеопазване то и образованието съкращават със новите реформи и назначават повече.Почнаха с чистачки те, тоалетната хартия и чувал четата за смет
58
1
 
16
 
! Отговори
Анчо преди 5 години
До Анонимен: Отдавна е назряла необходимост от съкращаване не само на хора , а на цели министерства и служби. Хората намаляха с два милиона , а министерства и ведомства се увеличават ,създавайки си ежедневни проблеми ,за да имат какво да "работят". Тоя министър от Габрово ги знае много добре тези работи ,но няма мърдане -мафията СДС-ГЕРБ е чудовищна.
57
0
 
4
 
! Отговори
Роко преди 5 години
До Анонимен: При БСП не беше така -като разпоредяха 20 % съкращения ,веднага се изпълняваше. Това разбира се им изяваше главите -тези хайдуци ,дето сега ни управляват ,са много по изобретателни в това отношение. В комбинация с всекидневните далавери и кражби ,виждаме как печелят избори.
56
0
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
До Анонимен: Много си прав -това се цели и още повече-затвърдяване твърдия електорат на ГЕРБ и СДС за предстоящите няколко избора. Иначе , няма победа за Боко.
55
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от СеверозападаА при БСП не беше ли същото, че и по-нагло?!
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да намалят и администрацията в районните общини, която е набъбнала неимоверно и служителите са много безцеремонни
53
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как така ще съкращавате , ами къде ще работят пра внуците на активните борци и партийни лидери .
52
1
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Друга случка, с общинска администрация, "местни данъци и такси" , от времето, когато не бяха свързани още с масивите на КАТ.Лято, отвън почти 40 градуса, вътре-на климатик 22-24 градуса.Чукам на правилната врата, и влизам.Вътре-три бюра, и трите заети.Млада , под 25 годишна служителка, ме изглежда учудено и съобщава, че работното време с клиенти е свършило.Било от 8,30 до 14 часа.Никой нищо не работи, когато влизам, просто клюкарстват, а аз се учудвам, и как с маникюр 3 см тя работи на компютър.
51
1
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Експертките, все с късите полички и прозрачните блузки се чудили какво да я правят, докато я изпратили в дъното на един коридор, в малка стаичка, дето се трудела жена в предпенсионна възраст, на отрупано с папки и документи бюро. Жената решила проблема за 5 минути, подписала и подпечатила, и си я изпратила обратно. Това е било преди 20 години, тогава все нещо учеха, а сега е страшно, при герб.Направо ги назначават навсякъде по роднинско -любовническа линия, Калинка е нарицателно вече, Хасково-съ
50
1
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Моя позната, случайно изпълняваща длъжността "Временно изпълняващ директор" на училище, докато намерят правилния парашутист, да го спуснат за директор, с ужким спечелен конкурс, и се налага да иде служебно, преди години, до Министерство на Образованието и Науката, по времето на Д. Вълчев още.Хваща влака, пристига,гарата, трамвай, министерство. Отвън -15 градуса, вътре+30."експертките-все на по 25-26 години, я прехвърляли от стая на стая, "защото това не е в моя ресор".Ще продължа.
49
1
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Ще се изкажа по-меко, защото тук четат и деца.Попитали Радио Ереван, защо няма извънбрачни връзки на работните места в държавната администрация у нас, а то:-Не може, всички са роднини!
48
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 47Ами щом говорят за "преструктуриране и оптимизация",това означава уволняване на чуждите,и назначаване на своите!Нищо повече!
47
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Зозо Нещо си се объркал. Никога *** не са били на такава обилна хранилка както сега. И по вертикалата, и по хоризонталата. Ако се съмняваш, чети биографиите им.
46
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро ми се наложи да посетя Общинската администрация. Върнаха ме заради 1 документ от преди 15 год., който е представен преди 15 год, ама без него не можело. Изкарах отново същия документ. Занесох им го и ми казаха, че не им трябва, щото го имали при тях от преди 15 год. В едното помещение "работеха" 9 жени. Но Работеха само 2. Другите се оглеждаха през очилата. В помещението отсреща "работеха" 7 жени, от които Работеше само 1, другите се оглеждаха през очилата. Забавих се там повече от час.
45
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ли си мисля, че като съкратят 1600 чиновници в пенсионна възраст, веднага ще назначат млади Калинки на тяхно място?Държавната администрация е раздута до Безбожност. 50% трябва да бъде съкратена.
44
1
 
32
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Дончев, не разбрах, какво съкращавате.Броят на щатовете или подлежащите на пенсиониране ? Колко % са 1600 от общият брой търтей лапащи от държавната баница?
43
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка година администрацията набъбва застрашително,а населението намалява с по 50хил. на година. Ниските заплати и пенсии все още крепят нещата, но скоро няма да има кой да работи,за да поддържа армията чиновници и да има социални плащания. И без Ванга е ясно накъде вървим.