3% от базата данни на НАП източени от хакерите, ще ни засегне ли?

Държавата няма пари за IT специалисти, бизнесът й ги краде
Обновена: 16 юли 2019 21:05 | 16 юли 2019 11:43, Камелия Цветанова
256
3% от базата данни на НАП източени от хакерите, ще ни засегне ли?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Една от услугите, които са достъпни на сайта на НАП, се е оказала по-слабо защитена и това е довело до възможността да бъда хакната базата данни на приходната агенция и да изтекат в публичното пространство личните данни на милиони българи и фирми.

Още по темата
Оценките са, че са изтекли 3% от базата данни на НАП.

Според финансовия министър Владислав Горанов става въпрос за целенасочено и злоумишлено действие.

А услугата с по-слаба защита е създадена през 2012 г.

Тя е система за установяване на ДДС от български граждани, които са извършвали сделки в чужбина, обясни той след заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет, свикано от премиера Бойко Борисов във връзка с хакерската атака срещу НАП.

Горанов се зарече, че ако се установи безотговорност или немарливост от страна на служители на НАП, ще си понесат отговорностите.

В същото време финансовият министър призна, че трудно се намират IT специалисти за държавна служба, защото в частния сектор заплатите им са доста по-големи.
 
И все пак данните, които са изтекли са частични и не дават достатъчно възможност за установяване на материалното състояние на данъкоплатците.

"Оценките са, че данъчно - осигурителната информация, която е изтекла е недостатъчна, за да се направи цялостен извод за имущественото или финансовото състояние на конкретно физическо лице. Факт е, че НАП е една от най-достъпните от гледна точка на комуникация, 114 услуги се извършват през НАП за граждани, за ден има 100 – 150 000 справки и декларации“, обясни Горанов. 

Според него хората не бива да губят доверието си в надеждността на НАП, защото информацията, която е подава към НАП е конфедициална.

"Ще се свържем с европейската служба по киберсигурност и ще поискаме съдействие, защото от такива мащабни атаки нито една държава не е защитена", каза още министърът.

Услугата, която се е оказала по-слабо защитена, сега е с частично ограничен достъп, а разследването около хакерската атака продължава.

И все пак анализаторите търсят баланс, защото трябва да се запазят всички административни услуги, за да може наистина да има работещо електронно управление.

"От вчера най - добрият наличен капацитет на държавата в съдействие с частния бизнес работи със системите на НАП, така че да предотвратим възможностите за спекулации" обясни Горанов.

Според него главният извод от хакерската атака е, че държавните система колкото и да се подобрят винаги ще бъдат уязвими, защото кибератаките зачестяват.

Горанов отказа да направи връзка с решението на правителство в понеделник да актуализира бюджета, за да се купят новите изтребители на армията, с изтичането набазата на НАП с мотива, че данните са източени по-рано.

"Информацията, която е изтекла по същество същества, тя е добита от НАП посредством деклариране от страна на лицата, но не виждам причина за безпокойство, защото разпространяваната информация не е достатъчна, за да се направи справка за цялостното материално състояние на даден човек, това не  е класифицирана информация, тя е създадена от декларациите на хората", увери той. 

А НАП и ДАНС са научили за атаката, така както и медиите -  получен мейл от руски домейн с базата данни на приходната агенция.

МВР шефът Младен Маринов съобщи, че проверката по случая продължава и са предприети мерки за минимизиране на щетите.

"Това, което е установено до момента е, че от руски домейн е изпратено съобщение до български медии", каза той.

Впоследствие линковете водят до сървър, на който е качена информация.
 
"По разпореждане на премиера се извършва преглед на информационните системи от другите държавни институции с оглед констатиране на уязвимости", каза още Маринов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Idealno...tam sa i trudovite dosieta na bg darjavni administratori...nai-posle ste stanat izvestni tehnite adresi, diplomi i kvalifikacii na bg narod suveren...
221
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами една народна стачка - никой да не подава лично данни и декларации в НАП докато не си оправят бакиите.Или поне докато не купят и ф-16 за клавиатурите на лелките и шуробаджанаците, за да кръжат около тях и да ни пазят данните.
220
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като в МВР се дават бонуси по 6000 лева на служител как така да няма пари за ИТ специалисти,а за полицаите пари има и още как?След като полицаите вземат такива заплати,почиват във ведомствени бази по морето,имат си отделна болница само за служители на МВР как така да няма пари за поне една държавна ИТ фирма,която да подържа данните на НАП?
219
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости. Държавата има пари. Дори предплащаме милиарди за Ф-16ърчила. Дори и Остап Бендер не е мечтаел за такава сделка!!! Днес - пари, след четири години стока!
218
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тотални *** оти управляват Държавата.И това въобще не е Държавна тайна.
217
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно, как експерт по киберсигурност не е скрил следитеТиквите пак ви хванаха за канарчета
216
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Млад човек а толкова злоба има в този човек....Лакомията му ,му е размекнала мозъка ако изобщо го има !
215
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ е взел на концесия държавния бюджет и го използва за харчене без критерии и див популизъм. Раждаемостта се срива, инфлацията изпреварва ръста на заплатите и го топи. Увеличава се неравенството. 25 процента от работещите получават минималната заплата и изнемогват. Тя е под линията на бедността.
214
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗА АЙ ТИ СПЕЦИАЛИСТИ И ЗА ДЕЦАТА ПАРИ НЯМА, НО ЗА ВАКЛИН, ДЖИ ПИ ГРУП, ЗА ПАЛАТИТЕ НА ГОРАНОВ ПАРИ ИМА ЗА СЛУГИНСКО КУПУВАНЕ НА САМОЛЕТИ ПАРИ ИМА, АНТИБЪЛГАРСКОТО УПРАВЛЕНВИЕ И АНТИБЪЛГАРСКАТА СЪЩНОСТ НА ГЕРБ И ФАЛШИВИТЕ ПАТРИОТИ ЛЪСВА - ХОП СКРИХА ГЛАСУВАНЕТО ОТ ПЕЕВСКИЯ КАНАЛ 3И ТАКА БЪЛГАРКИТЕ КОИТО РАБОТЯТ И ГЛЕДАТ ВТОРО И ТРЕТО ДЕТЕ НЯМА ДА ПОЛУЧАТ ТАЗИ ПОМОЩ. А ПАРИТЕ ЩЕ СЕ РАЗПИЛЕЯТ В СХЕМЕТЕ НА ШАЙКАТА
213
0
 
5
 
! Отговори
СКАНДАЛНО И БЕЗУМНО преди 4 години
ПУСНЕТЕ СИ КАНАЛ 3 О *** НА ГЕРБ ДА ВИДЕТЕ КАК ЧОВЕКОНЕНАВИСТНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ И ТЪРГУВАЩИТЕ С БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО ОЛИГОФРЕНОПАТРИОТИ БЛАМИРАТ ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА РАЖДАЕМОСТТА НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА. БЕЗДУШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ СА ПРОТИВ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ДА СЕ ПОДПОМАГАТ ДЕЦАТА ВТОРО И ТРЕТО ЕДНОКРАТНО С ПО ДЕСЕТ МИНИМАЛНИ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ. РАЗХОДЪТ Е САМО 90 МИЛИОНА, НО ИМ СЕ СВИДЯТ, А НЕ ИМ СЕ СВИДЯТ ТРИ МИЛИАРДА ЗА СТАРИ И НЕПОТРЕБНИ 8 САМОЛЕТА. ЕТО ТАКА РАЗВИВАТ БЪЛГАРИЯГЕРБАВИТ
212
0
 
1
 
! Отговори
Kiko преди 4 години
Къде са тия данни, ве, дайте да ги прочетем и ниеее!!!!
211
0
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Защо всички ръководни кадри на Герб приличат на сополиви тикви.
210
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора спасявайте се, остава още малко преди тази смешна държава колабира напълно. Няма надежда, пулс вече липсва.
209
0
 
3
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Ама, Тикво дай на "Горанов СМГто" 500К да прехвърли детето в Италианския лицеи. Човекът няма пари. Принудил се е да запише синчето в СМГто.Ей, Тикво... толкова МИЛИАРДИ в офшорки. Някакъв си половин милион за това детенце дето една задача не може да реши без ЧАСТНИ УРОЦИ. Е, не е честно така.
208
0
 
8
 
! Отговори
12-5 преди 4 години
още молби към Робин Худда хакне библиотеките на Бойко и Цветановхакни дипломата на Цецка и на Барни- колко работа ти отваряме с нашите молби, ще ти дадем да санираш някой блок и 10 км магистрали- като компенсация за усилията
207
0
 
19
 
! Отговори
писмо до хакера преди 4 години
хакера ..да си .....здрав я направи една услуга на народадай им срок седмица да подават оставки инак пускай щоуто..който не подава пускай за него..цирка да е пълен и макар да не вярваме в дядо Коледа - ние само в Боко вярваме...изчисти ни глобите и задълженията от Нап ли беше и ХакНап..а и последна молба хакни асансьора на Цецо.. да си остане в негосполай ти за добрините
206
0
 
11
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
В държавата на калинките е така! Всичко е тотал щета....който може да се спасява в чужбина! Тук оправия няма да има!
205
1
 
11
 
! Отговори
Gogo преди 4 години
Браво пичове! Хайде сега публикувайте офшорните авоари на тиквата!
204
0
 
10
 
! Отговори
Неа преди 4 години
Хакера е българин и ще има предизборно отваряне на очите
203
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако данните не бяха от значение нямаше да се вдига пушилка. Явно в данните има сделки на властимащите за милиони, милиарди. Дано ги пуснат в интернет за да ги видиме