Българинът иска субсидия от левче за партиите, но се опасява от зависимост

Бойко Борисов остава най-одобряваният партиен лидер
Обновена: 22 юли 2019 11:31 | 22 юли 2019 08:55, Красимир Ангелов
76
Българинът иска субсидия от левче за партиите, но се опасява от зависимост
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Намаляването на държавната субсидия за партиите среща подкрепата на по-голяма част от българите, но близо половината наши сънародници смятат, че така политическите организации ще станат по-зависими от бизнеса. Това сочат резултатите от представително проучване на Изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа".

Инициативата на ГЕРБ за намаляването на държавната субсидия за партии на 1 лев на получен глас предизвика сериозна дискусия в парламента, като породи много полярни мнения. Според проучването обаче тя среща одобрението на 69% от всички български граждани, а едва 14% не я подкрепят.

Още по темата
На въпрос колко трябва да получават партиите като субсидия от държавата, най-висок процент събира опцията 1 лев (42%), а 25% смятат, че партиите не трябва да получават пари от държавата. Само 2% са на мнение, че партиите трябва да получават повече от 7 лева на получен глас на избори.

Въпреки внушителното мнозинство, което подкрепя намаляването на държавните субсидии за партиите, 47% от интервюираните изразяват опасение, че с това решение партиите ще станат по-зависими от бизнеса, а 26% са на противоположното мнение.

Победата на ГЕРБ на проведените през май избори за европарламент показват тенденция на ръст на дела на хора, според които правителството ще изкара пълен мандат. Точно 57% от всички български граждани през юли са убедени, че кабинетът Борисов ще изпълни мандата си, а на обратното мнение са една пета от запитаните.

Що се отнася до рейтингите, Бойко Борисов продължава да е най-одобряваният партиен лидер с 36% положително отношение. Освен него в първата петица по симпатии са Красимир Каракачанов (29%), Корнелия Нинова (24%), Веселин Марешки (24%) и Татяна Дончева (19%).

Най-ниски резултати по този показател имат Христо Иванов (10%), Мустафа Карадайъ (10%), Румен Христов (9%), Румен Петков (9%), Костадин Костадинов (8%) и Атанас Атанасов (7%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
Аз съм в останалите 64% които го мразят,и не мога да разбера 36% по-голямо ли е от мразещите го 64%.
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не искам левче искам да ги няма
71
0
 
2
 
! Отговори
Голям тарикат преди 4 години
Голям тарикат излезе този политолог. Направи класация само на "партийните лидери". Не беше удобно да направи класация на политиците, защото щеше да се види, че президента Радев е с два пъти по-голямо одобрение от Бойко.А другия месец ще направи класация само на рейтингите на министрите. Тарикатлъкът който го може, си го може.
70
0
 
1
 
! Отговори
Замитане преди 4 години
До Анонимен 68: И каква е заслугата на ГЕРБ за това, че партиите имат спонсори? "Заслугата" от операцията "Един лев" беше, първо, че сега партиите няма да могат без споносори (но срещу какво?) и още, че вече никой не се сеща за това, че министерството на Горанов от 2016г е давало на партиите по 13 вместо по 11 лева за глас. Банкаянският тарикат успя (за пореден път) да покрие и този скандал с друг.
69
0
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Ако се проведе референдум с въпрос "Искате ли да се забранят политическите партии" мнозинството от гласувалите пак ще е "ЗА". Задачата на политиците е не само да работят за обществения интерес, а и да го насочват в интерес на държавата. А Бойко ( и не само той) експлоатират най-първосигналните реакции на електората: "Политиците станаха милионери на наш гръб и пари от държавата не трябва да им се дават". Но така ще загубим и малкото свестни хора, които са в политиката. Ще останат корумпираните.
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А СЕГА ОТВОРЕТЕ САЙТА НА КОЯ И ДА Е ПАРТИЯ- ТАМ ЩЕ НАМЕРИТЕ ИМЕНАТА НА ДАРИТЕЛИТЕ И СУМИТЕ- БРАВО НА ГЕРБ.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът се насити и на политиците ни и на бизнесмените -такава воня се носи от тях ,потопиха България във фекалиите им и вонята изгони най-достойните ,най-кадърните ,българите ! Тук останахме само пенсиите , слугинажа дето взема по 20 бона заплата и спи по компютрите да хвали този *** дето не спря да ни облъчва с простотия.....
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви субсидиитака и ножа и хляба са в политиците.
65
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
Кой е тоя българин където иска субсидията да е един лев.
64
1
 
5
 
! Отговори
една офца преди 4 години
Що за наглост бе, заради същите тези политици сме на тоя хал, а те видите ли искат още да ни доят ???
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ ПАРТИИТЕ ЩЕ СТАНАТ ПО-ЗАВИСИМИ ОТ БИЗНЕСА, А БИЗНЕСА ЩЕ СТАНЕ ОЩЕ ПО-ЗАВИСИМ ОТ УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ , КОЯТО И ДА Е ТЯ!!! КОЙТО НЕ СИ ПЛАЩА ЗА НЕГО НЯМА ОБШЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ , А ДАНЪЧНИТЕ ЩЕ ГО ПОБЪРКАТ ОТ ПРОВЕРКИ И ТРЯБВА ДА Е ПОСТОЯННО В ОБЯСНИТЕЛЕН РЕЖИМ ИЛИ ДА РАЗЧИТА НА СЪДА ДА ВЪЗСТАНОВЯВА СПРАВЕДЛИВОСТТА...
62
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
мислех да напиша нещо,но като отворих статията и видях подзаглавието "Бочко Бориссофф остава най-одобрявания партиен лидер",и се отказах....
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опасяват се журналистите, българинът не се опасява. Заради това, че сме на последно място по доходи в европа са виновни т.н. политици и журналистите, които ги величаят.
60
1
 
3
 
! Отговори
men преди 4 години
за съжаление бойко е интелекта и културата на средностатистическия мужик останал на територията и филма който прожектирах горе нема как да се случи.
59
1
 
6
 
! Отговори
men преди 4 години
чекайте малко ... "Българинът иска бесилки от връзки за обувки от магазина за левче" така. оправих ви заглавието. като провесим всичките хубустници дето от 30 години ни правят на маймуни, нема да требват никакви субсидии. ще ни требват 10 човека с интелект дето поназнайват международното положение и знаят как се прави независима и богата държава (има успешни примери като цингапур) а за нас останалите ще остане дад запретнем ръкави и да работим за своето добруване и това на децата ни на земята напоена с кръвта на предците ни в която почиват тленните им останки. а дано ама надали. за съжаление б
58
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АМАН ОТ БОРИСОВЗАПЛАТАТА МИ СКОЧИ ПОВЕЧЕ ОТ 70%, ПОСТРОИХА НОВИ КРИЛА КЪМ ДЕТСКИ ГРАДИНИ, БАСЕЙНИ, ДЕТСКИ ЯСЛИ, УЧИЛИЩАТА НИ СА ТОПЛОИЗОЛИРАНИ И СЪС СМЕНЕНА ДОГРАМА, ОБНОВЕНИ ПАРКОВЕ, ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ ДО ВСЕКИ БЛОК, ЧАСТ ОТ МОЯ КВАРТАЛ, КОЙТО НЕ Е ПИПВАН ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО МУ Е ОБНОВЕН И ИМА ЕВРОПЕЙСКИ ВИД, НАБЛИЗО МАГАЗИНИ ОТ ГОЛЕМИ ЕВРОПЕЙСКИ ВЕРИГИ, ВСЕКИ ДЕН МИЯТ УЛИЦИТЕ, СВЕТЛО ПРЕЗ НОЩТА, ГОЛЕМИТЕ ПЪТНИ АРТЕРИИ СЕ ОБНОВЯВАТ- ХА СЕГА ПОЗНАЙТЕ ДАЛИ НЯКОГА ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ЧЕРВЕНИТЕ БАНДИТИ.
57
2
 
9
 
! Отговори
Nedevbs преди 4 години
Този, който е писал този пасквил или нищо не разбира от политика или му е добре заплатено за написаните глупости.Българина или българския народ, драги ми Ангелов, никога, ама никога не се е страхувал или опасявал от зависимост на партиите от бизнеса.На Българина му е безпределно ясно, че Партиите, независимо каква субсидия получават са били и ще бъдат зависими бизнеса.Но не от който й да е бизнес, а от бизнеса, който те управляват.ДПС е зависима единствено от Доган и Пеевски.Другите партии ....
56
7
 
6
 
! Отговори
АМАН ОТ БОРИСОВ преди 4 години
БОрисов го ползват като ТИРанИН Обезпечаващ на терористи и организирани престъпници десетки хиляид милиони ограбени от народа годишно за пране през корупционни обекти .Смело харчи милиарди ограбени от народа за нагло престъпни вкл открито терористични цели.НЕ му пука от ЗАБРАнА НА КОНСТИТУЦИЯТА или други закони.С ограбени от народа милиарди за корупционни обекти се провежда нагла ПИАР агитация за Борисов и ГЕРБ>
55
0
 
3
 
! Отговори
АМАН от престъпници преди 4 години
За имитация на демокрация се ползват отработени методи включващи пси активни нарко спец добавки подавани с безалкохолни,храни вкл кисели млека и хляб. Обсебват милиони чрез нарочно подавани клипове по телевизиите вкл пси активни обемно обсебващи.След 1997 година ползват нагло престъпни съоръжения вградени в лични документи за ДМК Ликвидират българите в БЪлгария с химически оръжия вкл продавани вместо питейна вода>Не дават възможност на родени за човешки майкии да родят и отгледат българчета.
54
0
 
5
 
! Отговори
Край преди 4 години
Тези пари отиват точно в телевизии/социолози/ политолози и пр. пасмина.Не давайте да ви промиват колко било опасно да няма милиони субсидии.