Москов: Държаватa иска да се отърве от здравеопазването

Нямало политическа воля на мнозинството за промяна
Обновена: 16 юли 2019 15:18 | 16 юли 2019 14:42,
39
Москов: Държаватa иска да се отърве от здравеопазването
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С част от предложението на здравното министерство за създаване на частни фондове, които да се конкурират с НЗОК, държавата бяга от отговорността си за системата на здравеопазването. Това каза пред bTV бившият здравен министър и лидер на "Консервативно обединение на десницата" Петък Москов.

Още по темата

Вчера здравният министър Кирил Ананиев представи проект за демонополизация на здравната каса, който ще даде възможност на осигурените граждани да извират осигуряване в частни фондове. Според този проект, здравната вносна ще остане на равнището си от осем процента, а всички нови фондове трябва да са набрали поне един милион лица, за да стартират работа.

Според Москов, по този начин се размива въпросът за отговорността за системата на здравеопазване.

"Отговорът, който дава държавата е: Ние предлагаме държавата да излезе от отговорността си и на нейно място отговорност да носят частни фондове. Пазарът носи отговорност за системата. Това е възможно политическо решение", коментира бившият министър.

Лидерът на КОП беше категоричен, че НЗОК трябва да остане основният стълб на здравеопазване в държавата.

"Ако той се замени с частни фондове, отговнорността става анонимна", аргументира се той.

По думите му, проблемът не е в министър Ананиев, който имал желание и воля за промяна, а във политическото мнозинство за него.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
SILANCE преди 4 години
До Пациент Защо си проспал одържавяванетго на касата през 2011 г.?
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не ни разправяй приказки от 1001 нощ ананиев , като частните осигурители ни изпапкат парите , ще им ги плати пак държавата , като на застрахователите с колите или край един ден хората ще са с изядени здравени осиг от някой частен фонд . Частните фондове тук не работят само крадат
33
0
 
4
 
! Отговори
мутри преди 4 години
пак мутрите застрахователи прокарват лобиски закони , а ако фалират къде отиват на хората застраховките къде го има този модел в америка , дето вече не се лекуват ....втория стълб допъл застраховане в момента е в ръцете на застрахователи , които трябва да започнат вече изплащане на парите , но парите ги няма и ето какво измислиха
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искаме застрахователен модел. Взема се свободата на пациента и се дава на частни застрахователи и техните частни картелни болници. Преустройчиците извършват умишлено престъпление по ограбване на НЗОК. Те знаят какви ще са резултатите. Може би има корупция, или просто са слабоумни, както каза хакера. Трябва да се провери кое е вярното. Мирише на корупция, лобизъм и частни интереси от олигарси.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До долния коментар:Няма смисъл пич, освен да ги сплашиш, те друго не разбират....Но най интерестното е че когато им говориш истината, те обявяват за комунист, и че не ставаш.Смешно е но ако си решил да оставаш тука, свикни.
30
0
 
2
 
! Отговори
алчен лекар преди 4 години
До сминдух енд чесън--------------------------------------Аз зор да сключвам договор с фонд нямам.Ти при мен ще си плащаш кеш,пък после си търси парите в който си искаш фонд.
29
2
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Нашите лекари са алчни и крадливи подобно на събратята си разполагащи с почти неограничен бюджет,където не се знае кой пие и кой плаща,а рецептата е рязане изоснови с тежки наказания за хванатите.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До причинитеДобре,аз имам някакъв стандарт за живот, или не ти пука....Все пак викаш останали са някакви 6 милиона, кво да ги мисля, да се спасяват.Какво ли си мислят Ботев и Левски за свободата и равенството....
27
1
 
3
 
! Отговори
причините преди 4 години
Като искате здравни услуги като на запад, дайте си сметка, че ние имаме обременено историческо наследство - робства. Държавата ни е била ограбвана в полза на други държави. Не ми разправяйте за Турция. Там дори клозетите им в болницата да са позлатени, нормално е, като се има предвид как Османската империя цели векове е крад ила Балканския полуостров. Ако искате здравеопазване, повишавайте си стандарта на живот.
26
2
 
2
 
! Отговори
въпросът с парите преди 4 години
От появата на частни фондове нещата няма да се променят към добро, защото без значение какви са, тези фондове ще въртшт все едни и същи пари - тези от пакета услуги. Има нужда от осигурителни сметки за лечение. Тези сметки може да се правят в банка/и. Това са свежи пари за лечение. Те са извън пакета услуги, който може да не е задължителен, ако вече си отвориш осигурителна сметка за лечение.
25
2
 
2
 
! Отговори
свежи пари преди 4 години
Държавни или частни, фондовете за здравно осигуряване да предлагат на хората осигурителни сметки. Както можеш да си направиш банкова сметка, така да може и осигурителна, която да е целева - за лечение. Паралелно с това гражд да може да се осигурява и на пакет услуги, АКО ИСКА. Който избере да има осигурителна сметка, то тя да се натрупва според вноските му. Така, колкото пари има там, за толкова и се лекува човекът. А ако няма пари? Или взема кредит, или се лекува като социално слаб, ако такъв
24
2
 
3
 
! Отговори
частниците преди 4 години
Демонополизация на Здравната каса означава да има и други здравни фондове, обаче те да си осигурят парите самостоятелно, а не да влачат от държавата. Да предлагат на хората здравноосигурителни сметки и кредити за лечение. Всеки гражданин колкото си напълни сметката с реални пари, толкова има за лечение. Като при това, никой не забранява на гражданина да се осигурява и държавно, на пакет услуги. Обаче всеки частен фонд да поддържа осигурителна сметка за съответните си клиенти.
23
0
 
6
 
! Отговори
от тикви в кратуни преди 4 години
Напротив. Имам усещането, че и частниците искат да си хапнат от държавната пара за здравеопазване. Де факто, демонополизацията означава Здравната каса да си подели държавните пари с частниците. Парите за здравеопазване са същите, но в разпределението им се вклчват и частници. Защото и частниците също ще предлагат пакет услуги, т.е. солидарно осигуряване. Това нищо не променя.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радан Кънев го предаде като мръсен гей .
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това беше сарказъм, но и истина че на думи всеки е смел.Има избори и гласувайте, дори преборете мъртвите души в списъците.Цецо "уж" не е в играта, би трябвало да има справедливост :)
20
3
 
5
 
! Отговори
Aha преди 4 години
Това е мантрата на модерния капитализъм. Конкуренцията водела до по- ниски цени и повече качество. Точно със този лозунг в България разпродадоха енергопреносната мрежа, телекумоникационната мрежа, Авиокомпания Балкан и СТОТИЦИ заводи. Инфраструктури изграждани с ДЕСЕТИЛЕТИЯ и струващи милиарди се продадоха за милиони (дори не бяха десетки). Сега си продайте и здравето. Заслужаваме си съдбата с такива индивиди като тоя под мен.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че е замазване е очевидно на всички, но на кой му пука....
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
откъде предлагате да се създаде втора здравна каса? в цяла ЕВропа се използват универсални здравни фондове, на частни застрахователни дружества. На много места осигуряването се нарича "застраховане" например в САЩ.
17
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако има повече фондове ще има конкуреция. А тоав ще доведе до намаляване на цениет и повишаване на качеството
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това не е реформа с тези частни здравни фондове, това е замазване на очите