Фандъкова и Манолова на балотаж? Напълно възможно

Машинното гласуване не гарантирало сигурността на вота
Обновена: 15 юли 2019 22:10 | 15 юли 2019 20:33, Камелия Цветанова
36

Редица държави в Европа се отказаха от машинното гласуване, защото се разбра, че така не се гарантира сигурността на вота. Това стана ясно от думите на социолога Юлий Павлов, който гостува в предаването "Денят ON AIR".

"Важно е да разберем каква е човешката намеса и в единия, и в другия случай. В нормална ситуация фалшификация на СИК не може да стане", подчерта той.

Павлов обясни, че обикновено поне десетина души присъстват на броенето на бюлетини, които нямало как всичките да бъдат подкупени. Машина обаче се контролира от един инженер, който често отговарял за няколко такива.

"Един човек може да направи така, че всеки пети или всеки седми глас да отива за дадена партия или кандидат", подчерта той.

Според него на предстоящите местни избори едва ли активността на местните избори ще надмине 450 000 души.

Вероятността да се стигне до балотаж между Фандъкова и Манолова била голяма, подчерта събеседникът и допълни, че партиите трябва да стимулират избирателите да отидат до урните през октомври.

Пред Bulgaria ON AIR другият гост в студиото, политологът Георги Киряков, подчерта, че при машинното гласуване много често има неразбиране за човешкия фактор.

"И при машинното гласуване той не може да се изключи. Друг е въпросът за мъртвите души, които са хора извън страната и имат право на вот", заяви той.

По думите му и при машинното гласуване можело да се натисне грешно копче и да се даде грешен вот. Темата била чувствителна, но вероятно БСП нямало да успее да я експлоатира докрай.

Според него след вота за местни избори вероятността София да почервенее била малка.  

"Зависи кой ще е кандидат на ГЕРБ. При евентуална кандидатура на Томислав Дончев роля ще изиграе и това, че той не е софиянец", каза още Киряков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова един площад не може а направи като хората. То не бяха акули, перки, един прав ред няма. Преди да се стъпил и плочките разместени. И същата фирма прави и магистрали и мостове. Вижда се че няма идеи и всичко е на самотек. След монастирски ливади и лозенец е ред на младост. Там има доста за застрояване. А общинската топлофикация е каца без дъно. Само дране на хората. Та така.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова да започва да си припомня училищните работи. За кмет вече не става. Много гафове направи.
29
2
 
3
 
! Отговори
има имааааа преди 4 години
До Анонимен"Има ли софиянец,който би гласувал за Фъндъкова?"Чиста проба..родена на Раковски и Граф Игнатиев преди 58 години!Барабар с всичките ми приятели и познати и техните роднини с които съм израсла!
28
1
 
2
 
! Отговори
ахаахха преди 4 години
До ТонкатаКакто винаги си право в десятката, Тонка!От сега има вой за" ПОБЕДА"...и после...както винаги от суууууума време насам...бой по главата и загубени избори. Те са си мазохисти!!!!!
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кмет на София трябва да бъде соэиянец поне от 9 поколевия! Всичко останало е бъркане в кацата с меда! Селяните, особено селянките /като тези двете дето ги набеждавате за кандидат кметове/ са изключително опасни за здравето на софиянци и нацията като цяло!
26
1
 
7
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Дорогая Фандъчка ! Досвиданя !!!
25
1
 
8
 
! Отговори
Манолова ще я отвее преди 4 години
още на първи тур, ако се кандидатира! Фандъчето е пиленцето на батко, иначе Боко си е тартора на София!
24
1
 
6
 
! Отговори
ООООХ... преди 4 години
КОГАТО ПРОЧЕТОХ КОЙ ПИШЕ ПУБЛИКАЦИЯТА МИ БЕШЕ ЯСНО ЧЕ ВСИЧКО ОТ ГЕРБ ЩЕ Е НАЙ НАЙ ИЛИ ЩЕ МИ БЪДЕ ИЗТРИТ КОМЕНТАРА - ДО ТОЗИ МОМЕНТ НЕ ЧУХ НЯКОЙ ДА КАЗВА ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ТАЗИ КОЯТО Е В МОМЕНТА НИТО ЗА ДРУГ ЗАЩОТО Е МНОГО РАНО ОЩЕ НЕ СЕ ЗНАЕ КОИ ЩЕ СА ДРУГИТЕ НОООО..., НАТЕГАЧИТЕ НА ГЕРБ БЪРЗАТ ДА ПИШАТ КОЕ Е ДОБРО И КОЕ ЛОШО И ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ КАЖАТ ЛИ НА НЕЩО ЧЕ Е ЛОШО ЗНАЧИ Е МНОГО ДОБРО
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кмет все още си е Бойко! Каква Фандъкова???
22
6
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Две кандидатки на ГЕРБ ?Явно понеже Цецо вече го няма, ГЕРБ не са сигурни в изборните резултати. И се застраховат... Издигат две кандидатки - старата Фандъкова и бившата червена Манолова. А, кой ще бъде кандидата на БСП ?
21
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова не заслужава следващ мандат ! Мижитурка дето баце си я върти на пръста както иска !
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ги искаме и двете
19
6
 
12
 
! Отговори
,.,.,., преди 4 години
И Фандъкова и Манолова да си гледат здравето. Софиянци не ги желаем и двете.Достатъчно бяха в политиката.Да си отиват по родните места, там да кметуват ако ги искат.Млади,образовани,партиино и роднински необременени хора трябва на такива постове.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сополанкото кой ше го замести ? Минджа стоянова или зико ... И двамата не ми допадат ви за майчето с двете ръце ще вдигна
17
5
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Много...селяния дойде последните десетина години в София и забрави да се прибере...обратно.Те сигурно ще гласуват на...балотажа за Данчето,защото е от...техните.
16
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Местният трольо очевидно е от село, софиянци не са избирали червен кмет от 30 години.
15
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли софиянец,който би гласувал за Фъндъкова?
14
23
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Защо в заглавието е написан въпросителен знак след твърдение?Спокойно, дрогаре от Позитано! Данчето ще спечели изборите в София. Вие е по-добре да обясните:1. Защо при луканката имаше режим на тока 3:1?2. Защо при Блян Рибенов биде унищожена цялата българска икономика?3. Защо при Гей Дмитриевич бяха спряни еврофондовете?
13
3
 
9
 
! Отговори
Anonimna преди 4 години
София заприлича на европейска държава в центъра. Браво ама ние в кварталите също плащаме данъци. Кога и в кварталите няма да е гето. Ние как да се чустваме като зиме и лете чистят само в центъра. Ние данъци не плащаме ли в жилищните квартали. Не не сме доволни.
12
4
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Майчето, не вярвям да остави синекурната си служба и да се гръмне за място дето ще обира омайниците на 1/2 София. Наредиш ли се на хранилка, забравяш клетвите. За пример, Ленчето Йончева от изборите не се е появявала, поне да позлобее малко :)