Караянчева: Русия е важен партньор в енергийната сфера

България да е мост в отношенията между Русия и ЕС и НАТО
25 юни 2019 19:50, Елка Василева
20
Караянчева: Русия е важен партньор в енергийната сфера
Снимка: Цвета Караянчева и Валентина Матвиенко. Пресцентър на НС

Русия е важен партньор на България в енергийната сфера, която заема едно от водещите места в двустранните отношения. Това подчерта председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с  председателя на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко, цитирана от пресцентъра на НС.

Цвета Караянчева уточни, че България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за Европейския съюз.

„Страната ни подкрепя възможността за преминаване на разклонение на „Турски поток“ през нейната територия към Сърбия и Европа. В този контекст бих предложила да наричаме това разклонение „Балкански поток“, каза Караянчева.

По думите й с доставките на газ по тази тръба ще бъде засилена и ролята на газовия хъб „Балкан“, посредством което ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени както за България, така и за Европа“

Караянчева сподели желанието на страната ни да продължи реализацията на АЕЦ „Белене“ и подчерта, че процедурата за търсене на стратегически инвеститор вече тече и всеки участник е добре дошъл да участва в конкурса, включително и „Росатом“.

Тя подчерта, че проектът ще бъде реализиран напълно на пазарен принцип и България няма да предоставя държавни гаранции или договори за изкупуване на електроенергия на преференциални цени.

Председателят на българския парламент посочи, че като пълноправен член на ЕС и НАТО България може да бъде мост в отношенията между двете организации и Русия.
       
Председателят на българския парламент сподели желанието на страната ни да продължи да развива сътрудничеството с Русия в областта на икономиката, транспорта, науката и културата. Като особено важни за страната ни бяха подчертани връзките в сферата на туризма. Като пример Цвета Караянчева посочи увеличения брой на изнесените бюра за издаване на визи на руски туристи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
1
 
! Отговори
kitaec преди 4 години
Комунистическата проруска партия Герб потвърждава с дейността си,че България е троянския кон на Русия.Естествено е от ЕС и НАТО да ни нямат никакво доверие
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Антируски коментари гърло не хранят. Вчера на срещата си с Медведев френския премиер Филип заяви, че Франция иска да участва в реализацията на руските национални проекти. Брей, че *** франсета. Вместо да демострират атлантическа солидарност, пак искат да печелят кинти, кинти, много кинти. Не са като нас да *** горди.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Запазиха се тук само антируските коментари, другите ги няма. Защо господа?
9
8
 
4
 
! Отговори
България решава преди 4 години
Дали руската тръба от "Турски поток" ще премине през България го решава българският народ , а не руската компания "Газпром".
8
6
 
3
 
! Отговори
а преди 4 години
Тая рускиня на снимката има една такава много типично руска физиономия, не знам как да я определя.
7
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5А.дано но на да ли. Това ще най доброто което Москва ще направи за България, да изнесе всичко руско и да не се връща никога вече.
6
3
 
11
 
! Отговори
Булгар-булгаааар преди 4 години
И ко стана ся? Германците ни отрязаха и оп - пак към Россия :-) Такива, дето си дават гз навсякъде, нали знаете какво им се случва?
5
4
 
4
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...Putin mu go kaza v prav tekst na Borisov ...prikazvaite kakvoto si shtete ! Predlojihme vi Iujen Potok -otkazahte !!! Sega iskame garantsii ot Evropeiskia vi Saiuz I togava moje da pomislim !!! Kaza go na sashtia tozi nash " Viden politik " deto se hvaleshe ,che lichno tyoi e spiral vajni ruski energiini proekti Iu. P. I AETS " Belene " !!! Kaza mu I za " Golemia brat " !!!
4
2
 
11
 
! Отговори
ЛЯВ преди 4 години
Г-жо Матвиенко,защо храните кучетата да ви лаят?Моля спрете газта и нефта, туристите и преките полети до България, доставката на ново гориво за Козлодуй.
3
3
 
12
 
! Отговори
оффф преди 4 години
Тия гербави кратуни, всичките ли Тиквата ги е учил да се здрависват като кроманьонци, така ли се дърпа ръката на партньор към потното ти шкембе? Балканска им работа....
2
3
 
5
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Хе-хе пекинската патица ще се утрепа да им се слага били сме партньори нищо подобно те са продавач, а ние купувач и толкова, ако можем да се уредим с по-ниски цени би било добре, но не би .
1
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доживяхме да видим , че и нашите управници могат да мислят и взимат правилни решения в интерес на народа си . Дано не ни разочароват и продължат в същия дух без да слушат презокеанси съвети .