С по-ниско ДДС лекарствата по-евтини. А бюджетът на Касата?

Фарматевтичните организации подкрепят исканията на ДПС
12 юни 2019 13:27,
13
С по-ниско ДДС лекарствата по-евтини. А бюджетът на Касата?
Снимка: архив "Булфото"

Идеята на ДПС за намаляване на ДДС-то на лекарствата, за да се понижат цените, е срещнала подкрепата на фармацевтичните организация. Това обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след среща в парламента с Българския фармацевтичен съюз и други организации.

Още по темата

Ще намали ли падането на ДДС върху лекарствата цената им?

От ДПС обясниха, че има реална гаранция, че с намаляването на ДДС-то ще падне и цената лекарствата, тъй като тя се определя по регулиран начин. Имало обаче друг проблем - може да се ореже допълнителното финансиране на НЗОК от държавния бюджет. Затова и трябвало темата да се обсъжда на още срещи, както и с министъра на финансите.

"Има друг проблем - с допълнителното финансиране на НЗОК от бюджета
. Тук вече възниква въпросът, когато се получи този ефект от намаляване ставката на ДДС, или нулева ставка, тогава ефектът върху фиска ще се отрази реципрочно на финансирането на НЗОК от бюджета, което е 1,1 млрд. за тази година“, обясни Йордан Цонев.

Мустафа Карадайъ подчерта, че затова трябва да се намери балансът между фискалния и социалния ефект - тоест отражението върху бюджета и отражението върху крайните потребители.

Според Йордан Цонев това показвало, че ДПС не са популистка партия. Търсим решение, а не вдигане на рейтинг, отсече той.

"Като резултат от срещата можем да заявим, че идеята, която поставихме от ДПС се одобрява от браншовите организации. Те обърнаха внимание и дадоха фокус върху лекарствата с лекарско предписание, т.е. лекарствата с рецепти. Общо беше съгласието, че ако успеем да постигнем съгласие между браншовите организации, обществото и политиците, ще пристъпим към практически действия и конкретни законопроекти", посочи Мустафа Карадайъ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФаКосвените данъци са най-справедливи. Там се облага потреблението. Дори и да си скрил доходи, ще платиш данъка чрез горивото, цигарите и т.н. ДДС-то да започне да се плаща върху реалните цени на имотите. Печалбата да се оставя който иска да я рейнвестира в модернизиране и разширяване на бизнеса си, а не държвата да я прибира и храни хрантутници.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А добър ден! Някои фармацевтични компании спират да продават продуктите си в страната! Спрете да дъвчете ДДС-то и "плоския"данък, а вземете да махнете тази държавна здравна каса. Колкото и да не Ви се иска, реалността е една. Здравеопазването е бизнес като като всеки друг. Колко години регулираха цените? Ефекта какъв е? Едни спират да продават в България. Други веднага реекспортират евтините медикаменти в чужбина!
11
0
 
0
 
! Отговори
Фа преди 4 години
България бедна по лесно ае управлява ! Вместо да намалите ддс помиалете за данък върху печалбите на часрните фирми. В Европа този данък е минимум 30% от приходите фирмите плащат на държавата
10
0
 
0
 
! Отговори
Август Траян преди 4 години
Има друг проблем - с допълнителното финансиране на НЗОК от бюджета. Тук вече възниква въпросът, когато се получи този ефект от намаляване ставката на ДДС, или нулева ставка, тогава ефектът върху фиска ще се отрази реципрочно на финансирането на НЗОК от бюджета, което е 1,1 млрд. за тази година, обясни Йордан Цонев.?? Гениално бе Данчо, нов връх в икон.анализ?!?? Това го знае всеки грамотен счетоводител за ДДС ! ПРОЗИРАТЕ ЛИ ПРОБЛЕМА- 1,1 МЛРД. ПАРИ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА НЯМА ДА СЕ "УСВОЯТ". ЧАТКАШ Л
9
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 4 години
Преди да гласуваш, ДПС-то ще те вкара в сюнетчийницата
8
1
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Не разбирам защо е този шум!! Намаляването на ДДС не води автоматично до намаляване на крайната цена. Фирмите ще вдигнат началната цена и пациентите отново ще плащат високи цени. Така е в корумпираните държави!
7
2
 
2
 
! Отговори
Безпристрастен преди 4 години
деписето ги удари в мивката ПАРИОТИТЕБРАВО КАРАДАЙКАДПС
6
0
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
КЪРЪ ДЪРЪ ДА КАЖЕ ЗА КЪЩИТЕ ЗА ГОСТИ
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
малко по евтини първите два месеца, после леко полеко нагоре , и ни изгодно за потребителя ни за държавата
4
0
 
12
 
! Отговори
алекс преди 4 години
тя цялата система на Здравна каса е вредна , интересно ми е каква част от бюджета отива за администрацияи бонуси на чиновниците ? Аз лично миналата година за сефте от над 15 години ми се наложи да вляза в болница, през това време съм си плащал всичкото данъци осигуровки и т.н. накрая платих по 6 лева на ден за леглото + още 200 лева за консумативи за операцията ..........е аз за чий х*й плащам на държавата тия данъци и осигуровки ?
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще взема да гласувам за ДПС следващият път.
2
1
 
6
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Над 40% от бюджета на касата се връща обратно в националния бюджет чрез ДДС-то, което плащат болници и практики + осигуровките и данъците на физически и юридически лица. Отделно безбройните видове такси и таксички към администрации.
1
5
 
5
 
! Отговори
ъхъ преди 4 години
Тези марионетки от ДПС да вземат да върнат 1% от откраднатото и после да говорят за политики. Пък и да не забравяме че народът неслучайно ги е поставил в опозиция