Политолози: Субсидиите пазят партиите от олигарсите

Финансирането трябва да остане 11 лева, смятат те
26 юни 2019 10:35,
31

Субсидиите пазят партиите от намесата на олигарсите и бизнеса в работата им, заявиха политолозите Цветанка Андреева и Георги Киряков. Двамата се обединиха около мнението, че е по-добре партийните субсидии да останат 11 лева, тъй като само по този начин те ще могат да развиват активна политическа дейност.

Финансирането на партиите трябва да бъде по-прозрачно и прокуратурата да се самосезира, когато има престъпления по служба, категорична беше Андреева. Според нея жертви на намалените субсидии ще бъдат не партиите, а свободните граждани.

Още по темата
"Партийното субсидиране гарантира контрол върху формациите. Смисълът на субсидиите е независимостта на партиите от олигарсите и бизнеса у нас. Това означава и че опозицията ще е независима от управляващите. Освен това гражданите ще могат да изпращат и нови играчи в политиката, които да ги представляват - малките партии. Субсидията не е панацея за престъпленията на партиите. Когато има престъпления по служба, това е работа на прокуратурата. Не виждам голям смисъл да бъдат намалени субсидиите. Просто финансирането трябва да стане по-прозрачно", каза тя.

Според Киряков намаляването на субсидиите би трябвало да доведе и до намаляване на броя на партиите.

"Най-вероятно субсидиите ще бъдат намалени. Досега партиите успяваха да лавират и да пренебрегват тази тема. Нито обществото обаче ще бъде доволно, ако не ги намалят на лев, нито партиите ще са доволни, ако ги намалят на 5-6 лева. 11 и 13 лева са крайно недостатъчни за развитие на активна политическа дейност", обясни политологът пред Bulgaria ON AIR.

Андреева и Киряков коментираха и скандала "Апартаментгейт", при който много политици бяха обвинени, че са си купили имоти на много по-ниска цена от реалната и в крайна сметка се наложи да подадат оставки.

"Ясно беше, че няма юридически нарушения при "Апартаментгейт", а проблемът е в липсата на политически морал. Обществото обаче няма да приеме изводите на антикорупционната комисия, а ще остане впечатлението, че става въпрос за корупция на най-високо политическо ниво", споделиха те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Партиите са създадени от олигарсите.А субсидиите се грижат парите които олигарсите влагат в тях да имат възвръщаемост
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И КАКВО ОПАЗИХА ЛИ ПАРТИИТЕ ОТ ОЛИГАРСИ- Я ВИЖ БСП- МИЛИОНЕР, ДО МИЛИОНЕРА, ОЛИГАРХ ДО ОЛИГАРХА- АМА СВЪРШИЛИ ПАРИТЕ, БЕДНИТЕ ЗАЩИТАВАТ АМА СВЪРШИЛИ МИЛИОНИТЕ, НА РАБОТА НЕ ХОДЯТ АМА СВЪРШИЛИ ПАРИТЕ, ФИН МИН НА СЪД ЩЕ ДАВАТ, АМА ПРИКЛЮЧИЛИ МИЛИОНИТЕ, В ПАРЛАМЕНТА НЕ ВЛИЗАТ АМА ИЗХАРЧИЛИ ПАРИТЕ, ДО КОГА БЕ БАНДИТИ ЩЕ ХАРЧИТЕ НАРОДНИТЕ ПАРИ И НА ЛУДИ ЩЕ НИ ПРАВИТЕ...
24
1
 
6
 
! Отговори
азазаз преди 4 години
Айде-е-е! Тия се втурнаха да захлебват. Явно са огладнели здраво след фиаското с евро изборите.
23
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Добре драги политолози, но кой ще пази народа от партиите! Много са в тази малка по територия и население страна! И смучат пари от държавата! С левчето всичко ще си дойде на мястото!
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как се справяха без субсидии преди това? Колкото повече пари им даваме, толкова повече изяви ще имат и глупости ще говорят. Да се побират в рамките на членския си внос.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На теория пазят, дефакто зад всяка партия и зад всеки депутат стоят много пари, да прокарват закони в техен интерес, затова сме и на това дередже.
20
0
 
9
 
! Отговори
o^o преди 4 години
Партиите ги е страх да искат дарения от олигарси защото ще трябва да изпълняват обещаното, никой олигарх няма да налива от пусто в празно. Се как е, вземат си народните субсидийки и от сутрин до вечер лъжи лъжи и пак лъжи.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ги пазят, а помагат на олигарсите, за да не дават толкова пари. Те пак си дават и си купуват депутати, министри и тн.
18
0
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Спрат ли субсидиите, спират ви и проучванията, анализите, и участията по медиите :)
17
0
 
18
 
! Отговори
... преди 4 години
Субсидиите пазели партиите от олигарсите!? Баце по голяма тъпотия, досега, не съм чел а съм на възраст вечег. Сега да ви питам нещо може ли човек сам да се предпази от себе си! Да имам предвид че ВСИЧКИ политически партии в момента СА РЪКОВОДЕНИ ОТ ОЛИГАРСИ! Вите ДПС една ЕТНИЧЕСКА ПАРТИЯ! И Съответно трябва да е ЗАБРАНЕНА ОТ БГ КОНСТИТУЦИЯТА! Вижте ГЕРБ! Вижте БСП! Коя от тия партии не е ръководена от ОЛИГАРХ ми кажете! Та така драги ми смехурковци!
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Медии политици боклуциии всичко вие на умряло ,браво на Слави Трифонов хубаво ви натриии носовете ,няма смисъл да продължавате да виете като гладни псетта ,това лев и стотинка не повече боклуциииии умретееее от виенеее.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквам най-накрая да стигнат до извода, че 11 лв. на глас са малко и да си увеличат субсидиите.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Олигарсите молигарсите получавате лев и без виете цяла седмица боклуциииии,кво се опитвате да втълпите на хората боклуциииии и лев не заслужавате а затвор за простата тиквааа.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тогава защо сме най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС ?
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т. е. досега със големите субсидии всичко е било наред, олигарсите са били държани настрана, политиците са били ангели небесни, не е имало зависимости, рушвети, комисионни от обществени поръчки и еврофондове, нито скандали с апартаменти и тераси.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Впрегнали са всичко живо да им защитава париците от субсидиите. Не си спомням някога по който и да е въпрос политиците ни да са проявявали толкова активност, както за субсидиите. Само посегнаха към държавната им хранилка и нададоха вой като че ли ги колят.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки го е страх от страшните олигарси. Дайте пари на всички да се пазят. Партиите направиха едно велико признание - че олигарсите са страшни, опасни и вредни. Те се пазят чрез пари от олигарсите, а народът е хвърлен на вълците олигарси.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е Слави Трифонов че ще виете на умряло цяла седмица ,ваща мила майчицааа,искам да се гърчите до последно боклуциииии.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При действащи най-големи в Европа субсидии, структурата на партийната система в България е олигархична. Повечето от партиите са нечия собственост - ГЕРБ принадлежи на Борисов, НФСБ принадлежи на Симеонов, Атака принадлежи на Сидеров, ДПС принадлежи на Доган, Воля принадлежи на Марешки, ВМРО е собственост на Каракачанов. Тези партии функционират като нещо средно между частна фирма и мафиотска структура. А тия ми говорят как субсидиите ни пазели от олигархични структури.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хем супсидирани. хем олигархирани, така май е най добре, щом постоянно се случва.Аз също се надявам на субсидия иначе сивата икономика ще ме изяде.