Ананиев смята: Нова методика за заплатите на медиците

Мед. сестра - с 950, санитар с 560 лв
24 юни 2019 22:37, Петя Славова
30

Нова методика за формиране на заплатите в здравния сектор, предложи днес здравният министър Кирил Ананиев. Съотношението на основните заплати на санитарите, медицинските сестри и лекарите да бъде 1 към 1,7 към 2,2.
Още по темата

Ако основната заплата на санитар е 560 лева, на медицинска сестра ще е 950 лева, а тази на лекар - 1200 лева, което е заложено и в момента в колективния трудов договор, предаде Bulgaria ON AIR.

Ананиев обяви, че започва обиколки в областните болници в страната, за да представи методиката за формиране на заплатите и да я тества с ръководствата.

Министърът ще провери на място как се разпределят и разходват всички средства, които Министерският съвет, Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса допълнително предоставиха през последните месеци на лечебните заведения за извършена медицинска дейност.

Допълнителните 50 млн. лева бяха отпуснати от кабинета в отговор на протестите на медицинските сестри. Освен това бяха увеличени цените на някои клинични пътеки, за което бяха отделени още 50 млн. лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
Изглежда д-р Менгеле не е бил само това което ни казват.Той е открил,че въпреки,че лагерниците са хранени само с хляб и вода холестеролът на някой от тях е бил висок.Защо това е така ,той не е знаел-по късно през 1985-та бе дадена нобелова награда за откриване на механизма на регулацията на нивото на холестерола.Въпреки,че безспорно е бил престъпник и от него нещо полезно сме разбрали.Това което сега готви Ананиев е по зловещо от опитите на Менгеле-защото сега умишлено се нанася вреда на хората.
29
0
 
2
 
! Отговори
видинчанин преди 4 години
Днес с прискърбие разбрахме,че министър Ананиев ще ни остави и без болница.Обаче в главите ни се въртят едни въпроси които наесен ще ги зададем-като как така за МВР се намериха 300 милиона за увеличение на заплати,108 милиона за KIA SEED с камери,290 джипа Great Wall,51 автомобила VW Tiguan,джипове Land Rover Dyscovery и какво ли още не обурудване.А видиш ли за две болници -във Видин и Враца няма и стотинка!Проклетници,дано вашите деца живеят както ние сега!Дано народа с камъни да ви избие!
28
0
 
1
 
! Отговори
Д р Менгеле преди 4 години
Щом пожелаваш едни заплати,а не ги узаконяваш що за министър си.Борисов го страх да разпредели едни пари,,този и него го е страх .Некадърник ..Поредният дъртак нямащ визия за здравеопазване в съвремения свят.Ами назнаечте един модерно мислещ човек за министър,смел,да може да реже ,да мачка, да не му пука за интереси и лобита,частни болници и фармацевтични елити.Надушвам как ще си отиде това правителство,защото НЕ Е способно да наложи ред вздравеопазването.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Министърът да провери и общините,защото те разпределят парите за училищното и детското здравеопазване.Там също работят медицинси специалисти с унизително ниски заплати.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нови методики и нови заплати когато се научат да лекуват и уважават пациентите си, без да се зъбят, стряскат и гледат намръщено ! Да не би без причина да ги бият из болниците ? Да мисли този тъ'пак Ананиев как да направи лечението в България безплатно, както е в целият Западен свят, а не хем да си осигурен, хем когато се разболееш да ти съдират кожата или да се чуди човек от къде да намери пари за да оживее ? Стига вече сте лазили бе хора, да не сте червеи, или наистина сте такива !
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 : 1,7 : 2,2По принцип става, но тази единица, не трябва да е минималната работна заплата, а примерно 2 МРЗ и става 1120 : 1904 : 2464 лева, което е вече по-поносимо, макар и все още недостатъчно.
24
1
 
5
 
! Отговори
Мед. Сестра преди 4 години
Елате в Мездра да видите за колко пари работим.. 500 лв разплати чисто.има липса на сестри а пари нямааа.. Вижте в какви условия работим, това не е нормално. Лекарите са си екстра, тях само парите ги интересуват и те си намират начин да си ги изкарат за разлика от сестрите, които се бъхтят на няколко места за да преживяват. Санитарните работят колкото да не заспят, лекарите викат по нас всичко да се върши веднага, е как една сестра едновременно да се грижи за 10 тежко болни..
23
1
 
11
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
Предложените заплати щяха да са смешни ,ако не бяха жалки.Отвратително е един готвач да получава два пъти по-високо възнаграждение от един лекар.На всякъде по света,даже и в най-бедните държави лекарите са най-добре платени,от всички професии.Те както и инженерите,икономистите,правистите формират горният край на средната класа.Тук включвам също и преподавателите във висшите учебни заведения
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да видим новата схема
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия за едно дежурство в Спешното вземам повече от 1200 лв.
20
0
 
4
 
! Отговори
уека нош преди 4 години
Анани да си ходи да нани.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е малко това за труда и времето за учене, което са загубили за да станат лекари и сестри. Защо не минимум 1:2:3 т.е сестрите да вземат 2 минимални заплати, а младите лекари 3. Ако не спре разграбването на тази система и не се направи нещо за достойното заплащане в нея няма да далече времето когато няма да има кадърни специалисти. Има доста болнични заведения, които на хартия са такива, без резултатна и ефективна грижа...
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евро Съюза означава свободен пазар на труда:Ако искаме нашите добри лекари, мед. сестри и т.н. да работят в България, а не в Германия, Франция и т.н.:Трябва да получават конкурентна заплата.Тези 400-500 Евро месечна заплата са пълна подигравка!За хора които учат и специализират над 10 години от живота си висше образование и носят огромна отговорност.И така Евро Съюза печели от България: - Взема най-добрите ни специалисти, а на нас ни отваря германски супермаркети.
17
1
 
0
 
! Отговори
N)16 Аз съм преди 4 години
До преждепишещата, *** на гинколог за това обрзование, ако се съмняваш? И в Ямбол и в Хаскиво ще те прегледат.Peace
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ала_Бала, министърът ще мине да Хване случайно, ___Ох Боли в крачка докто мие коридорите и пуши цигара, за 1200 месечно.Разбивката незнам доколко е точна, но ....И санитарите искат повечеЛично познавам 2 *** лекари, които в момента работят успешно в Германия и т.н.
15
2
 
1
 
! Отговори
fake news преди 4 години
значи наложи ми се да ходя по болници тази година. то в отдел има 2 дърти лекари. не може да ги видиш. уж гледат иследвания а пращат някакво дете да ти обяснява... то не знае, а те не написали нищо????чаках 2 седмици за разултата и всички ми викат колко бързо станало. друго чакали с 4-5 месеца щото няма кой да погледна тестовете.ми то аз ща умра до тогава бе.. отивам в миами за лечение защото буквално си умираш тук.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крадливи и лъжливи гербави старци! Не ви вярваме и не ви искаме!
13
1
 
8
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 4 години
Ха! За 1200 лв мога да дойда да ви бачкам 1-2 дни седмично в държавната болница, колкото да покривате изискванията на НЗОК за бройката на персонала в отделенията. Тая с робския труд за без пари умря. Комунизмът свърши.
12
3
 
9
 
! Отговори
Ала_Бала преди 4 години
Министърът ще мине по болниците да провери кои болнични директори са верни на ГЕРБ. Другото е за оправдание на първото
11
0
 
6
 
! Отговори
Д-р Менгеле преди 4 години
За 1200лв. заплата да ми падне в ръцете.