Драстичното намаляване на субсидиите: Плюсове и минуси

Румен Христов се надява на консенсус
Обновена: 24 юни 2019 22:19 | 24 юни 2019 21:21, Петя Славова
25

Изненадващо промените в Закона за държавния бюджет, с които субсидиите за партиите падат от 11 лева на 1 лев за получен действителен глас, отпаднаха от дневния ред на парламента в края на миналата седмица. Партиите от управляващата коалиция пък се събират утре на съвет, за да обсъдят как точно да направят промените и какво да се предложи за гласуване като издръжка за политическите партии.

Лидерът на СДС Румен Христов заяви в студиото на "Денят ON AIR", че не очаква в крайна сметка наистина да се гласува един лев субсидия за глас, а по-скоро чака повече дебати и да бъдат обсъдени всички предложения. По думите му обществото очаква намаляване на партийните субсидии.

Още по темата

"Имаме бюджет в рамките на 110 милиарда, икономиката, макар и не с такива темпове каквито очакваме, върви нагоре, така че това не е големият проблем на българското общество. Партиите трябва да имат нормални условия за своето развитие, да не бъдат зависими от външни спонсори", категоричен беше лидерът на СДС пред Bulgaria ON AIR.

По думите му обществото трябва да се замисли, че с предложеното драстично намаляване на държавната субсидия, ще изгуби многопартийната система, която е искало.

"Иначе се връща биполярният модел. Хубаво е да има разнообразие, да има възможности. Американският и английският са такива, но те са плод на 300 годишна работа. Не сме дорасли, ние сме млада демокрация, трябва да се стъпва на добрият опит в ЕС, да се намери златна среда", подчерта още лидерът на СДС.

Румен Христов каза, че 7-8 лева би било нормално да се плаща на партиите за един получен глас, но колко да е точно, дали да има таван, какъв да е той, всичко това може да стане, но след сериозни изчисления. Христов допълни още, че се надява управляващата коалиция и партиите в парламента да постигнат консенсус.

"ГЕРБ и премиерът Борисов са показали, че могат да се вслушват в разумни предложения. Много често се тръгва в една посока, като се види, че не се приема от обществото, посоката се сменя. Могат и сега да се съобразят", заключи Румен Христов.

Лидерът на СДС коментира и предложението за диференцирано ДДС за някои стоки, което според него е популистко и не трябва България да променя данъчната си система, когато очаква влизане в еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Пак ли наопаки? преди 4 години
До Анонимен 20: А съгласен ли си с твоите пари, и изобщо с парите от данъците да се купуват самолето F16 за 2.2 милиарда лева? Ако с това си съгласен, партийните субсидии не би трябвало да са ти проблем. Те са дребни пари в сравнение с тези милиардиВсички държави в ЕС имат парламентарна демокрация и финансират политическите си партии. Пак ние ли ще правим точно обратното, с което да се надяваме да стане по-добре?А за икономиката: Да, расте, ама така расте, че изоставаме от предпоследните в ЕС
19
1
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
НЕ СЕ КОСЕТЕ ГОСПОДА. БЪЛХА ГИ УХАПАЛА. ТА ТОЙ БИЗНЕСА НАЛИВА МИЛИОНИ В КАСИЧКИТЕ ИМ . ТА КАК ИНАЧЕ БИНЕСА БИ УПРАВЛЯВАЛ ДЪРЖАВАТА АКО НЕ КИХА. Е СЕГА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДЪРЖАВАТА ЩЕ ЗАВИСИ ОТ БИЗНЕСА. ДАВАМ МИЛИОН ИСКАМ ПРОМЯНА НА ЗАКОН И НЕЩАТА СЕ НАРЕЖДАТ. ЕДНИТЕ СИТИ А ДРУГИТЕ ДОВОЛНИ.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам членовете на партиите да заплащат месечно членски внос, равен на получаваната субсидия от държавата. Аз не членувам в партия и не искам с моите пари да се издържат партийни функционери и ***! Нека членовете издържат партията си!
17
2
 
4
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
Предпочитам да ме ръководят богати и успели хора, а не въшкари с държавни пари от моите спестявания и данъци!ТОВА си е комунистически начин на ограбване на народа. ТОВА не се прави на запад!!!!!!!!!
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Субсидиите на Партиите от Държавата---това е истинската корупция.Така се ограбват законно парите на народа.... По болшевишки маниер.БЕЗ субсидии---партийците трябва работят, а това ще е смърт за тях.
15
0
 
3
 
! Отговори
Гербаджия преди 4 години
Ако ГЕРБ се отметне, може и да не гласуваме за него.А, Можем и изобщо да не гласуваме!
14
0
 
4
 
! Отговори
Ммм преди 4 години
Няма минуси, случаят с терасата на П.Г. го доказва и в момента. Крадливи надути и лицемерни. Нула лева субсидия, и без това нищо не правите и не ви интересува народа.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минуси няма. Който иска да работи за народ и родина, не говори за пари.Паричковците да напуснат НС. А те са се загрижили как да приберат повече пари, та пак тях да изберат.
12
1
 
3
 
! Отговори
Активист на ГЕРБ преди 4 години
Мъдър мъж е другарят Борисов!!! Първо предложи намаление,сега ще протака и наесен ще каже : Ние искаме,но Нинова и Станишев не дават !!! Умник !!!
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направете субсидията 5 лв. И стига сте си играли с търпението на хората. В конкретния случай, когато имаме партия-държава,която разполага с всички пари, без субсидия означава никакъв плуризъм. Ако всички партии тръгват от нищото тогава става и само тогава ще е честно.
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма какво да се лъжем, българинът забогатява, но въпреки това субсидията трябва да е не повече от 4-5 лв на глас..
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
субсидиите са за издръжка на лицата, с които таковат по легла и чужбина. Нека направят една проверка за свързаност на лицата за всяка една партия. 99% са човек на някой. При субсидия 1лв ще трябва да работят
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП като толкова реват да кажат по времето на Благоев партията им какви държавни субсидии е получавала.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента партиите като бонус към членската си маса не събират членски внос. Лозунгът "елата в партията ни, ще ви е безплатно, единствено можете да споделите далаверата" трябва да изчезне. Да започнат да си плащат удоволствието да са част от ГЕРБ или от БСП.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не просто субсидиите трябва да паднат, трябва да е невъзможно държавни пари да стигат до партиите под каквато и да е форма, защото те могат да измислят начини да ги получават като дарения от държавни фирми, а когато си на власт лесно можеш да се разпоредиш какви дарения да направят фирмите на партията ти.
5
1
 
4
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Аз минуси не виждам. Само трябва да се ограничи възможността за корупция като не се допускат дарения за партиите от юридически лица, а физическите да могат да даряват не повече от 1000 лв годишно.Да събират членски внос! Тъкно ще им видим реалната членска маса и кого представляват тия.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През последните години избирателите са все по-отвратени от политиката и не гласуват, което означава, че субсидиите изчислявани на действителен глас намаляват. Не сполучи опитът със задължително гласуване да си вдигнат получаваните пари. Сега искат да ни пробутат идеята в замяна на намалените субсидии да разрешат държавни фирми да правят дарения на партии. Т. е. държавните пари просто ще сменят пътя по който достигат до партиите - няма да стигат до тях като субсидии, а като дарения (без таван).
3
2
 
4
 
! Отговори
V преди 4 години
Точно партийните субсидии ни докараха двупартийния модел .Ако ги няма и се въведат мажоритарни избори ще стане като в Франция и Италия ,а не като в Германия .Ще идват нови партии на власт .Тия не могат да се справят и работят за феодализъм в бг .
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Партиите трябва да имат членове. Сега партиите нямат нужда от членове, само от върхушка на държавна издръжка. Субсидията трябва да бъде на член на партията, както сега е субсидията за театрите. Член плаща 10 лева, партията получава 5 лева.