Лев на глас: Ще оцелеят ли партиите с тези субсидии?

Ще отидат ли партиите в криминалния сектор
19 юни 2019 09:27, Петя Славова
133
Лев на глас: Ще оцелеят ли партиите с тези субсидии?
Снимка: БТА

Един лев, 5-6 лева или 11 лева - възможна ли е точка на пресичане между управляващи и опозиция по темата за партийните субсидии? Вчера "Обединени патриоти" не се явиха на консултация с БСП. ГЕРБ също не смята да обсъжда със социалистите размера на субсидията.

"Имаме конкретно и ясно предложение на Министерския съвет - 1 лев на глас. Дотук не сме чули нито едно друго конкретно предложение. Няма смисъл да правим дискусия на нашето предложение. Консенсус по кое? Казват "дайте да обсъждаме", коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков в "България сутрин".

Още по темата

Той се съгласи, че субсидията е по-голяма отколкото трябва да бъде. И уточни, че партиите събират ресурс през годината, когато се задават някакви избори. Биков не е съгласен с тезата, че партиите не могат да съществуват без субсидии. Допусна обаче, че може да прибегнат до търсене на друг вид финансиране.

"Взехме решение на Националния съвет да потърсим диалог с партиите и да намалим субсидията до степен, до която политическият живот да бъде мислим и на светло. Колегите отказаха такъв диалог. ГЕРБ краткосрочно постигат голяма цел - в средата на годината се прави промяна, която ще ни затрудни преди местните избори. Опозицията няма да бъде смазана", посочи депутатът от БСП Явор Божанков.

И отбеляза, че в БСП стоят зад предложението си парите на влог от надвзетите субсидии да бъдат върнати на държавата.

"Отиваме на трети вариант - нито ще имаме субсидия, която да ни позволи да съществуваме, нито корпоративно финансиране. Отиваме в криминалния сектор и накрая всички ще се озоват в много лоша действителност", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Предложението за един лев субсидия за действителен глас ще се гледа на второ четене в петък. А Тома Биков не се нае с прогноза за действията на другите партии в Народното събрание.

"Това прилича на някакво надцакване. То е вредно за българското общество. Надявам се, че още има време разумът да надделее", настоя Божанков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
1
 
2
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
В коалиция за България освен БСП има и още шест малки партии. Те също имат проценти от парламентарната субсидия. Цялата субсидия получава БСП, и трябва да я преразпределя. БСП е получавала по 13.25 лв. на глас. По колко лева е преразпределяла на коалиционните си партньори.
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ със сигурност ще оцелее.Те си имат държава-дойна крава.
117
0
 
3
 
! Отговори
чл.1 от К-ята гласи преди 4 години
(1) България е република с парламентарно управление.(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет./////Ако е истина ,че променят член първи от Конституцията,означава,че ликвидират държавата ни и я заграбват,народе,спиш ли?Протестира
116
0
 
2
 
! Отговори
чл.1 от К-ята гласи преди 4 години
(1) България е република с парламентарно управление.(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция. (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.Чл. 2.(1) Република България е единна държава с местно самоуправление. В нея не се допускат автономни териториални образуван
115
1
 
3
 
! Отговори
Абсолютно вярно преди 4 години
До Анонимен3минути реклама на една партия когато има избори - 120 000 лева наем на централа - поне 10 000 лева партийна телевизия - няколко милиона едно интервю по БНТ,БТВ, НОВА - 10 000да отидеш на среща с избиратели -заплата на шофьора -1000 леваотделно се заплаща хотел-120 лева на вечеротделно бензин,отделно-агитационни материали,плюс компютри,техника и всичко....вие убивате малките партии -АБВ,Възраждане,реформаторите,Атака,ВМРО,както и независими кандидати като Иванчева,Св.Витков и др
114
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Партиите станаха бизнес структури за усвояване на държавата. А когато са управляващи, са еднолични господари на парите. Така че да не ги мислим, ще се оправят.
113
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си организират бизнес и да печелят вместо по цял ден да седят на бюрата и да се чудят как да ни изпързалят.
112
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много им е лев, откъде накъде ще харчат нашите пари
111
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ни говорят глупости от БСП? Промениха закона за корпоративния данък заради една западноевропейска верига бензиностанции при Иван Костов. Пак при него в парламента бяха внесени от пет фирми куфарчета с дойче марки за спиране на предстоящи промени в закон! Един от БСП активистите в Бургас се изпусна пред камерите какъв е месечния принос на Бенчо Бенчев за тамошната каса на Партията. Някакви си 3 нули разлика от официалната инф. Банев каза какви пари е давал на БСП по времето на Добрев старши.
110
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боли ме. Те отдавна са мафиотски структури.
109
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вън мутрата от властта.Боже господи,ако те има,чуй молбите ни и го разкарвай.Защо трябва малкото време,което сме на земята да е пълен ад от такива сатани.
108
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция е обещала материална подкрепа на кака байка,затова са тез прегръдки с Доган и промяна на законодателството за писта от дарения безконтролни от олигарси и от чужбина...Волът рие,но всичко пада на шията му.Ще му се скъса червения конец на копитото.
107
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
държавата не е длъжна да хрантути разните му там мързеливи и лъжливи партийки! да се хванат на работа, или да събират членски вноски да се издържат! бизнеса така или иначе отдавна си е напазарувал политици, така че спокойно ще оцелеят без проблем! ако партиите си изпълняват предизборните обещания, няма да имат проблем с избирателите! по важното е спестените пари да се насочат правилно - в образование, здравеопазване
106
4
 
13
 
! Отговори
отчаян преди 4 години
Все си мисля, че по-зле няма накъде да става. Обаче не е така. Ето че има. Тоталитарното управление платено с парите на икономически субекти е още по-лош вариант. Балансът между интересите на държавата и народа от една страна и бизнеса от друга ще се изкриви съвсем в полза на корупцията.
105
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накрая големите спонсори ще се насочат към трите големи партии - Герб, БСП, ДПС, и ще останат също бизнес партиите - НФСБ и Воля. всички други ке изпукат от глад.
104
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3 минути реклама на една партия когато има избори - 120 000 леванаем на централа - поне 10 000 левапартийна телевизия - няколко милионаедно интервю по БНТ, БТВ, НОВА - 10 000да отидеш на треща с избиратели -заплата на шофьора -1000 леваотделно се заплаща хотел -120 лева на вечеротделон бензиноотделно - агитационни материали, плюс компютри, техника и всичко....вие убивате малките партии - АБВ, Възраждане, реформаторите, Атака, ВМРО, както и независими кандидати като Иванчева и Св.Витков.
103
8
 
13
 
! Отговори
дидо преди 4 години
и защо требва да оцелеят на гърбът на народа да си се издържат сами
102
6
 
19
 
! Отговори
seira преди 4 години
ВНИМАНИЕ!ИЗВЪРШВА СЕ ЛИКВИДАЦИЯ НА ОСНОВАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА!ЦЕЛТА Е, ДА СЕ ИЗЗЕМЕ ВЛАСТТА ОТ НАРОДА И ДА СЕ ЗАГРАБИ ОТ ФИНАНСОВАТА ОЛИГАРХИЯ!ПРОМЕНЯ СЕ СМИСЪЛА И СЪДЪРЖАНИЕТО НА ЧЛ. 1 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА!ИЗВЪРШВА СЕ ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ!НАРОДЕ, ПАК ЛИ ЩЕ ТЕ ИЗМАМЯТ?!
101
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде стига с на Слави популизмите, 11 лева на глас не са нищо при тая политическа активност и при това мижаво население. Давайте да го направим 1 лев да видите как гласът на олигарсите ще стане по-ценен от гласа на народа да ви видя Слави какви глупости ще ги измисли тогава. ГЕРБ имат от всичко най-много, и избиратели и олигарси и за това са единствените съгласни. БСП се дърпат, ама и техните олигарси не са малко. В крайна сметка ще оцелеят само ГЕРБ, БСП и ДПС и тогава ще забравите за Славчо.
100
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
значи са готови да отидат в криминалния сектор,само и само да съществуват,ха,такива партии не ми трябват,всички партии независимо от големината им,трябва да имат еднакво ефирно време,за да ги чуе народа и да прецени,а не като сега да си го купуват и най-богатите, най-много да говорят.Закон да направят и всички по равно да чуваме и туй то,субсидии от 1 до 5 лв са приемливи,всичко друго е излишно