Борисов бие ГЕРБ по рейтинг, БСП - пред Корнелия Нинова

5 партии биха влезли в НС, ако изборите бяха днес
27 юни 2019 09:24,
134
Борисов бие ГЕРБ по рейтинг, БСП - пред Корнелия Нинова
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премирът Бойко Борисов има устойчиво по-висока позиция подкрепа, отколкото получава собствената му партия ГЕРБ. Лидерът на опозицията Корнелия Нинова обаче се радва на по-малко доверие през последните месеци в сравнение с оглавяваната от нея БСП. Това са основните изводи от съвместно национално проучване на bTV и "Маркет линкс".

Според Добромир Живков от социологическата агенция разликите в рейтинга на Нинова и партията й е започнало от излизането на социалистите от парламента, като ножицата се разтваря от вътрешните противоречия и оттеглянето на оставката.

Още по темата

В същото време, докато ГЕРБ понесоха много тежък удар покрай скандала "Апартаментгейт" през април и май, то скандалът с имотите на властта на практика не е нанесъл почти никакви щети на самият Борисов.

Специалистът за пореден път препотвърди тезата, че премиерът е упял "буквално да обърне политическият тренд в страната".

"Колкото повече Бойко Борисов е публичен, толкова повече българите се успокояват, че има кой да управлява - и да управлява със здрава ръка", коментира Живков.

Ако изборите бяха днес, то ГЕРБ биха взели малко над 30% от гласовете, БСП - 28,9%. Непроменена след изборите остава подкрепата за ДПС, които биха събрали 8%, както и тази за "Обединени патриоти" - 6%. Дясното обединение от "Демократична България" запазва добрия си резултат и с 5,3% ще успее да вкара депутати в Народното събрание. На ръба е ВОЛЯ с 3,3%.

"Евроизборите не доведоха до успокояване на социално напрежение, което се трупа от около година", подчерта социологът и допълни, че огромна част от българите смятат, че страната не се развива в правилната посока - песимистите са два пъти повече от оптимистите.

Доверието в основните институции също остава на изключително ниско ниво - 27% за правителството, 25% за съдебната система и 18% за Народното събрание.

"Президентът се ползва с 54% подкрепа като резултат от опозиционното му поведение", посочи Добромир Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
4
 
! Отговори
Burzum преди 4 години
Чи, как ,днес пак беше натоварил половината министерски съвет в жипа и обикаляха като халтави...
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще води ами! Те от неговата партия от него чуха за Че Гевара, а патриотичните партньори се правят, че не са чули! Няма кой да го надмине (освен пекинската патица).
105
3
 
7
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Абе чичо ли си или калеко незнам ама кажи поне едно добро нещо което Боко тиквата е направил за България поне едно или и ти си от тези дето си облизват ръцете до лактите я жената я детето на някой работа в администрацията апък дали сте затам няма значение защото друго обяснение няма неможе нормален човек да гласува за безмозъчни ти родителите нали имаш попитайги как живеят
104
6
 
2
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До 101. Постовете под ВСЯКА новина са 80% негативни. Даже и за Христос. Това е манталитетът на *** "Най-обичам да мразим". Ако не си го видял и разбрал, значи просто си сляп.
103
2
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
До 104. Така. Значи ГЕРБ спечели два пъти парламентарни избори, когато администрацията беше на БСП (2009 и 2014) и веднъж при служебен кабинет на радеф (2017). А ромските гласове са предимно на ДПС (статистика за евроизборите - 47% ДПС, 21% БСП, 20% ГЕРБ, 12% други).
102
5
 
2
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Каква е тази смешна разлика? След всичко, което се случи ГЕРБ води реално пред БСП поне с 10%.
101
7
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Нищо изненадващо - Борисов е и си остава един от най-добрите политици, управлявали страната. Затова и на следващите избори пак ще гласувам за него!
100
0
 
2
 
! Отговори
До 110 преди 4 години
Не очаквай морал от бездушници. Дори да изправят държавата, първо, какво са правили до сега и второ-милост и симпатии към тези, които разрушиха умишлено БЪЛГАРИЯ не трябва да има,защото живота ни се изниза за сметка на ***.
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечко пари имах предвид и при пенсионерите.
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако заговорят за по-голямо увеличение на надбавките при децата (семейните) и дадат повечко пари няма кой да ги свали от власт. Think about it.
97
2
 
4
 
! Отговори
Бегай далече преди 4 години
Така си е нищо у нас никога нема да мръдне. Задръстена и *** страна.
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези които бият идва време и други да ги бият. Това са природни закони кой по рано кой по късно.
95
0
 
5
 
! Отговори
Мисли с главата преди 4 години
Кой кого бие? Кой се мъчи да промива мозъците? Стига с тези агонизиращи проучвания! 2/3 от българския народ бие. Ако въобще има проучвания, къде се правят? Агонията е голяма и вече зле прикрита. Увисват не само герб, но и бсп и цялата пасмина лешояди. Ако зад една партия не стоят хора, то това не е партия а интереси. И ако герб все "бие"то нека се издържа от членски внос на своите избиратели!
94
3
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
кого бие герб като сега гласуваха 600 000 и винаги в коалиция на местните изборинад 5 милиона няма да гласуваме
93
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не познавам човек,който да е гласувал за ГЕРБ.Ако не е държавната администрация и купените ромски гласове,ще спечелят на кукуво лято.
92
4
 
4
 
! Отговори
Коко преди 4 години
До 98 и тогава кой ще дойде на тяхно място може би либералите от ДПС начело с Доган,и Пеевски напиши кой искаш да управлява Държавата всичко друго са алабалистики едните 6 процента другите да изчезнат третите да възкръснат
91
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маркет линкс е поръчкова социолог.агенция и внушава на "лошия мат'рял"/определението е на премиера/кой е номер 1.Най-добре е да се видят постовете на хората под всяка публикация за това лице и това е най-вярната социология.Останалото е" пунта мара"/пак според премиера/.
90
1
 
4
 
! Отговори
Коко преди 4 години
До 92 виж приятелителю незнам дали си червен *** но май си пълен *** извинявай ама като ГЕРБ бие БСП ми обясни на мен и на 80 процента от бг. народ ти лично какво печелиш може повечето хора да бъркаме пък да вземем и ний да спечелим нещо може наистина троловете да са с по отворени очи или просто си правиш течение на усата
89
5
 
5
 
! Отговори
Влад преди 4 години
Когато комунистите заемат полагащото им се място с 6-7%, ГЕРБ може и да изчезне от политическата сцена. До тогава само бой.
88
0
 
13
 
! Отговори
мдаа преди 4 години
НЕ Е ВАЖНО КОЙ КАКВО МИСЛИ ,А КОЙ ПОРЪЧВА ПРОУЧВАНЕТО.