Кой кой е в новия Стратегически съвет на Радев

Ще пишат позиции, становища, анализи начело с Иво Христов
54
Кой кой е в новия Стратегически съвет на Радев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев създаде Стратегическия си съвет.

Той даде заявка за новата структура в края на януари в изявлението си по повод втората година от встъпването си в длъжност, а от прессекретариата на "Дондуков" 2 съобщиха, че днес е издал указ за формирането му. 

Още по темата
Стратегическият съвет ще е консултативен орган, работещ на обществени начала при президента. Неговата цел е изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи.

Изборът на Радев за председател на Съвета е паднал на началника на политическия му кабинета Иво Христов. Негов заместник ще е Невин Фети, а броят на членовете е 10.

От прессекретариата припомнят, че Иво Христов е роден на 8 октомври 1970 г. в Истанбул. Завършва средното си образование в "Athénée Royale" в Брюксел през 1988 г., а висшето си юридическо образование в Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Преводач на множество романи на Ромен Гари, Маргьорит Дюрас, Андре Жид, Филип Джиан, Тонино Бенакиста.

Работил е като журналист. Автор на политическата биография на Франсоа Митеран, издадена на български език през 2000 г.

Създател на сдружение "Солидарна България".

Редактор и коментатор в списанието за политически анализи "A-specto".

Владее френски, английски, руски и испански език.

Назначен e за началник на кабинета на държавния глава с указ на президента на 23 януари 2017 г. Неговото кредо е "Успехът е на острието на шпагата".

Невин Фети е съветник на президента по правни въпроси.

Тя е родена на 2 април 1977 г. в гр. Варна, където завършва езикова гимназия с изучаване на френски език. През 2001 г. придобива магистърска степен по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски”, от 2005 г. има магистърска степен по защита на националната сигурност от Академията на Министерството на вътрешните работи.

Защитава дисертационен труд и придобива образователно-научна степен "доктор” по въпросите на сключването и изпълнението на договори с достъп до класифицирана информация.

През 2002 г. е съдебен кандидат в Софийския градски съд.

Била е адвокат в Софийската адвокатска колегия, работила е в Държавната комисия по сигурност на информацията.

В периода 2007-2011 е секретар на президента по юридически въпроси. Владее турски, френски, руски и английски език.

Нейното кредо е "Законът, който живее вътре в нас, се нарича съвест."

Александър Маринов е роден на 12 май 1957 г. в София.

От 1991 до 1997 г. е депутат от БСП в 36-то и 37-то Народно събрание .

От 2005 г. е доцент, а от 2016 г. – професор в катедра "Публична администрация” на Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски”, от 2009 г. – доцент, от 2017 г. – професор в катедра "Политически науки” на Пловдивския университет "П. Хилендарски”. От 2008 до 2014 г. е член на Постоянната комисия по социални и правни науки и национална сигурност към Агенцията за акредитация.
Автор на четири авторски монографии.

Владее руски, английски и френски език.

Освен това Маринов е майстор на спорта по хокей на лед и се е състезавал в националния отбор на България.
Неговото кредо е "Красивите думи не са истински, истинските думи не са красиви".
 
Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, Австрия, и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien). Преди това е работил в Европейската Централна Банка във Франкфурт, Германия. Завършил е бакалавърска степен по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес и магистратура по икономическа политика в University College London.
Член е на Съвета за икономическо и социално развитие към президента.

Кредото му е "Тестът за нашия прогрес не е в това дали прибавяме повече към богатството на тези, които имат много, а в това дали осигуряваме достатъчно за тези, които имат твърде малко.

Владимир Шейтанов е дипломат от кариерата, специализирал в Харвардския институт по международно развитие, Вашингтонския институт по международно право, Световната търговска организация – Женева, работил с УНКТАД, ИКАО, Комитета за космоса на ООН. Той е и  единственият чуждестранен адвокат пред Народния съд на полк. Муамар Кадафи, допуснат до защита на 5-те български медицински сестри в Либия по СПИН процеса в Либия през 2000-2002.

Гергана Пирозова е театровед и театрален критик. Двигател на каузите за съхраняването на българските театри и опазването на Борисовата градина. Кредото й е "Всяка унищожена културна институция е загубена битка за бъдещето на България!".

Еленко Божков е бил депутат в 7-ото ВНС и заместник председател на Комисията по енергетика
Бил е член на Съвета на Директорите на НЕК, главен секретар на Министерство на енергетиката, изпълнителен директор на Енергопроект.  Кредото му е "Песимизъм на разума, оптимизъм на волята".

Калоян Методиев е преподавал е различни политически дисциплини в СУ "Св. Климент Охридски" и ЮЗУ "Неофит Рилски".

Петър Воденски е работил в МВнР във всички кариерни дипломатически рангове от аташе до посланик, бил е началник на политическия кабинет на министъра при Станислав Даскалов и при Соломон Паси, както и директор на различни дирекции в Министерството.

Румен Гълъбинов е специализирал банков и застрахователен мениджмънт в Германия и Англия. Председател на Агенцията за застрахователен надзор, след което е зам.-председател на Комисията по финансов надзор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Ани преди 5 години
До АнонименО, горко ни! Да имаше поне един с ОБРАЗОВАНИЕ ! Знаят езици - туркинята знае турски, а важния Иво като е миропомазан още от дете - ще знае езици. Питам се дали знае нещо полезно като се кани да управлява държавата !?
45
0
 
2
 
! Отговори
Gogo преди 5 години
Само дето хал хабер си нямате какви хора е назначил Радев... питайте някой ваш приятел от външно министерство да ви каже какви са тези хора и за коя държава работят тези новоназначените от Радев....Няма един който да работи за Русия , те заради това се изпокараха и сега има направо война подкрепен от БСП пък не е назначил един човек от БСП на работа те ще му видят сметката на Радев.
44
0
 
1
 
! Отговори
*** преди 5 години
Нищоправещият спретна едно нищо.
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е най-скромния и не изявен политик
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво стратегическо трябва да очакваме от този миш-маш?А къде изобщо е Г-жа Президентшата в какамангата?Тя ли ще е Острието на шпагата?
41
5
 
9
 
! Отговори
Оставка преди 5 години
Оставка на Радев за неспазване на българската конституция !
40
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен ми харесва президента.И неговата не е лесна,отдавна не сме имали свестен президент.
39
3
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Невин владеела турски!?Е добро утро!
38
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на Плевнелиев кагато беше американска резидентура, защо не рива?
37
5
 
3
 
! Отговори
men преди 5 години
ей тоз батка мъжкар как лошо гледа. още малко ше скочи и ше спаси държавата. ше каже човек че не е от котилото на тиквочко. пу ай да ни му е уроки.
36
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все агенти на руските служби! Президентството стана официално свърталище на резиденти на Русия!
35
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румен *** увеличава лапачите на държавна хранилка! Не стига че Деса Мерцедеса ходи навсякъде само с охрана дори и когато си пазарува роклички, а не й се полага такаваы Сега още хрантутници в нищоправещата институция, начело на която е ... Иво Христов! А *** само срича написаното му от него! И това шапкарско лай.но може ли да бъде президент, още повече че е посочено от руските служби!
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно ще измислят големи стратегии :)
33
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
айде още едни на държавна хранилка! а къв е смисъла от тоя стратегически съвет?
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АБВ 2.
31
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев нещо много го е шубе.Чия ли заповед не изпълни на фюрера Тръмп ли на императора Путин ли или може би на княгиня Нинова.Радост в душата ми настава като гледам тоталитарен плъ.х от шубе да се напикава.
30
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето ви президентска република със Стратегически съвет. Стратегически съвет срещу министерски съвет, нека има конкуренция, конкуренцията я хвалят постоянно, че била полезна. Нека се конкурират за благото на народа.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С Русия и САЩ стана точно това.Неолибералните фашисти се маскираха в Русия като патриоти а с САЩ като републиканци излъгаха народа да ги избере и забравиха да си заминат.И когато народа им каже че държавата е негова те отговарят а не грешите държавата сме ние фашистките диктатори а вие сте роби пък и като ни избирахте къде спахте.Такова нещо стана преди век във Франция.Така че да знаете качат ли се неолиберални фашисти на власт маскирани като патриоти или комунисти, се махат само с бунт.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в името на тая заветна цел абсолютна власт и безкрайни пари неолибералните фашисти ще се маскират в зависимост от обстоятелствата на каквото ви душа иска на либерали патриоти нацисти комунисти демократи но зад всички маски има само едно власт и пари.Властта трябва за да може закона да е каквото те кажат а парите трабва да се вземат от някъде и след като не е от тях ще е от народа няма просто откъде другаде.И след като заблудят поредните найвници да ги изберат ще кажат че държавата това са те.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това няма връзка с държави а е глобално.Неолибералния фашизъм също като основните си ценности властта парите и диктаторските режими няма родина.Виждаме съзидаване на лъжлив световен плутокрстскк олигархичен диктаторски съюз.Насочен срещу всички който не са част от богаташката им клика дето контролира 80 процента от капитала в света.Искат да превърнат държавите в затвори със надзиратели диктатори със всички права и народ затворници без никакви права.Така ще направят престъпленията си легални.