Управляващи vs. опозиция: Кой направи повече за пенсионерите?

НС отхвърли предложението на БСП за актуализацията им
18 юли 2019 16:20,
32
Управляващи vs. опозиция: Кой направи повече за пенсионерите?
Архив: Булфото

Идеята на БСП да се преизчислят пенсиите стана повод за словесен сблъсък между опозицията и управляващите и размяна на взаимни обвинения кой е отговорен за ниските доходи на възрастните в България.

В крайна сметка обаче предложението всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2016 г., да бъдат осъвременени със средномесечния осигурителен доход за страната за 2015 г., бе отхвърлено. То срещна подкрепата само на "Обединени патриоти" и "Воля", но гласовете не стигнаха, за да стане факт.

Основните мотиви на левицата бяха, че немалка част от българите са с доходи на границата на физическото оцеляване и че 1,3 млн. пенсионери са с пенсии под линията на бедността.

Според социалиста Георги Гьоков пенсионерите се чувстват забравени от Бога и от управляващите.

"Положението на българските пенсионери е трагично. Няма как минималната пенсия да е 219 лв., а лекарствата да струват 200 - 250 лв. ГЕРБ, 10 години управлявате и нищо за пенсионерите. Какво плащате? От задната седалка на джипа ли плащате?", скочи соцдепутатът.

Светлана Ангелова от ГЕРБ контрира, че по времето на кабинета "Орешарски" пенсиите са вдигнати едва с 2,4%.

Колегата й Спас Гърневски пък предложи БСП да върне заграбеното по време на прехода и с тези средства да се увеличат пенсиите.

"Имаме два начина да решим проблемите в социалната сфера, не само за пенсиите. Единият случай е ГЕРБ да продължи да управлява още три мандата и така България ще стигне над средното ниво на развитите европейски страни. Другият е социално ориентираните в БСП да предложат на криминалните комунисти да върнат половината от заграбеното и пенсиите ще скочат три пъти повече", каза депутатът от ГЕРБ.

"Защо не оправихте държавата? На вас три мандата не ви стигат. Кой ще го прави анализа на прехода? Ще пише ли за суджука там? Хората с кръв и пот градиха държавата, а вие ще им увеличавате пенсията с 5 лв.", отвърна червеният Георги Гьоков.

Според Валери Симеонов пък истинската цел на левицата не била да вдигне пенсиите на пенсионерите.

"Вкарвате определена порция скандал, шумотевица, патаклама, но като че ли не ви е целта да постигнете това, което сте заложили в законопроекта. Ако имахте сериозната цел да го постигнате и нямате нужното мнозинство, би трябвало да потърсите съдействие, съмишленици", каза той.

Симеонов припомни и че по искане на "Обединени патриоти" минималните пенсии са били вдигнати на 200 лева.

По време на дебата искри прехвърчаха и между "Атака" и ДПС. Павел Шопов нарече движението турска националистическа партия в България. В отговор пък Хамид Хамид се обърна към председателстващия заседанието Явор Нотев, че е допуснал обидни думи към най-българската партия в парламента.

"Ако няма да си изпълнявате задълженията на председател, моля незабавно освободете това място, защото е много ясно, че сте от същата група малоумници", скочи депутатът от ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Ликвидация преди 4 години
От 90г.всички политици са изяли пенсиите на работещите искаха да ги накарат да живеят на кредит ама то не става ,Костов,Дянков и тн.А сега се подиграват с тях работили и блъскали по 40г. и на края не Европейска ,а Занзибарска пенсия получават.
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП (БКП), Направиха така, че човек работил 2 години в Италия, взимат по-голяма пенсия от там, отколкото 22 години тук. Источиха парите и ги раздадоха в куфарчета и на техни хора, и изтеглиха 22 милиарда долара заеми. 90-те години толкова беше БВП-то на България.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Кой направи повече за пенсионерите" - разбира се, че това са погребалните агенции
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какви тарикати пишете? Ако слугите на МВФ не бяха фалирали съзнателно страната ни, хората щяха да имат някаква малка вяра в държавността. В момента парите на хората в банките са на загуба, на практика от месечни такси лихвата е отрицателна. Това отнася ли се за фондовете, в частност пенсионни, застрахователни, здравни??????
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Набор 50 60 70 разпиля България. Толкова простота на едно място, не е събирана.
25
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тарикатите през 90-те отказваха да се осигуряват и всичко си слагали в джобчето, защото нямало да доживеят до пенсия, защото държавата щяла да фалира и т.н. Сега същите тия тарикати реват най-много, че пенсиите им малки. А историята се повтаря с новите тарикати.
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов НЕ плаща даже наем за чуждото жилище, в което живее!Един министър си уби детето и даже не е с подписка - напротив: издигнаха го. Толкова нагло правителство.
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виденов е ясен с фалита си. Ами сега Орешарски кабинет и КТБ 4 милиарда? Още няма осъдени, а тази сума отиде към външния ни дълг, за да запази банковата система. Защо още няма осъдени фирми, хора и тн.?
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Около 100 хиляди са пенсионерите на соца и 2 милион и нещо са пенсионери на демокрацията. Пенсионираните преди 1989 година сега са с супер ниски пенсии въпреки че индивидуалният им коефициент е около 1, т.е. би трябвало да получават средната пенсия за България.
21
3
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Я съм доволен от ГЕРБ- от 2 юли ми увеличиха пенцията с 6? !!! На месец,не на ден !!! Слава,слава,слава !!!
20
8
 
7
 
! Отговори
работещ преди 4 години
За пенсионерите не знам кой е направил повече,обаче за работещите знам кой е направил най малко.Това е Жан Виденов-при него получавах 4 долара месечно.За сравнение издръжката на лагерник в Освиенцим само за храната е била 18 долара!При Жан Виденов работех и хляб не можех да си купя.Носех с чували брашно от село и си печех сам хляб.С 4-те долара купувах само захар и сол!Никога няма да гласувам за БСП точно заради Жан Виденов!
19
5
 
4
 
! Отговори
До 14 преди 4 години
През 1989 година България имаше 8 милиарда долара външен дълг (според изказване на Луканов), а сега има 37 милиарда долара външен дълг. БВП сега е 60 млрд. долара, а през 1989 година не е ясно, тогава се оперираше с национален доход, но примерно 22 млрд. долара според икономистите, която имат за задача да покажат колко много сме напреднали спрямо 1989 година.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 години работил на черно и се осигурявал на МРЗ. После що му била ниска пенсията. Наглост
17
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парите изчезнаха при Жан Виденов.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как може junior IT да получава нетна заплата колкото са 930 лв., парите на дете с увреждане. И защо пенсионер с 40 години стаж, който не е тарикат да се яви на ТЕЛК получава 207 лв. пенсия за стаж и възраст. А този без стаж, социална пенсия и добавка от Социални грижи 198 лв. Наглост. Така има наплив за инвалидност и се източва НОИ и труда на трудилите се цял живот. И нахални, хората с увреждания все вдигат протести, само за интеграционни реват. Не се усъвършенстват, не търсят надомна работа.
15
4
 
3
 
! Отговори
Ех Гьока преди 4 години
С другари дайте да дадем,вече не става!С ръчни часовници и снимка с партийния секретар също!
14
7
 
5
 
! Отговори
Питащ преди 4 години
Господата от ГЕРБ, начело с това недоразумение Спас Гърневски, да си дават сметка, че един ден идва видов ден. Толкова глупости изречени от посредствените гербери, говорят само за липсата на капацитет в *** им глави. Навремето Тодор Живков не беше толкова възхваляван колкото сега Бойко Борисов. Но всичко да едно време, господ си знае работата.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България 89та година е била с 10 милиарда БВП и 10 11 милиарда външен дълг т.е. 100%.Както се казва фалирала държава. Сега БВП е около 50 милиарда евро. Но трябва още много да спечели, че да живеем добре. Както видяхме гърците са пптрошили 400 милиарда.
12
8
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Никакви пари не са изчезнали преди 1989 година. Хайде стига лъжи!Пенсионната система в България е такава, че сега работещите плащат пенсиите на пенсионерите и няма натрупване на лична пенсионна вноска, за да има какво да изчезва. От няколко години малка част от осигуровките за пенсия отиват в лична вноска, но засега това все още не се използва за пенсии. Виж за тази вноска не гарантирам, че когат дойде време да плащат пенсии, тези вноски няма да изчезнат.
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са ми интересни. Сами се поставиха в тая ситуация след 50 години див комунизъм. Какво очакваха, че ще свърши някой ден и ще са най богатите на света. Ами.... Това е реалността във всяка след комунистическа диктатура. Приемете факта и това, ще ви е. Ако младите прогресират с фирми и износ на услуги някой ден юкже и да живеете по добре, но тоя ден за сега е далеч. Трябва БВП да стане поне 100 милиарда Евро. Т. Е. Двойно повече пари трябва да спечели България, за да се вдигне стандарта.