Честваме 140 г. от подписването на Търновската конституция

НС ще проведе тържествена сесия във Велико Търново
16 апр 2019 07:22, Анисия Иванова
9
Честваме 140 г. от подписването на Търновската конституция
Снимка: БТА

С тържествено заседание във Велико Търново 44-ото Народно събрание отбелязва днес 140 години от приемането на Търновската конституция. Тържественото честване на годишнината ще започне с молебен в Катедралния храм "Рождество на св. Богородица" в 9.00 часа.

Тържествената сесия на Народно събрание ще започне в 10.50 часа в залата на Учредителното събрание след възстановка на събитията от 1879 г.

Председателят на парламента ще открие заседанието със звънеца, с който през 1879 г. е открито Учредителното събрание във Велико Търново, съобщават от НС. Въпреки че в знак на демонстрация БСП не влиза на редовните заседания от седмици, днес се очаква социалистите да участват в тържественото заседание.

Оригиналът на Търновската конституция ще бъде внесен от гвардейци в залата, където преди 140 години е подписан документът.

На тържественото заседание са поканени да присъстват президентът на Република България Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов, членовете на Министерския съвет, на Конституционния съд, министри и други.

Тържествената заря-проверка ще започне в 20.30 часа на площад "Цар Асен I". Присъстващите ще наблюдават и аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според преброяването перз 1880 година София е на четвърто място по население в България.Русе 26163Варна 24555Шумен 23093София 20501Видин 13704 и т.н.Особеността тогава е била, че градското население преди Осовбождението е било предимно турско, а след Освобождението турците масово са се изселили и броя на населението е намалял значително. София през 1880 година е градът са най-многобройно българско население в България
8
0
 
0
 
! Отговори
Димчо преди 5 години
В онези трудни времена след Освобождението на България,са се намерили хора с характер и ясни ценности.Имало е държавници,които са направили нещо велико,коео би било с давност и днес.За времето си е бил един от най-модерните и силни политически документи,поставили началото на силната българска държавност.За съжаление днес липсва тази политическа воля за себераздаване и нещо смислено.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София по време на освобождението е извън първите 20 града в България по брой на населението.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам за Търновската конституция, но сегашната хич не работи.
5
2
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
По-добре град Мелник да стане административен център на България. Град е, също като Велико Търново. През 1887 година Велико Търново е имало 5700 жители, а София през 1887 година е имала 30456 жители.
4
2
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Прекрасна дата за национален празник, в разцвета на пролетта, Трети март е само някаква си Брест-Литовска капитулация...
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог да помага на България.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво искаме заря, авиошоу и парад на войската, а не някаква сесия или и парите за авиошоуто са ги откраднали и ще отпразнуваме като излезе един неграмотен образ да срича нещо пред насъбралата се тълпа. Да ви имам и празненството.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
крайно време е търново да стане административна столица, а софия да си остане - икономическа.в турция е така с истанбул и анкара, в австралия също е така, в сащ също е така