Казуси пред пенсионера: Липсващи документи, неяснота при стажа

НОИ вади мобилни приемни за консултации
20 май 2019 07:10, Петя Славова
27
Казуси пред пенсионера: Липсващи документи, неяснота при стажа
Снимка: архив, Булфото

 7707 кандидат-пенсионери са подали заявление за пенсиониране от началото на годината до 7 май 2019 г. Тогава стана ясно, че коефициентът, по който се определя размерът на пенсията, може да се изчислява по старата и по новата методика. Тези хора са и първите, които ще избират между изчисляване на базата на три последователни години с висок доход и осигурителни вноски, или на основата на доходите, които са получавали след 2000 година, коментираха от НОИ.

Още по темата

До тази ситуация се стигна, след като се прие промяна в Кодекса за социално осигуряване, според която от 1 януари 2019 г. пенсиите се определят само по доходите след 2000 година, припомня "Монитор". Това обаче предизвика протести и в крайна сметка се реши да се даде гратисен период от три години-до края на 2021 г., в който хората ще имат възможността да направят избор на по-благоприятния за тях вариант.

Въпросните 7707 кандидат-пенсионери ще имат възможност да подадат заявления за преизчисляване на пенсията в шестмесечен срок – до 4 ноември.

НОИ отвори мобилни приемни, в които експерти на института консултират кандидат-пенсионерите да могат да направят правилния избор. На експертите се налага да решават много и различни казуси. Често при тях идват бъдещи пенсионери с липсващи документи или с неяснота как да си подредят стажа. Когато заявлението се подаде в съответната териториална дирекция на НОИ, ако има несъответствия, срокът за оправяне на документите за пенсиониране е един месец. Изнесените приемни помагат тези несъответствия да се предвидят и да се отстранят преди подаване на заявлението. Тъй като новият Закон за защита на личните данни не допуска заявлението за пенсиониране да се подава по пощата, а само лично, приемните спестяват и пътуването до областния град.

Опитът от приемните показва, че не са малко хората, на които години от стажа им се губят по различни причини. Най-често това се случва при ликвидиране или приватизация на предприятията. Принципно, ведомостите от закритите дружества се съхраняват в архива на НОИ. При подаване на заявление за пенсиониране те се изискват от териториалната дирекция с протокол. Имало случаи обаче, в които документацията не е водена коректно и в нея има празноти. В някогашните земеделски структури на АПК и ТКЗС например се водели партидни книги, в които са отразени планираните работни дни, но те не винаги са отработени. На места пък били записани само сумите, но не и работните дни. В трети случаи в някогашните предприятия жените в майчинство се записвали в отделна ведомост, която нерядко липсва и няма как да се докажат годините, прекарани в майчинство. Месеци се губят и от това, че парите за майчинство често са изплащани накуп за три месеца.

Експертите са установявали и не малко опити за злоупотреби, в които се представят стари документи с печат и подпис на лице, което не може да носи отговорност. Затова внесените документи за отпускане на пенсия задължително се сравняват с тези в архивите.

Според експертите на НОИ, новата методика с определяне на коефициента по доходите след 2000 година е въведена точно заради неточните данни и за да се избегнат злоупотреби. От 1998 г. до 2000-а персоналният регистър на НОИ е бил експериментален. През тези години част от данните са на хартиен носител, а други са били въвеждани в онлайн масива. След Милениума регистърът вече работи и цялата информация е въведена в него.

Почти всички, които са ползвали досега услугите на мобилните приемни на НОИ, настояват да им се направят прогнозни изчисления и по двете методики, за да могат да преценят коя е по-благоприятна за тях, обясниха експерти. Досегашната практика сочи, че тези, които не са прекъсвали трудовия си стаж, предпочитат старата методика и те за момента са по-голямата част от кандидат-пенсионерите. Хората, които по различни причини имат дупки в стажа, се ориентират към новата. Когато празнотите са под 5 години, те си заплащат стажа, каквато възможност дава нормативната уредба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тези, които имат трудов стаж само преди 2000 год.???
21
0
 
9
 
! Отговори
До19 преди 4 години
Протестираха. Преди 10-ина години, през лятото, дни наред по някои от централните улици на София правиха протестни шествия, сигурно и някакви петиции са подписвали.Още по-рано, през 90-те години също са правили митинги и шествия, тогава ги е организирал някой си Гърбузанов.Много от участвалите в тези протести сигурно вече не са сред живите. Точно това е тъжно и обидно - изработили пълен трудов стаж, ограбени, протестирали и накрая отишли на Оня свят без да дочакат справедливост.
20
0
 
4
 
! Отговори
Чапрашикова преди 4 години
Да му мислят сегашните работещи - ще го Д**** силно . Ще видят пенсия през кривия макарон.
19
2
 
9
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Какъв е точно казуса?След като НОИ съществува от толкова време тяхна работа е да си размърдат дебелите туловища, да си слязат в архивите и да изровят нужните документи!Какви са тези глупости да обикалят хората по предприятия кои съществуват, кои не вече и да събират хвърчащи листи.Нали НОИ имат архив?Да се размърдат и да си изравят нужни документи,за това ги хрантутим!Да не говорим за факта,че всички родени след 77г. трябва да бъдат освободени от пенсионна вноска защото за тях пенсия няма да има
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Недоволни сте но не протестирате значи сте добре.Ако наистина мизерствате слагате жилетките и пред парламента и искате оставки и наказания до дупка. Ако чакате някой тука да прочете и да ви вдигне пенсиите и герб да престане да краде ще има да почакате до другия живот.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За трите години 1997-1999, индивидуалният коефициент за тези три години за човек на минимална заплата е 0,316. За 2018 същият този коефициент е 0,574, а за периода 2000-март 2019 е 0,452. Преди 1997 има най-различни периоди, но повече от 0,525, както в края на соца не е било.Какво ли ще предпочетат хората на минимална заплата?
16
0
 
9
 
! Отговори
Гаманов преди 4 години
Заради документи с описан стаж но без печати, заради несъществуващи вече предприятия погубили ми документи не ми признаха повече от 12 год. Дори и без печати имената на предприятията стояха в трудовата ми книжка и редно би било да ми признаят годините стаж!?.Някои хора говорят за Геноцид,може и да е вярно дори да не е написано и да няма печат....Така че дори хора с редовни документи получават пенсия - гавра и никой не го интересува как преживяваме с тези мизерни пенсий
15
0
 
19
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Затова хората симпатизират на Орбан - поставя националната специфика пред препоръките на Брюксел.Ако и ние имахме такива управляващи,отдавна въпросното тъмно население да е останало без соц.помощи, с надбавки само за по 1 дете - ако не са се осигурявали, и с надбавки за максимум 2 деца, ако се осигуряват.И отдавна да е гласувана добавка към споразумението за забрана на принудителния труд - щом имаш деца, ще работиш за да ги издържаш!Плюс забрана на безделието, ако нямаш от какво да се издържаш
14
0
 
21
 
! Отговори
Значи от Европа преди 4 години
се безпокоят за оцеляването на българските пенсионери, а управляващите си правят оглушки и се преструват на неразбрали предложението за незабавно увеличаване на всички пенсии с по 100 евро, или споделят мнението на Лиляната с чантето за 3 000 евро - нашите пенсионери живеят само по 5-6 год. след пенсионирането си.Няма да предприемаме нищо за увеличаване продължителността на живота им, нито ще им увеличим пенсиите, 5-6 години могат да погладуват.Що не погладуваш ти ***, Лиляно, та да поотслабнеш?
13
0
 
19
 
! Отговори
И липсващ отговор преди 4 години
на мнението, изказано от някой от европейските наблюдатели преди няколко години - пенсиите на българските пенсионери трябва да бъдат увеличени поне с по 100 евро, защото това е въпрос на оцеляване!Нашите управляващи си затраяха. Изключение направи миналата година Лиляна Павлова, като заяви на среща с младежи "На тях им остават по 5-6 години, затова ще насочим парите към вас!" В смисъл, че хората в България живеели най-много 5-6 години след като се пенсионират! Това ли е мнението на властта?!
12
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само при ГЕРБ нещата вървят добре! Тези, с мъгливите трудови стажове и "липсващи документи", са шмекери, крили осигуровки! От бсп подведоха всички да лъжат и окрадоха няколко пъти пенсиония фонд! Само ГЕРБ!
11
6
 
15
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
Какви бръмбари те гонят? Виновни за хаоса с пенсиите са ГЕРБ!
10
1
 
8
 
! Отговори
+++ преди 4 години
През 1991-1999 години минималната работна заплата се движеше между 19% и 34% от средната осигурителна сума за България. От 2000 досега този процент е между 30% и 60%, а за 2019 е около 58%. Този факт прави очевидно кой какъв период предпочита за изчисляването на пенсията му.
9
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за днешните работещи ще има ли след време пенсии? С тая демографска катастрофа и преоблававащо тъмно население, което лежи на бюджета, без да внася нищо.......
8
0
 
15
 
! Отговори
+++ преди 4 години
Логиката покава друго. Пенсия по старата методика предпочитат хората с високи доходи, защото губят години, когато нямаше максимален осигурителен доход, а те са се осигурявали на високи суми. Пенсия по новата методика предпочитат хората с ниски доходи, които са били на минимална заплата или на заплата близка до минималната, защото по новата методика индивидуалният им коефициент е по-висок, заради приближаването на минималната заплата към средната осигурителна сума през годините.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В БГ е направено да не върви.
6
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До оцелял българинЧервените руски чен гед жии се познават по плюенето по Костов.Още ги боли г ъ за ,че не позволи руски самолети да минат през България и хвана техен шпионин по бели ***.
5
10
 
19
 
! Отговори
Kiki преди 4 години
Пак го отнасят пенсионерите.мама ви долни комунисти.После изискате да се гласува за вас..***
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквато и пенсия да вземеш , освен тавана , след 10 години ще стане една трета по покупателна способност заради инфлацията и т.н. "стандарт" на живота -вдигат се заплати , вдигат се цени .
3
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички промени са с цел прецакване на хората .