Стрес, страх в ДФЗ: Само трима от директорите са на работа

Новият шеф Васил Грудев обясни и схемите с къщите за гости
22 юли 2019 10:32, Анисия Иванова
34
Стрес, страх в ДФЗ: Само трима от директорите са на работа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Само трима от 23-мата директори в ДФЗ са на работа. Ситуацията е наистина шокираща. Имаме кардинален проблем, който надявам се, още днес да бъде решен. Това каза новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие” Васил Грудев пред Нова тв.

Той заяви, че заради специализираната акция и обвиненията във Фонда служителите били в стрес.

"Не забравяйте, че се намираме и в летен сезон, но аз се надявам, че и тази ситуация, която доведе до едно голямо стресиране на служителите в ДФЗ, ще бъде преодоляна. От работата на всички тези хора зависи разпределянето на целия бюджет”, добави той.

Грудев обясни, че ДФЗ получава най-големия бюджет на европейски пари в България. "Не само е най-големият, но сравнен с всички други европейски фондове, представлява около 45% от целия бюджет”, каза още той. 

"Това, което е открито в дома на служителя на Фонда, е било абсолютно шокиращо и аз не знам какво прави той в ДФЗ, каква е идеята му за работа и какво кариерно развитие очаква. Говорейки си за този служител, ние не бива да обобщаваме с работата на всички служители във фонда”, обясни Грудев.

Васил Грудев отрече да познава служителя, но обясни, че той е работил в оторизацията на плащанията на ниско експертно ниво.

Още по темата

Новият изпълнителен директор на Фонда коментира и повдигнатото обвинение на действащия заместник-изпълнителен директор Калоян Костадинов.

"Аз го познавам като един изключително добър професионалист и съвестен и честен експерт. Аз не разполагам с данни и не знам какво е конкретното обвинение”, заяви той.

Грудев отрече да има връзка между разследванията на къщите за гости и обвиненията във Фонда.

600 000 лева са върнати към момента от собственици на къщи за гости, финансирани по европроекти, които обаче не ги използвали по предназначение. След многобройните проверки и констатираните нарушения, стана ясно, че общата сума, която трябва да се върне е в размер на 10 милииона лева.

Новият изпълнителен директор на ДФЗ обясни и схемите с къщите за гости.

"Става дума със създаване на изкуствени условия, за да се надхвърли лимитът за даден бенефициент. Представете си, че един бенефициент е допустим да получи подпомагане по една мярка в рамките на 1,3 млн. или 3 млн. лв., но когато имаме огромни стопанства, а тук очевидно става дума за опит за изкуствено разделяне на тези стопанства на 5 или 10 бенефициента и всеки един от тях да кандидатства за този лимит. Така се нахвърля единичният лимит на стопанство и се заобикалят правилата на различни програми. Накрая получаваш в пъти по-голяма сума”, обясни той.

Според Грудев е необходимо работата на Фонда да стане абсолютно прозрачна. По думите му трябва да се пристъпи към пълна електронизация на системите във Фонда, както и да се подобри комуникацията чрез изграждане на модерен колцентър, който да свързва бенефициентите с експертите в ДФЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таз програма трябва да била към Министерството на туризма за разширяване на турбазата в допълнение на отделните й сектори за развитие по стопански дейности и региони съвместими за развитие на туризма с развитие на промишленост,индустрия,селскостопанство как обществено производство в неговите форми за дейности по отрасли за желаещите да почиват като гости заинтересовани от развитието им насочени за посещения с функции-туризъм,конференции,специфични,др. за отчет с плащане на данък по закони от все
30
3
 
9
 
! Отговори
Нане преди 4 години
В други сайтове дори пише, че са в болничен...20 страхливци са "болни"...Айде сега баш, кратуната да ги провери... Нали работниците, му източвали НЗОК!
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безсрамници, разграбиха държавата и я съсипаха!
28
4
 
14
 
! Отговори
Гашо преди 4 години
23 - милионера директори. Много добре. Бронирани мерцедеси и Поршета на чиновници, часовници за по 50 000 лв.
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Грудев е такъв ***...
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стрес и страх, казваш! Като онова: Риви ся, га еди кифтацити ни рива, ся ша ми ривеш! Риви да ти .................!
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половината деректоре сигурно са роме то има доста скрити ромеи и в бялата раса хитри са
24
2
 
9
 
! Отговори
мери преди 4 години
Едни от най големите крадци там куче влаче диря нама трябва да ги ниминираме кой е по голям крадеци най големият да получи Нобелова нагрда за България ще е презтиж
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Само трима от 23-мата директори в ДФЗ са на работа..."-------------------------------------------Не е за вярване, но 23-*** директори!!! Не искам и да знам имената и функциите на дирекциите, а още по-малко броя на подчинените и дейността им. Звучи като в онази отколешна закачка, дето кметът на 24 милионния Ню Йорк, поздравявал с празника 24-те кмета на едномилионна София...
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Останалите 20 сигурно са на почивка в къщи за гости.
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горките 23-*** директори, живи да ги ожалиш...Голям стрес за тези нежни души.
20
3
 
17
 
! Отговори
Новият шеф преди 4 години
На Фонда е известен като МИЛИОНЕРЪТ.
19
6
 
7
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Нашата гордост , нашите герой : Левски , Ботев и директорите на фонда
18
3
 
23
 
! Отговори
криси преди 4 години
Е там само директори ли работят! 23ма!
17
3
 
17
 
! Отговори
mango преди 4 години
Тоя Грудев защо е на свобода???
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Костов много набързо приключи с ромите часа
15
10
 
2
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Ама ти много ги разбираш нещата, бе! Специалист си от световна класа. Това директори на инвестиционни фондове, публични тинтири-минтири, всичко ти е ясно.---ами за разлика от тебе не съм чиновник. Това първо.Второ вземам близо 5 К. Което смятам че е повече от тебе.АМИ ТАКА КАКТО АЗ ГИ ГЛЕДАМ - ПОВЕЧЕ ГИ РАЗБИРАМ ОТ ТЕБЕ НЕЩАТА !
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги изкараме от домовете им и да им направим златен дъжд :D
13
6
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До аз-ътАма ти много ги разбираш нещата, бе! Специалист си от световна класа. Това директори на инвестиционни фондове, публични тинтири-минтири, всичко ти е ясно.
12
5
 
27
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Само трима от 23-мата директори в ДФЗ са на работа-------------1. останалите 20 са на моренце, по лозето или във Флоренция. Или по къщите си за гости, ама сега правим драма, че видиш ли когато обществото икса отговори стресираме директорите. Та по-добре да не питаме...2. Интересно ми публичнитеб фондове в Германия колко директори имат. Интересно ми е частниите инвестиционни фондове в Манхатън, управляващи трилиони, колко директори имат? Ама тук всеки депутат сина му трябва му намерим слубжба.