България и Либия на път отново да въртят бизнес

Премиерът Файез Сарадж идва у нас с бизнес делегация
22
България и Либия на път отново да въртят бизнес
Снимка: МВнР

Министърът на външните работи Екатерина Захариева разговаря в Брюксел с министъра на външните работи на Либия Мохамед Тахер Сиала, с когото обсъди подготовката на предстоящата визита на премиера на Либия Файез Сарадж в България, съобщиха от МВнР.

Още по темата

Преди седмица премиера Бойко Борисов проведе телефонен разговор с колегата си Сарадж и го покани на посещение в България, което бе прието. Покани за визити са отправени и към министрите на външните и на вътрешните работи.

"Спомняме си с добро работата на много български компании в нашата страна. Трябва да възстановим връзките си на предишното ниво – заяви министър Сиала на срещата си с вицепремиера Захариева. – Всички стадиони в Либия са строени от български компании и са все още в отлично състояние. Вашите работници са много трудолюбиви", посочи Сиала.

"Трябва да засилим двустранните връзки, особено в областта на икономиката. Нашите инженери и лекари играха важна роля в обществения и икономически живот на Либия", каза на свой ред министър Захариева.

Либийският първи дипломат благодари още веднъж за бързата и своевременна реакция на българските власти по казуса с кораба "Бдин/Бадр".

Министър Захариева отново изтъкна, че въпросът е частноправен, но българското правителството се ангажира с него, за да не се отрази на двустранните отношения. Готови сме да решим въпроса по начин, взаимно устройващ и двете страни, обеща тя.

Министър Сиала заяви изрично, че няма заповед за задържане на български кораби в либийски териториални води и че всички морски съдове под български флаг са добре дошли в техните пристанища.

Двамата министри се договориха посещението на либийския премиер у нас да бъде съпътствано от бизнесфорум, на който да бъде обсъдено възобновяването на българския износ. Министър Сиала прояви специален интерес към доставки на агнешко месо и българско кисело мляко.

"Преди години у нас кацаха два самолета дневно с месо от България", заяви той.

Министрите обсъдиха и политическите процеси в Либия, сред които и провеждането на избори до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
:):) преди 5 години
либия е разделена на източна и западна, реално две държави, тоз от коя част е. ...от нашта :), щото другата е на Путин
10
5
 
6
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Какъв бизнес с тези арабски измамници, те не са плащали доставените им български стоки от времето на бай Тошо. Казуса с медицинските ни сестри беше постановка, за да им опростим огромна сума от дълга.Да се махат тези нагли хитреци.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Либийският първи дипломат благодари още веднъж за бързата и своевременна реакция на българските власти по казуса с кораба "Бдин/Бадр".-------Своевременна? Фактът, че такива работи се случват, показва, че България НЕ СЕ НАМИРА в Европа!
8
1
 
3
 
! Отговори
д-р Стрейнджлав преди 5 години
Куриозното в случая със серийните биотерористи от Бенгази е,че до ден днешен-23 януари,шест часа източноевропейско време,2019 година няма съд във Света който да ги е обявил за невинни по делото от Бенгази!Тоест никакъв съд-международен,национален,регионален или районен не ги е оправдал!Няма такъв съд!От юридическа гледна точка серийните убийци се водят "помилвани"!Помилва ги в качеството си тогава на държавен глава един от село Сирещник!Вие не знаете,че по негова заповед делото е засекретено!
7
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Значи, ако арабеските си държаха на думата и бяха върнали милиарди на България нямаше да фалираме и да се върнем в първи клас.
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и сега си има хора, които си въртят бизнеса. някакви си войни, не могат да спрат парите!!!
5
3
 
20
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
С Либия най много да врътна баница. Друго не въртя. Не вярвам някой да им се врътне на акъла. Тарикатите си седят в София и прибират комисионни от ненормалници които се цанят за роби на маврите.
4
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако тази калинка е преговаряла сме яко прецакани .
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обиколиха всички чаршафи, сега ще има екскурзия и до Либия. Либийците са приготвили джапанките Гучи за посрещането.
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Два самолета дневно с месо кацали в Либия някога.Сега дали ще се събере толкова месо за месец?
1
5
 
15
 
! Отговори
Danchi преди 5 години
Да заминават пак алчните мед. сестри. Само да не мрънкат пак на държавата, защо не ги е отървала от поредният обезумял арабски сатрап.