Петкова: ЕРП-тата са частни, нямаме отношение за продажбата на ЧЕЗ

Зад "Еврохолд" няма политически гръб, уверява тя
Обновена: 26 юни 2019 10:56 | 26 юни 2019 10:53,
22
Петкова: ЕРП-тата са частни, нямаме отношение за продажбата на ЧЕЗ
Снимка: БулФото

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи пред bTV, че правителството няма отношение към продажбата на активите на ЧЕЗ в България, тъй като това е сделка от частен характер.

"Трите ЕРП-та са приватизирани, те са частна собственост и могат да се продават. Според нашето законодателство, регулаторните органи трябва да се произнесат при подобен тип сделка. КФН вече прави проверка, следва да се произнесе КЗК и КЕВР", обясни Петкова.

Още по темата
Преди ден същото мнение изрази и премиерът Бойко Борисов, който отказа да коментира сделката с мотива, че изказване от негова страна може да доведе до тежки последици и страната ни да бъде съдена и да "платим огромни пари".

В момента основният кандидат за придобиване на активите на чешкото електроразпределително дружество е българското холдингово дружество "Еврохолд". Те са готови да заплатят 335 милиона евро или с 15 милиона евро повече, отколкото предлагаше предишният кандидат - "Инерком" на Гинка Върбакова. Нейното предложение обаче беше спряно от Комисията за защита на конкуренцията.

По думите на министъра, зад "Еврохолд" няма политически гръб.

"Господин Христов застана с лицето си, каза кой стои зад тази компания - той и акционерите. Това е сделка, която се реализира по чешкото законодателство. Няма как българската държава да оказва влияние на подобен тип сделка и трябва да се спре с подобен вид спекулации", коментира тя.

Относно пожарът, който избухна в ТЕЦ "Марица Изток" 2, Петкова каза, че всички са реагирали бързо и адекватно и са предотвратили по-сериозни проблеми. Тя добави, че централата не се е отказала доброволно да поддържа студения резерв, а просто такава е била ситуацията.

Петкова обясни, че на централата е било възложено да осигури количество енергия за бита и е нямало как едновременно с това да обслужва и студения резерв. По тази причина той е бил поет от ТЕЦ-Варна. По думите на Петкова това е било необходимо, за да се гарантира енергийната сигурност на страната.

Иначе стана ясно, че България планира да продължи да използва ТЕЦ-овете си на въглища поне до 2030 г., с хоризонт до 2050г., въпреки европейската практика те се затварят. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
14
 
! Отговори
реалист преди 4 години
ЕРП-та са частни, но са в мафиотска страна. През 9.09.1944г забравихте ли как присвоихте уж частни фабрики? Сега сте същите, но сега вместо да ги национализирате, ги купувате с пари откраднати от народа и бедните пенсионери. И вместо целия народ да има полза, полза ще има един олигарх. Предпочитам държавата да купи ЧЕЗ, а не някой мафиот и мутра стоящ зад Еврохолд и после да му плащаме скъпия ток и заемите.
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Теменужке, а кой продаде контролните пакети на държавата в ЕРП-тата и защо?
14
0
 
14
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
ЕРП-тата са частни,но НЕК е държавен и тия където определят цената на тока са държавни служители ,та не се прави на ударена,Теменуго !!!
13
0
 
9
 
! Отговори
Варненец преди 4 години
Фарс голямИзлагация пълнаСмехотворни палячовци това ли ви е ЕС?не мога
12
6
 
3
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
БСП ще се разпадне до изборите!НЕМА ВЕЧЕ С КВО ДА СИ ПЛАЩА ДЪЛГОВЕТЕ, А И ЗА ИЗБОРИ ПАРИ НЕМАТ.ИЗГОРЕХА ИМ КЕБАПЧЕТАТА И ПОЛИТИКАТА ИМ СВЪРШИ.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе къде е Гинка оШфорката? Защо я скриха тази велика инвеститорка?Мафия!
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано не ги спечели простака дано влезе в затвора най на края това просто същество.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яйца, яйца по таз Калинка! Но сурови и по възможност- развалени!
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13защото тиквата усеща че му идва краяТи усещаш ли как тиквата ще спечели и местните избори след няколко месеца?
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То е 100% ясно че простата тиква купува ЧЕЗ със поставени лица ,разпределят си с турчинна резаннн в България последното останало ,защото тиквата усеща че му идва края на тоя боклукккк *** не знаещ и български език.много *** човек как може да ни управлява толкова просто същество ,те *** на *** се кефят в бг .
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Ама защо Еврохолд може да купи ЧЕЗ а Гинка не може?Защото Ерохолд е братска руска фирма.За това!
5
4
 
6
 
! Отговори
Гербаджиите преди 4 години
Продадоха ЧЕЗ на руснаците.Сега ще надуят цените на тока да ни убедят колко е нужно да дадем 20 000 000 000 за АЕЦ Белене та да имаме евтин ток.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мършаааа дърта проклетаа ,гръм да те удари дано боклукккк мазенннн.
3
0
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
За първи път виждам държава която да не се интересува за Националната си ел мрежа ? това граничи с лудост тип Венецуела- Една фирма може да остави половината население на БГ без ток и после -Правителството ще падне за няколко дни- Това е направо невероятна нарочна безотговорност с цел облагодетелстване в стил- да напълним пак джобовете! Това проклятие наречено ЕРП ни го докара НДСВ и Царя- Той дори отдаде минерални извори на Кока Кола- Цар Продажник и алчни българи унищожаващи Българската Нация
2
1
 
18
 
! Отговори
лайкучка преди 4 години
А въобще по какво имате отношение, освен по цап-царап дейностите?
1
1
 
19
 
! Отговори
Трендафилка преди 4 години
А кой продаде държавния контролен пакет, ***?