Евровотът оспорван както никога: ГЕРБ ли води, или БСП?

Изследване на Тренд: Партията на Борисов с аванс от 1,2% пред левицата
Обновена: 24 яну 2019 13:31 | 24 яну 2019 10:42, Красимир Ангелов
512
Евровотът оспорван както никога: ГЕРБ ли води, или БСП?
Снимка: Булфото

ГЕРБ и БСП са рамо до рамо броени месеци преди изборите за европарламент, категорични са социолозите. Повечето проучвания показват минимална разлика в полза на управляващата партия, но вчера бе публикувано и изследване на АФИС, което дава предимство на социалистите.

Още по темата
Според последното изследване на агенция "Тренд", направено по поръчка на "24 часа" в периода 10-17 януари, ГЕРБ все пак задържа първото място на евровота. За партията на Бойко Борисов биха гласували 18,3% от българите, а за БСП – 17,1%. Следват ДПС с 6,9% подкрепа, Обединените патриоти с 3,5%, Демократична България с 2% и Воля с 1,6%. Цели 45% от анкетираните пък са категорични, че няма да отидат до урните.

Социолозите отчитат, че партийните предпочитания на българите спрямо изборите за Европейски парламент нямат структурни различия с тези на изборите за местен парламент. Разликата между първите две партии остава минимална (1,2%) в полза на ГЕРБ, но за сметка на това се увеличава дистанцията между ДПС и Обединени патриоти, която през януари вече е почти двойна в полза на движението. От "Тренд" обаче уточняват, че в предварително зададените опции е заложено на общо явяване на Обединени патриоти (ВМРО, „Атака“, НФСБ) на изборите през май. При евентуална друга конфигурация, това неминуемо би оказало влияние върху изборния им потенциал, категорични са социолозите.

Евровотът оспорван както никога: ГЕРБ ли води, или БСП?
Графика: Тренд

39% от всички анкетирани заявяват, че твърдо са решили за коя партия или коалиция ще гласуват на изборите за Европейски парламент, докато 30% все още не са решили кого да подкрепят. Така в оставащите пет месеца до евровота има потенциал за динамика в електоралните нагласи. В разбивките по партийни предпочитания привържениците на ГЕРБ и БСП изгледат сходно мобилизирани.

От проучването става ясно още, че не се наблюдават сериозни промени в оценката на хората за работата на основните институции.

Цели 66% от анкетираните са категорични, че не одобряват работата на парламента, срещу едва 21% с положително мнение. Одобрението към работата на правителството е малко по-голяма от това на Народното събрание, но и то остава ниско – 27%. Неодобрение към работата на кабинета изразяват 60% от анкетираните. На фона на това най-голямо остава доверието към президентската институция. Цели 54% оценяват положително работата на държавния глава Румен Радев срещу 28% неодобрение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


512
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
0
 
0
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Докато някои си мислят,че ГЕРБ и БСП са различни няма да се оправи България.Всичките са комунисти и не само тези две партии,а и другите в парламента.ДС управлява България затова сме на последно място в ЕС.Трибуквените групировки от прехода са на власт днес,а те са ДС.Да се говори за депутати е смешно,защото това е най-ниското стъпало във властта.Депутаите са работниците на ДС и изпълняват гласувайки техни поръчения.
268
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гласувайте за социалната партия на другарката Нинова! Днес бсп излезе с декларация в подкрепа на Елена Йончева. Искат да я вкарат в затвора само защото заплатата и е 12700 лева. А колко са 12700 лева в днешно време? Има-няма 50-тина пенсийки. Била опрала няколко милиона от КТБ, ми кво да прави жената бе? Дали и ги и ги прибрала. Да не е само тя? Ами Иванчева? Ами Нинова? Ами Радев? Ми кой как се уреди бе :)
267
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гласувайте за другарката Йончева! Горката със заплатка от 12700 лева на месец да се чудиш как е оживяла :) Сигурно е ровила в кофите. Дайте да и съберем помощи!
266
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗозоIZO TI ISEGA GLASUVASH ZA KOMUNISTI.
265
10
 
5
 
! Отговори
Г-жа Решетникова преди 5 години
Нещата, дето ги рисува ***(другарката Решетникова) трябваше да ги постигнем още на 10 конгрес на БКП(1968 г.). Пфу не успяхме, защо ли? А сега ще ги постигнем,а дано ама надали! Има ли още хора(освен електората на БСП, предимно възрастни хора жертви на телефонни и политически измами ), които да вярват още на г-жа Лъжа ? Има събрани пари за изхарчване в държавата ,това поне червените го умеят добре. Ще допуснем ли комунистите за пореден път да съсипят държавата ?
264
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да изметем червената кал герб
263
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
който гласува за комуниста второ поколение бойко от герб е ***
262
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДСБ УБИЕЦЪТ НА КОМУНИСТИ
261
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой гласува за комунистите е ***
260
4
 
19
 
! Отговори
АКО преди 5 години
И СЕГА БЪЛГАРИТЕ ГЛАСУВАТ ЗА ГЕРБ ,СЛЕД ТЕЗИ РАЗКРИТИЯ ЗА ДАЛАВЕРИ И ГЕНОЦИДА ИМ ЗНАЧИ СА...НО ДА ПОЧАКАМЕ,ДА НЕ СЕ РУГАЕМ--СПЕЧЕЛИ ЛИ ГЕРБ,ТОВА Е КАТАСТРОФА ЗА НАС САМИТЕ,ЗА ДЪРЖАВАТА,....
259
0
 
0
 
! Отговори
тцтц преди 5 години
след 6 ...
258
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербавите вече са история.Не им се вярва,ама е истина.Всички простотии,които сътвориха,ще им излязат през носа.Въпреки фалшификациите на Цецо и помагача му Мишо.
257
22
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Най - силното оръжие против комунизъм - ЕГН, работи беотказно :)))))))))))))))))))Никога повече руски подлогии - БСП, Атака, ДПС, Воля .....
256
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадците останаха мнозинство с партийни билети!-Амин!
255
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Чърчил нахрани червеите.А искаше да изоре София и да я засади с компир-самоковски.Успя частично.
254
10
 
4
 
! Отговори
Чърчил преди 5 години
Първо блатото на комунизма - развъдник на комари трябва да се пресуши - СССР
253
0
 
7
 
! Отговори
коминтерна преди 5 години
какво ли не прави партийната каса???
252
5
 
10
 
! Отговори
светлото бъдеще преди 5 години
Комунистите останаха а народа избяга навън!!!Няма вече кой да бачка за разбойниците на страната!
251
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ходя на пазар пътувам с автобус говоря с обикновените хора .Неща който новите червени лица трето поколение запъ,,ртъци не правят иначе щяха да знаят Народа няма да гласува за ла,*** като БСП червените бабички измряха
250
5
 
4
 
! Отговори
стъпка по стъпка преди 5 години
За да крадат от БСП, някой трябва да работи.А повечето вече преминахме по терминал 2.Сега останаха мнозинство което ще започне да се самоизяжда.След това ще се върнем и ще окошарим останалите.