Проблем с данните в касовите бележки на бензиностанциите

Имало незаконно изискване за цената на горивото
13 авг 2019 15:26,
14
Проблем с данните в касовите бележки на бензиностанциите
Снимка: БулФото

Обнародването на текущи цени е нещо, което е забранено и от българското законодателство - Комисията за защита на конкуренцията ни го забрани със специално решение още през 2012 г., така и от чл. 101 от Споразумението за функциониране на Европейския съюз. Това каза пред БНТ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев по повод новата "Наредба 18", според която се въвеждат нови изисквания към издаваните на бензиностанциите касови бележки.

Още по темата

Преди дни собствениците на бензиностанции в страната изпратиха писмо до ЕК, в което се противопоставят на новите мерки. В него те изразяват притеснението си за изписването на т.нар. "покупна стойност" или с други думи цената, на която бензиностанцията е купила горивото от производителя.

Според петролната асоциация Наредбата е приета прибързано, насочена е само към търговците на горива и нарушава европейските изисквания.

"За жалост, не можахме да намерим начин да коментираме този факт с министъра на финансите и с министър-председателя, което тревожи фирмите в бранша", обясни Андрей Делчев.

Според него, ако цените на покупката на едро на горивата се знаят, могат да се правят ценови споразумения, което противоречи на европейските правила за конкуренцията.

Той посочи, че цени могат да се обявяват само, ако имат исторически характер или показват обобщена картина на пазара.

"Обявяването на цените на едро, не означава, че клиентът ще получи представа за печалбата на търговците на горивата. Бензиностанциите работят с различни партиди горива, купени на различни цени", категоричен е Делчев.

Той заяви, че интересите на потребителите вече са защитени, защото търговията на дребно на българския пазар е силно конкурентна заради високото насищане с бензиностанции. Според него е възможно новите изисквания да доведат до изравняване на крайните цени.

Търговците разчитат да бъде отменено изискването за оповестяване на покупните цени на горивата в касовите бонове, издавани на клиентите.

Българската петролна и газова асоциация представлява около 70% от пазара на горива у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Искам бензина да е като в Русия Не ме интересува бележката
12
1
 
0
 
! Отговори
Антон преди 4 години
"да го духат бедните..."
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом се оплакват, значи мярката ще бъде полезна за клиентите и пазара.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом се оплакват, значи мярката ще бъде полезна за клиентите и пазара.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този картел твърдеше, че нямало картел. Марешки им разбърка картите на картела и разкри цените на едро и надценките на картел, които били 50-70 стотинки на литър. Никой не беше съобщавал цените на едро, и след обявяването им цените паднаха. И сега продължават да не искат прозрачност и да се знае надценката им.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ченгесарщината набира скорост. А както цял свят знае, това не са хора славещи се с нечувани умствени способности.
7
1
 
1
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Едно време цената на горивата се определяше централно,защото всичко беше държавно.Сега това е невъзможно,но може да се направи друго-нещо като горивен фиксинг,както има валутен фиксинг,а банките сами определят стойностите на търгуваните валути.Горивата са борсова стока и цените им се знаят ден за ден,разходите са постоянна величина,акцизите също.Значи може всеки ден да се публикува примерна цена отчитаща всички разходи и една прилична фиксирана печалба.
6
1
 
7
 
! Отговори
ЕК преди 4 години
С какво точно ще помогне изписването на цената на касовите бележки? Пълна глупост.
5
0
 
10
 
! Отговори
NN преди 4 години
Те бензиностанции бол, но митническите складове малко и все на един собственик!
4
1
 
6
 
! Отговори
ahhhah преди 4 години
КОЛКО ПО-ГОЛЯМО ИЗРАВНЯВАНЕ ОТ КРАЙНИТЕ ЦЕНИ?ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ БЕНЗИНОСТАНЦИИ ПРОДАВАТ НАЙ-СКЪПО!В същото време логиката е, че най-големите вериги бензиностанции взимат по-голяма отстъпка от малките! Така излиза, че големите вериги са на много по-голяма печалба от малките!
3
1
 
9
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
А ПРЕДИ ВРЕМЕ БОРИСОВ КАЗА ЧЕЩЯЛОДА СЕ ПРОСЛЕДИ ГОРИВОТО ОТ ТАНКЕРИТЕ ДО БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ ТОЙ И РЕВИЗОРО ПАК ИЗЛЬГАХА
2
2
 
15
 
! Отговори
Ехееее преди 4 години
Еееее проблем ще е, да купиш гориво за 1 лев и да го продадеш на 2,25 примерно!
1
5
 
21
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Всяко ново решение на ГЕРБ не само не разрешава даден проблем, а реално влошава положението. Конкретно за горивата е достатъчно да се сложат броячи на входа и изхода на Лукоил и да им се направи истинска данъчна проверка. За картела на бензиностанциите също има начини, ама нали картел нямало.