С машини се елиминира човешкият фактор при броенето на гласовете

Цветозар Томов: Сега резултатите се отчитат от преуморени хора
Обновена: 16 юли 2019 22:43 | 16 юли 2019 22:39,
27


"Машинното гласуване е панацея за решаването на изборните проблеми в страната, но и една технология, която може да ни помогне да елиминираме човешкия фактор при броенето на бюлетините и отчитането на гласове", коментира социологът Цветозар Томов в "Денят ON AIR", след като парламентът реши машинният вот да отпадне за местните и парламентарните избори.
Още по темата

По думите му сегашната система, по която се обработват изборните резултати, има един основен недостатък и той е, че резултатите се отчитат от преуморени и недобре образовани хора.

Според него ако искаме да цивилизоваме изборния процес, трябва да се справим с проблема с броенето на гласове и машините могат да елиминират техническите грешки на избирателя.

Той е на мнение, че има много случаи, в които бюлетините се правят недействителни умишлено от хора, работещи в избирателните секции.

Томов обясни, че машините могат да помогнат на изборния процес, но зависи от какъв тип са. Ние използваме такива за електронно записване.

"Този тип устройства са свързани с гафове в други държави. За електронното записване се използва клавиатура, бутони, машината трябва да го запише и да издаде контролна разписка. Те са по-податливи на хакерски атаки, поне такъв е световният опит", обясни социологът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в същото време навлизат друг тип устройства - системи за оптично сканиране.

"При тези за оптично сканиране вотът на избирателя може да бъде подаден от хартиена бюлетина, която машината да разпознае като маркирана, да обработи и да съхрани в отделна кутия като избирателна урна. Първо, са по-сигурни. Второ, дават избор на избирателя да гласува както е свикнал", уточни Цветозар Томов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То е видно че се гласят да фалшифицират изборите. Очевидно е! Друго си е някой дебелоок партиец да брои както си иска. Да се подкупват цели секционни комисии и така до пълна изборна победа за кой ли път.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички партии са производни на БКП. Това обезмисля всичко. Честни или нечестни избори, купени гласове, машини или не, купени печатници или не, всичко се обезмисля...
19
0
 
1
 
! Отговори
За българските преди 4 години
условия елиминирането на човешкия фактор, както и на корупцията ще доведе до срив на всички административни системи, защото законите, наредбите и правилниците са направени да захранват корупция и субективизъм. Факт е, че елиминирането на човешкия фактор при купуване на е-винетка доведе до множество дублирани плащания и непоправими грешки, крайно несправедливи по отношение на ползвателите. Електронното управление води до кражба на данни, загубване на данни, блокирали сървъри и т.н.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последен път гласувах за царя и от тогава не съм гласувал а като гледам политическатаолигофрения нямам желание изобщо да гласувам
17
0
 
2
 
! Отговори
Niki13 преди 4 години
До Владипомисли . точно в турските общини ако има елетронно гласуване вота ще е 100% контролиран, също и корпоративния вот.
16
0
 
1
 
! Отговори
Niki13 преди 4 години
тоя откри топлата водав Русия отдавна се използват такива машини , които сканират бюлетината и накрая генерират протокол
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При 80% *** машинното гласуване е напълно излишно.Принципно,един *** няма представа за кого и за какво гласува.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бяха наети, а не купени!!!!!
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А,сетихте се!И защо беше преди ГОЛЯМАТА истерия за машините?Хвърлихте едни милиони да ги купите,сега всички гласувахте да ги спрете??АХ ВАШТА______!!!!!!
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човешкият фактор е много важен за манипулиране на изборите.За това Бац и сие не искат машини.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбираме само от химикалки. От машини не разбираме. Кое копче трябва да се натисне за "фалшифицирай". Има ли такава опция в менюто?
10
1
 
9
 
! Отговори
Мухаха преди 4 години
С машини се елиминира човешкият фактор при броенето на гласовете демек разходите за фалшифициране на изборите са по-малко.Без машинно гласуване - плащаш на ромски босове да агитират .... на подчинени фирми да си водят работниците да гласуват правилно.. на разни "наблюдатели" да не наблюдават много.. на комисии... на печатници да печатат "екстра верни " бюлетини... на медии да подгряват победата... на политолози да хвалят ... на опозиция - да не надават вой..С машина - само на програмиста...
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джон Атанасов откри компютъра, а ГЕРБ го забрани.
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербавите престъпници ще се затрудняват с машините.По-лесно е да купиш ***!
7
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе без машини е най добре!! Не се напъвайте за ***, той е най добре да го тъпчат....
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Машинното гласуване е ИЗМАМА и няма нито един валиден аргумент в негова полза."Викаш друго си е печатницата да генерира допълнителен неотчетен хартиен "брак" за мъртвите души за всеки случай, ако нещата не вървят на добре. Я си размърдай мозъка- отменят машинното гласуване за местния и парламентарния вот, и планират да го запазят само за незначителните избори- президентските и европейските, където няма власт за грабене.
5
1
 
2
 
! Отговори
seira преди 4 години
До Анонимен 1:ХАЙДЕ СТИГА С ЛЪЖИТЕ!ВСИЧКИ НЕ СМЕ ОТ КОНЕВРЪЗА!
4
0
 
5
 
! Отговори
Влади преди 4 години
Този вид машинно гласуване е все едно да се почеша по гърба не с ръка, а с чесалка, дето се продава в някои магазини. Али-бали! Идеята беше да се гласува онлайн, по Интернет или поне с машина да се неграмотния електорат. По Интернет не става, хакнаха НАП - руснаците хакнаха даже Америка. А с тези машини, в турските секции ще е 110% за ДПС. Какъв е смисълът?!
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е важно кой и за кого гласува, важно е кой брои гласовете!
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То ако беше така, навсякъде по света щеше да има машинно гласуване, а не само във Венецуела! В Германия и Франция е забранено със закон машинното гласуване точно поради лесната фалшификация на данните! Така че и този път парашута на БСП/Грипена няма да им се отвори!