Правителството, бизнесът, синдикатите - против по-ниското ДДС

Само КТ "Подкрепа" иска различна ставка за хляба
192
Правителството, бизнесът, синдикатите - против по-ниското ДДС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Социалните партньори, с изключение на КТ "Подкрепа", не подкрепят промените в Закона за данък върху добавената стойност, който е предложен от БСП.

Правителството, в лицето на Министерството на финансите, също не го подкрепя, каза вицепремиерът Марияна Николова след днешното заседание на Тристранката, цитирана от БТА.

Още по темата
Предложеният законопроект предвижда намаляване на стандартната данъчна ставка за брашно, изделия от брашно, месо, мляко и яйца от 20 на 5 процента, както и на лекарствата на 9 процента.

По въпроса за законопроекта за публичните предприятия бяха обсъдени допълнително направени предложения от Министерството на икономиката, добави Марияна Николова. Тя добави, че предложенията се отнасят за действащия към момента режим за приватизация, както и за отпадане на наложените в законопроекта текстове, регламентиращи вливането на Агенцията за инвестициите в Агенцията за публични предприятия и контрол.

Предложенията са по искане на социалните партньори и те са подкрепени.

"Социалните партньори изцяло подкрепят законопроекта, с изключение на КТ "Подкрепа", които се въздържаха, информира Николова.

Асоциацията на индустриалния капитал /АИКБ/ в България и останалите работодателски организации не подкрепят законопроекта за промени в Закона за данък върху добавената стойност, обяви председателят на АИКБ Васил Велев. Той смята, че диференцирането на ставките за ДДС би ощетило бюджета със значителни суми. По негова оценка това ще бъде в порядъка на 1 милиард. В същото време това няма да доведе до намаляване на цените, а по-скоро ще допринесе до увеличаване на печалбите на търговците.

"Не смятаме, че чрез данъчна политика може да се прави социална политика", добави Васил Велев.

По въпроса за законопроекта за публичните предприятия Велев заяви, че го е подкрепил, защото той е необходим. Според него той ще допринесе за изпълнението на две национални цели - присъединяването към ИЕРЕМ 2 /б.р. предверието на Еврозоната/ и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара /БСК/ Димитър Бранков каза, че всички промени в данъчните закони трябва да бъдат задълбочено обмислени. Според него предлаганата промяна за намаляването на ДДС е радикална в данъчната система. Това би могло да доведе до преразглеждане на системата на преките данъци. Точно поради тази причина БСК е на мнение, че всички радикални промени трябва да бъдат извършвани при друга инвестиционна обстановка - след влизането на България в Еврозоната. По отношение на законопроекта за публичните предприятия БСК подкрепя приемане му до 30 юни, за да се инициира на процедурата за влизане във валутния механизъм ИЕРЕМ 2.

КТ "Подкрепа" подкрепя предложението за диференцирано ДДС за някои стоки от първа необходимост, обяви Ваня Григорова от синдиката.

По думите й това е последователна позиция на КТ "Подкрепа" от няколко години, като синдикатът е правил инициативи по този въпрос. Причината е, че това е нормална европейска практика. Освен това по този начин ще остане повече разполагаем приход в домакинствата, смята тя.

"Не приемаме подход, при който се взема ДДС от уязвимите групи, а след това ще им бъде даден евентуално като социални подаяния. По-добре да не ги взимаме въобще, за да се налага след това на цената на достойнството на хората да им подхвърляме подаяния", добави Ваня Григорова. Според нея диференцирането на ДДС за стоки от първа необходимост ще доведе и до увеличаване на оборотите.

Вицепрезидентът на КНСБ Николай Нанков не мисли, че чрез намаляването на ДДС ще бъде намалено социалното неравенство в страната. Освен това той не е убеден, че съществува механизъм за понижение на цените с намаляването на ДДС. Според него социалното неравенство е заради отношението между преки и косвени данъци и дебатът трябва да бъде насочен към тази тема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още по темата: бспхлябДДСлекарства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предатели! Срам и позор! Заслужават народа да излезе по улиците и чрез анархия да ги измете!
158
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ami kak nema da sa protiv?!...otkade ste imat takiva bezotchetni gratis nenakazani korupcionni plastania za otglejdane na partii teroristi i deputati teroristi v bg i eu parlamentite...arogantnite, alchnite i bezumni bg deputati ste svarshat na frenskata gilotina, italianskata klada ili v germanska gazova kamera na krematoriuma...ako ne im padne nekoi amerikanski novichak samolet s novichki raketki varhu narodno sabranie...da im padne star samolet e nevazmojno, bg pezident v gi saboril sichkite
157
0
 
7
 
! Отговори
до 149 преди 4 години
До ВинетуХха ха, значи според тебе, , във Франция с три различни ставки на ДДС са червени ***??? а защо хазартът е освободен от ДДС? ХАЗАРТНИТЕ БОСОВЕ НЕ ОЩЕТЯВАТ БЮДЖЕТА ЛИ!?
156
0
 
6
 
! Отговори
Българка преди 4 години
Добре, че във Франция и мн. други стари демокрации нямат нашенските "предприемачи" и "синдикати, иначе нямаше ДДС върху основните хранит. продукти от мн. години да е 5,5%!
155
0
 
3
 
! Отговори
Sasho преди 4 години
Напишете в гуугъл "социални партньори" и разгледайте списъка..........
154
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономика няма, но има данъци, такси и дране...В един момент обаче ще открият, че няма кой да работи и няма кого да крадат.
153
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алчността съвсем е изпила и разума, и чувството им за самосъхранение на днешните ни чорбаджии.Ниски доходи, високи косвени и преки данъци - за 80% от населението, и въвеждане на еврото - това е пълна лудост! Българинът е държелив, но от време на време избухва смъртоносно...
152
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откога Птеродактили като Велев и сие крадци се загрижиха за бюджета на страната,щом сте загрижени за бюджета на България предлагам господа "бизнесмени"да вдигнем корпоративния данък от десет на петдесет процента!
151
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нужда от сложна данъчна система народа. От такива не умности, печели бюрокрацията. Ако ще свалят данъка, нека е за всички стоки. Ако искат да освободят от данък определени стоки, добре. Диференциация по групи е излишно. Държава не се управлява в малкото, а в голямото.А синдикатите да се борят за по висока часова ставка на трудещите се, щото те са изчезващ вид. работодателите не са в състояние да осъзнаят и влияят на процеса. Ако синдикатите не са на позиция, няма бъдеще, за цели отрасли.
150
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днешната иономикана БГ се свежда до на лихварство,такси,данъци,НЕЛОГИЧНО УВЕЛИЧЕНИЕ ПОСТОЯННО НА ВСИЧКО .....
149
0
 
11
 
! Отговори
Фирма преди 4 години
Дековис отдавна лъже с трудовите договори.Уж 900 а по трудов договор 560.Робски труд а като напуснеш не ти плащат
148
12
 
1
 
! Отговори
Виготура преди 4 години
Намяляването на ДДС просто ще накара производителите да начисляват по-ниско ДДС върху по-голяма себестойност на продукцията и крайната цена няма да мръдне. Тука тарикатите ще действат така. Цени могат да се намаляват или с регулации, илив условия на силна конкуренция. Но не и през ДДС
147
10
 
0
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Д0 147. Хе-хе, ***. Освен теб и Йоло Денев други няма да има. Не разбрахте ли, че с такива ялови призиви нищо няма да постигнете, да ва *** в червените бок.луци.
146
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРИЗОВАВАМ ДА НЕ СЕ ПЛАЩАТ НИКАКВИ ДАНЪЦИ. ЩЕ СИ НАПРАВИМ СОБСТВЕНИ ГЕТА И КАТО ДОЙДЕ НЯКОЙ ПОЛИЦАЙ ДА НИ СПРЕ ТОКА ЩЕ ГО НАБИЕМ.
145
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ СМЯТАМЕ ЧЕ ПРЕЗ ДАНЪЧНА ПОЛИТИКА МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА - и този човек нарича себе си бизнесмен?!!!В САЩ, Германия, Франция, Холандия, Швеция, УНгария провеждат социална политика точно през данъчната политика.
144
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато газът се вдига - скача и бензина у нас.когато газът пада - у нас ни обясняват, че газът всъщност не е бензин и затова няма да падне и унас., а ще гледат цената на дизела.Къде спи Комисията за защита на потребителя?
143
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статистиката в България не е релна а е стъкмистика. Като повишат съвсем леко минималната заплата веднага скачат всички цени, енергото скача цели 2 пъти. Ако скочи световния газ с един цент, - тук скача с 14 стотинки .Обаче като падне световиня газ с 15цента, тук не пада бензина да речем. или най-много да падне със стотинка. Нереално е някак.
142
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УТРЕ В 18,00 ч. - протест. Да изметем Горанов с камъни!
141
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 143Мда чул си, недочул за БВП. Инфлацията? Тя е полезна, стига да не превишава 2-3%. Нещо за дефлация а? Ама като гледам няма смисъл... Аз съм OFF. Плюй си на воля..
140
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СВАЛЯНЕ НА ЦЯЛОТО ДДС НА 15 процента и необлагаем минимум от 650 лева минимална заплата