БСП предложи данъчни облекчения за родителите у нас

Вместо 200 да се приспадат 600 лева за всяко непълнолетно дете
Обновена: 19 юни 2019 10:11 | 19 юни 2019 10:11, Камелия Цветанова
40
БСП предложи данъчни облекчения за родителите у нас
Снимка: Pixabay

БСП иска да бори демографската криза с по-високи данъчни облекчения за родителите на деца до 18 години.

Още по темата

Най-големият ни проблем: Потокът на млади хора към чужбина

Левицата предлага с поправки в Закона за данъците върху доходите на физическите лица да се увеличи сумата, която се приспада от годишната данъчна основа от 200 на 600 лв. за всяко непълнолетно дете.

Социалистите настояват да отпадне сега действащото ограничение от преференциите да се ползват само семейства с 3 деца.

Червените депутати настояват да се даде възможност на многодетни родители с по-високи доходи също да ползват данъчното облекчение независимо от броя на рожбите им.

С промените родителите с едно дете ще имат право на преференции до 600 лв. на година, с две - до 1200 лв., а с три - до 1800 лв. и т.н.

От БСП предлагат да се измени и начинът на ползване на данъчното облекчение, което досега ставаше еднократно на годишна база. С промените преференцията ще може да се ползва на месечна база, което означава, че родител с едно дете ще внася с до 50 лв. по-малък данък, родител с две деца - до 100 лв. и т.н.

Данъчните облекчения обхващат както родители с доходи по трудови правоотношения, така и тези с приходи от наем, стопански дейности и други.

В мотивите на БСП е посочено, че с поправките в закона се обръща моделът на стимулиране на раждаемостта - чрез социални помощи към стимулиране чрез данъчни преференции.

Това е вторият законопроект, който БСП внесе в Народното събрание за справяне с демографската криза.

През Закона за семейни помощи за деца социалистите предлагат увеличение на еднократната помощ при раждане и по-голям обхват на учениците, които получават пари в началото на учебната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Популизъм...Да предлагат и да го направят, когато са в управлението на държавата...
35
1
 
4
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Виж, ако облекченията касаят раждаемостта на млади семейства на студенти и млади хора с висше и специално образование, с това съм съгласен, но БСП не предлага такова нещо.
34
3
 
3
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Не щем данъчни облекчения за родителите. Ние се справяме и без тях, а БСП пак иска да хрантути Ц-ския електорат.Не, благодаря!Демографска криза със стимулиране на ц-ганската раждаемост не щем да оправяме.ДГД БСП!
33
3
 
5
 
! Отговори
Бсп са гадове преди 4 години
Тези смешници не престават с яловите си инициативи. Не разбраха ли, че вече никой за нищо не ги бръсне.
32
3
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Добре се, защо Гей Дмитриевич и Огнен Олигарски не го направиха?
31
8
 
5
 
! Отговори
работник преди 4 години
проблема е ,че разни програмисти и айти специалисти имат прекалено много пари ,а не работят наистина.Трябва да им се вдигнат данъците на такива.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Родител 17"Родителите" раждат по 5 - 6 отрочета и заминават за Германия, "професионалисти", ще рече; отрочетата остават на бабата и дядото като "приемно" семейство, и бабодявовците са на заплата - е, как да не се възползват от данъчните облекчения?Изискванията за образование също са силно обтекаеми - дреме шведът години наред, излиза неграмотен, затова пък с "диплома" - и на това сме се нагледали.И моите и твоите пари къде отиват пак?
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 62Да годишно е. Е и? Нали данъчната декларация я подаваш годишно?
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видно от написаноте по-долу, че не само седмокласниците могат да пишат и четат, но не разбират прочетеното. 80-те % се затвърждават от ден на ден.
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо се сещат само когато са в опозиция?Като са управляващи се сещат само да кр.адат!
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21подкрепям те напълно, но превя две забележки:Трудовите пенсионери имат право да настояват за достойни пенсии.Задължително трябва да се поощри раждаемостта, на само при работещи хора с минимум средно образование и при студентите.
25
1
 
9
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
Да ти припомня онзи ром, който работеше като гробар в малък град и имаше няколко "съпруги" в околните села, като на всяка от тях беше направил по няколко деца. Съселяните на едната от тях бяха стигнали до медиите, търсейки съдействие, защото жената била със забавено умствено развитие, а вече раждала четвърто дете от онзи.Прави са хората, като апелират за облекчения, които да ползват само отговорните граждани. Прави са да настояват за санкции, с които да се озаптяват безотговорните.
24
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 18 преди 4 години
Кой ти е казал, че са правени предложения само за ДОД?Повече от година се дискутира на различни нива дали да няма облекчения върху данъците изобщо. Какво лошо виждаш в това да се намали данък сгради и битови отпадъци за студентка, която е родила дете и има наследена къща или апартамент?Ако ще има данъчни облекчения за хора с деца под 18 г., по-добре да се обсъдят и приемат наведнъж, а не на час по лъжичка.Ако сега се приеме само за ДОД, бъди сигурен, че още години ще се чудят за другите данъци
23
1
 
4
 
! Отговори
62 преди 4 години
До АнонименПравилни суми , но са годишно "приспада от годишната данъчна основа , месечно са 12 пъти по-ниски.
22
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Платените *** веднага атакуваха предложението на БСП. Изманипулираха го към ро.мския въпрос. Без да са разбрали, че предложението касае работещите родители.
21
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да споко и резко цар Киро ще ги "наеме" на работа в някоя фирма да точат мощно.. Винаги ще се намери вратичка.. Почнете да мислите за бачкаторите , а не за деца , баби , роми и мигранти, че още малко ще потърпим и чао .. после нз кой ще ви плаща детските и пенсиите
20
1
 
11
 
! Отговори
!!!! преди 4 години
Ако лице над 14-годишна възраст създаде дете и няма доходи, да се спират детските надбавки за гордите непълнолетни мама и татко. МамаТа да ползва само три месеца платен отпуск по майчинство, а после - на принудителен труд, за да плаща издръжката на детето си, което задължително да бъде настанявано в социален дом. Това да важи и за бащата. Ние оставаме с по едно дете, за да хрантутим наглеци!Същите правила да се прилагат и за пълнолетни лица без доходи, решили да се размножават!
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 62Не е 5лв. Ако сега спестяваш 40 лева за 2 деца, след подобни промени, ще спестяваш 120 лева за 2 деца!И то САМО АКО ПЛАЩАШ ДАНЪЦИ. Индобугарите това НЯМА да ги облагодетелства, разберете!
18
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОБЛЕКЧЕНИЯ САМО ЗА ОНЕЗИ, КОИТО СА ДОКАЗАЛИ ЧЕ СА ОТГОВОРНИ ХОРА!ЗА БЕЗОТГОВОРНИТЕ - САМО САНКЦИИ, нищо друго! Та ако ще и по 20 деца да са наплодили!Вместо това, БСП ще ги поощрява да се плодят още, и още, и още, та да висят на врата ни като воденичен камък и да ни изнудват да храним и тях, и децата им чрез помощи и надбавки, а те да щракат с пръсти и да нямат грижа за нищо!Ако лице без доходи създаде повече от едно дете - зверска глоба чрез принудителен труд!
17
0
 
22
 
! Отговори
Родител преди 4 години
Какви ги пишете бе, щели да се възползват ромите !?Това не е социална помощ - а по-малко данъци за РАБОТЕЩИ родители. Ако облекчението наистина е 50 лв на дете - това значи 50лв отгоре на заплатата всеки месец.Това е пътят по който да се стимулира семейство от интелигентни и работещи хора, не със социални помощи.Не им искаме социалните помощи - просто да ни дерат по-малко с данъци.Идеята е супер. Лошото е че си е чист популизъм. Ако БСП бяха на власт нямаше да правят подобни предложение.