След Закона за мерките срещу прането на пари: Какво се променя?

2 са основните задължения за лицата и компаниите през следващите месеци
19 фев 2019 21:10, Екип на Bloomberg
10
След Закона за мерките срещу прането на пари: Какво се променя?
Снимка: Pixabay

Целта на Закона за мерките срещу прането на пари е превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари. Това каза Иван Кавръков, управител на Браншовата асоциация на работещите в сферата на противодействие на изпирането на пари, бивш експерт в дирекция „Финансово разузнаване“ – ДАНС, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Задълженията по закона на организациите и лицата през следващите месеци са две. Едното е изготвянето и приемането на вътрешни правила, в които са описани всички начини за прилагането на законодателството в тази сфера, до 12-ти май 2019 г. Второто е изготвянето на оценка на риска и определянето на мерките за управление на риска, обясни гостът.

"Всяко задължено лице трябва да обучава служителите си за задълженията по Закона за мерките срещу изпирането на пари и по Закона за мерките срещу финансиране на тероризма".

Обученията на служителите са с насоченост към познаване на нормативните актове, познаване на вътрешните правила, процедурите и начините на изпращане на информация при възникване на съмнения, разказа Кавръков.

„Личният ми съвет към задължените лица е да се информират предварително за експертизата на лицата, които организират обученията и на лекторите по обученията, тъй като материята е изключително сложна. Поради това е важно да се търси качествена експертиза". 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
6
 
! Отговори
не на безобразието преди 5 години
Всеки гражданин, ако е неудобен, критичен скъм властта става обект на държавни репресии-до 2018-като НАП ти направи данъчна ревизия, а вече и като Държавна сигурност почне да те проверява по ЗМИП. Дори и да не си нарушил никакъв закон. ЗМИП е силно репресивен, граданите са третирани като потенциални престъпници, перачи на пари. Всякакви свободни професии-са превърнати в доносници към държавна сигурност, и следва да сътрудничат-по принуда-под страх от глоби, като разходите са за тяхна сметка.
7
1
 
6
 
! Отговори
не на безбразието преди 5 години
Къде беше държавна сигурност(по новому ДАНС), като бяха крадени парите от КТБ?А по темата-още ли има някой недоразбрал,че ЗМИП е ПРОТИВОНСТИТУЦИОНЕН-няма как да превърнеш половината бизнес и всички свободни професии в агенти-сътрудници-доносници към Държавна сигурност. А ЗМИП стават тесла срещу неудобни граждани. Върха е,че ДеСа-ри открили нова бизнес ниша-да обучават срещу заплащане по ЗМИП. За сведение-Европейската комисия по сигнал на адвокати проучва България заради безобразията по ЗМИП.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този разбирач по прането на пари да не би да има нещо с Полина Кавръкова, която беше шеф на Финансово разузнаване, когато фалираха КТБ и ДАНС нито нещо бяха чували, нито нещо знаеха за това !
5
1
 
2
 
! Отговори
Центрофуга преди 5 години
Ама това е основната дейност на финансовата система, как така сега нови мерки?
4
2
 
14
 
! Отговори
Банови преди 5 години
Хаха! Пука ни на нас за тоз закон! Ние кошнишницата сме си я оплели и откраднатите от простите българи милиони добре са скрити! Разбрахме се с Бойко да сме в ареста до изборите, хей тъй, за парлама, и после - ще изкарат и двама ни болни, ще ни пуснат под гаранция, ще се кандидатираме за политически постове и хоп -до година ще сме почтени граждани и ще ни търсят за дарения и интервюта! Даже Гала в На Кафе ще ни покани!
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да питат Б.Б. и Цв.Цв. как се перат пари и се обявяват смешни доходи - за тях естествено-от порядъка на 30 000 или 40 000 лева!!?? НАГЛЕЦИ ДОЛНИ!!
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната бухалка на властта да съсипване на неудобните фирми, тоест тези, които не са на "нашите" хора!Нови и нови лесни методи да бъдат изгърбени тези лица, които управляващите пожелаят. Глобите са европейски-абсолютно съсипващи всякакъв бизнес, а налагането им зависи изцяло от мутро-милиционерите, формално потвърждавани от казионния съд.
1
1
 
13
 
! Отговори
Емо преди 5 години
което е видно е, че въпросният експерт си прави планове да го наемат като преподавател по изключително сложната материя "борба с финансирането на тероризма" и като списвач на планове за мерките. Остава въпросът защо всеки служител на всяка фирма трябва да е запознат с тази материя. И чистачката ли ще мине такова обучение. Или пак е целта да се съберат едни глоби от фирмите. Щото от фирма борец с тероризма не става, фирмата си гледа печалбата и сигурнотта за нея е това, което пряко я засяга.