Йотова: Светът е на остър завой, не знаем какво ни очаква

Вицепрезидентът се включи в конференция за геополитика
23 апр 2019 21:40,
34
Йотова: Светът е на остър завой, не знаем какво ни очаква
Снимка: архив "Булфото"

Светът сякаш е на остър завой - не вижда и не знае какво ще изскочи, като го премине, не знаем с каква скорост да го вземем и какви ще бъдат последствията. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в конференция "Евро-векторите към геополитическия триъгълник САЩ - Китай - Русия" днес в София, организирана от Фондация "Фридрих Еберт" и Института за икономика и международни отношения.

Още по темата

Йотова отбеляза, че външната политика на ЕС не може да бъде отделяна от вътрешните политики и противоречия както в рамките на съюза, така и в самите държави членки. Днес хората определено не са доволни от своите правителства, в Брюксел виждат онази машина от бюрократи, която е далечна от техните проблеми и нужди, и отказват да разглеждат бъдещето на Европа сред останалите глобални участници, защото тази тема е още по-далеч от всекидневните потребности, коментира вицепрезидентът.

Чуват се все повече гласове, че няма нужда днес от обединена Европа и всяка държава може да се справя сама. "Единни в многообразието" трябваше да стане модел на света, но сега ЕС е модел на бюрокрация и липса на визии и визионери и тичане след кризи, посочи Йотова.
Забили носове в собствените си държави и съюз, не разбираме, че редица от проблемите ни идват отвън, и че с външните политики могат да се избегнат и да се решават много от вътрешните кризи, смята тя.

Сигурността, която очакват нашите граждани, означават смели действия по въпроса за миграцията, а цялата разнопосочност доведе до това, че този състав на ЕК нямаше куража да отстоява политиките за миграция, мандатът ще приключи без решение по общата политика за убежища, без решение за промяна на Дъблинското споразумение, посочи Йотова.

Според нея ЕС не само може, но трябва да бъде посредник на мира в Близкия изток. Европа обаче предпочете да стои като супервайзор и да наблюдава, коментира тя.

На тези европейски избори Европа ще си даде среща сама със себе си, коментира още Йотова. Според нея на тези избори Европа ще се радели не толкова на политически партии, на идеологии, колкото на тези, които искат да продължат европейския проект и тези, които искат той да бъде разрушен.

Този въпрос е първостепенен и за нас, силно вярвам, че българските граждани ще издържат своя изпит, посочи вицепрезидентът.

За съжаление европейската тема липсва на този етап от българската дискусия, а теми, като Европа като глобален играч не присъства по никакъв начин в обществения и публичен дебат в България, каза Илияна Йотова. Бих искала да говорим повече за глобалните въпроси, ние сме страна, която прави европейски политики, както го показа нашето председателство на Съвета на ЕС, пожела вицепрезидентът.

Тя се надява и след тези избори, в новия мандат да спрем да говорим за ЕС като Север и Юг, Изток и Запад, а да говорим като за единна цялост, за да предотвратим опасностите и предизвикателствата, които стоят пред нас, пише БТА.

Продължавам да смятам, че нашият общ европейски интерес е да се изправим пред предизвикателствата на света заедно, заяви още Йотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
bad преди 4 години
Може да имаш документ за управление на МПС, но не знаеш да караш!Съдбата понякога има навик жестоко да се гаври, ако не и обръщаш достатъчно внимание!
19
0
 
2
 
! Отговори
justice преди 4 години
Teзи, които се опитахте да иронизирате като "умнокрасиви" знаят що е причинно следствени релации и обикновено познават с вероятност до 99%.А иронизирайки ги, за да запазите статуквото, представлявано от 3-та шишковци се самооценихте като "грозни и ***" без да схващате, че умът винаги е красив. А някои, колкото и да се изрусяват, няма да станат по-красиви.
18
1
 
3
 
! Отговори
Истина е! преди 4 години
Вместо президент получихме червената деполитизирана дебелана Йотова, ***(г-жа Лъжа) и дългата глуповата Деса в комплект.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРАВА Е ЙОТОВА,НЕ ЗАНАЯТ КАКВО ГИ ОЧАКВА?СЛЕД 30 ГОДИНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ,КАКВО СЕ ОЧАКВА?
16
1
 
15
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Някой прочете ли нещо "ново" в забъркания от другарката борш?Аз не.Европа има нещастието да бъде управлявана от хронични алкохолици ... агент Ерика от Щази... и един женен за баба си... затриването на европейските нации...и национални държави, и подмяната на европейците с бедуини и африканци с коран под мишницата - вече не е тайна за никого.Важното е , че другаря сърГей СтанаШеф ( пак ) , и мъдро си купи дворец извън ЕС .Оттам ще продължи да лобира за ИК и повече мигранти
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая па къде изпълзя от нафталина. Ушанката не ни стига да ръси мисъл, че и тая.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво да ни очаква?Некой си купуват у бевърли хилсо имоти за по 34 милки,други духате супата
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карайте си бавно и в ленатата, спазвайте дистанция и ще минете завоя. Изпреварването на доходи, заплати е забранено.
12
9
 
4
 
! Отговори
men преди 4 години
като не знаете метлата и направете място на някой който знае. завои, скорости, глупости. излизайте от кирливия ЕС. дайте базите на руснаците и се включете в пътищата на коприната.
11
10
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
До 8България Е на страната на губещия.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да, при постоянно изопачаване, нещата никога не отиват на добре. все пак трябва да се установи кое е бяло и кое черно в крайна сметка.
9
1
 
9
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Остър завой, гумите пак свистят.Важно е кой ще пристигне пръв.Със сто километра в час пак съм номер едно. Със сто километра в час аз летя..
8
4
 
6
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Остър завой, гумите пак свестят.Важно е кой ще пристигне пръв.Със сто километра в час пак съм номер едно. Със сто километра в час аз летя...
7
18
 
9
 
! Отговори
Така е булка преди 4 години
Ротшилдите са на път да загубят Европа и когато Ротшилдския кибуц наречен ЕС се разпадне, България отново ще се окаже че е била на страната на губещияЕС е 3-тата и последна национална катастрофа за това клето и проклето държавенце - България .... дано имаме късмет пак да станем част от Турция
6
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая съвсем изперка. Явно червените ще губят изборите. 0
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То като не можете да предвидите какво ни очаква в близко бъдеще с цялата информация с която разполагате и екипите на които плащате за какво ли ни сте там ? В такова неведение можем и без вас тъкмо ще спестим някой лев.
4
8
 
4
 
! Отговори
м дааа преди 4 години
права е жената, ще гризнем дръвцето и то много скоро
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе другарко Йотова, кажи си го с по-прости думи. Махнете санкциите на Русия, защото ще изхвърчи на острия завой в пропастта.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо трябва да чакаме светът да решава.
1
3
 
22
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
На остър завой Йотова, се преминава с повишено внимание и понижена скорост. И ти си мислиш, че вършиш някаква работа.