Не ме гледай умно, българино! Жорж Ганчев и животът от САЩ до Владая

Политикът почина днес на 79 години
Обновена: 19 авг 2019 10:51 | 19 авг 2019 10:51,
116
Не ме гледай умно, българино! Жорж Ганчев и животът от САЩ до Владая
Снимка: БулФото

Не 4 пъти, 10 ще се кандидатирам докато умра. Така обоснова рекордното си 4-то кандидатиране за президент преди 3 години един от най-противоречивите образи на българската политика от прехода - Жорж Ганчев.

Цветен, провокативен, полемичен и различен - какъвто и да беше истинският Жорж, със сигурност си спечели мястото на един от най-ярките образи, в иначе изпълнената със скучновати личности, българска политика. Лафовете му, изпълнени с възрожденски плам и известна шопска злъч, ще останат завинаги в умовете на българите, които, харесващи го или не, признават и днес неговата различност.

На 19 август, си отиде Георги Ганчев Петрушев - както е истинското му име - политик, спортист, журналист и шоумен.

Роден в края на 30-те, току преди избухването на войната, която ще разруши Европа, Жорж винаги е гледал към Запад, България му е тясна, както той сам признава. Така през 60-те години се жени за британска поданичка и емигрира. Започва дългият път на Георги Петрушев към създаването на Жорж Ганчев.

Завършва Британската академия по фехтовка и Театралния институт в Холивуд, Калифорния. През периода 1973 - 1988 г. се изявява като режисьор, сценарист в театъра, продуцент в киното и театъра на Англия и САЩ. По негови твърдения е автор на 7 филмови сценария в Холивуд, на пиеси, продуцирани в Холивуд, на книги и поезия.

През 1970 и 1974 г. е световен шампион по фехтовка при професионалистите. Изявявал се е и като актьор. В България е издадена неговата автобиография "Жорж". Както сам декларира - неговото хоби са конете, музиката и поезията.

След промените, се прибира в България и става една от най-активните политически фигури в страната. Участва в учредяването на СДС, а през 1990 г. създава Българския бизнесблок. Първото му участие на избори е през 1992 г. - бори се за президент. Шокиращо, но тогава получава цели 17% от гласовете - трето място. Не е малко за един на практика непознат за публиката образ.

Следват годините му на депутат в 37-ото и 38-то Народни събрания.  В парламента е председател на парламентарната група на Бизнесблока (1995 – 2001), оглавявал е парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения.

Следват още три опита в кандидат-президентски надпревари, но така и никога повече не постига такъв силен резултат като на първите избори. Сухата му политическа биография включва още създането на Национално патриотично обединение през 2004 година, участие в различни коалиции и обединения.

Истинската му същност обаче може да бъде разкрита чрез някои от неговите незабравими цитати и словесни еквилибристики.

Подбрахме някои от тях, в памет на яркия образ, за който "Родината се обича не защото е голяма, а защото е своя".

"Не ме гледай умно, българино!" - любима реплика и символ на неговата политическа кариера

"Малък, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия". -  за президента Желю Желев

"Сладур, ти си цвят за живота ми! Цвят за живота ми!“  - към депутата от СДС Александър Йорданов

"Диктатор ли съм, а гадженце?“ - въпрос към възлюбената му Шуши в някакво вестникарско интервю във Владая

"Фернандел от Филипополис" - за президента Петър Стоянов

"Момченце с глава на пчела" - отново за президента Петър Стоянов

"Ха сега, кажи си приказката, Бероне!" - по време на предизборна кампания за президент на България, когато дава думата на своя кандидат-вицепрезидент д-р Петър Берон

"На президентските избори ще кандидатстваме Сульо, Пульо, Атанас и аз" - за поредните му президентските избори

"Жорж не можете да го спрете никога, докато е жив. Трябва да го гръмнете"

Поклон пред паметта му!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
1
 
! Отговори
IQ-то преди 4 години
Лека му пръст. Но нито един път не спомена достойнството на българинът,нито неговият героизъм през вековете за да оцелее от руснаци и англичани.Те турците няма да ги споменаваме,защото има ,,Цариградска мирна Конференция'' причинила войната между Турция и Русия.Който си познава добре историята,не се кланя на ,,българоубийци''.Но Дгоржи тези въпроси от историческо същество,не го интерисуваха.Той беше модерен политик,като Иван Зографски и оня от Виена, ,,българският кожодер''.Не му помня името.
72
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне не беше мъничък,наплашен,без самочувствие малък ***,нито огромен,преливащ от фалшиво самочуствие и нарцисизъм глупчо.
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Момченце с глава на пчела и момченце с глава на тиква
70
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 години
обикновено жиголо, използвано от ДС за лъготене на 80% *** селяни
69
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мястото на тоя назначиха СидеровНаложницата на Д.
68
1
 
2
 
! Отговори
мръсници преди 4 години
Комунист на 19 г?Това да не ви е бай с партийната книжка в джоба до последно
67
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поамериканчен комунист, ето това е Бай *** номер едно на 20 век. Лека му пръст, но лафа "за мъртвите или добро или нищо" е типично и само балкански, истината трябва да се казва и да се помни. Щото ако не се говори ще се възпроизвеждат во веки веков.
66
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Общо взето възторгът ви към него е нещо като към професор Вучков. На аудиторията и трябва човек да я разсмива. И Вучков, и Ганчев са шамани в клепането на демокрацията като нещо много зло. На Ганчев задачата му беше постоянно да клепа СДС и си изпълни перфектно поръчението.
65
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всички полит-пeдepaси - Вие не можете да стъпите и на малкия му пръст. Защото сте Tъпи, Пpoсти и шaшaви. И не ставате и за *** за зеле. Но сте страшни лaйнoмeти. Да ви е сладко на вечеря! И да си цункате децата с тия устенца.
64
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да го прости и лека му пръст.А ***-о-подобните да го дyхат. Бил такъв и онакъв. Лaйнометите няма да се успокоят и на оня свят - нали затова им плащат.
63
7
 
11
 
! Отговори
do #66 преди 4 години
също като Кошлуков - вербуванот ДС в казармата, изпратиха го в САЩ да се изучи и т.н. Агент Константин Тренчев също беше вербуван от ДС като юноша и т.т.Поради агенти като Жорж Ганчев комунистите създадоха мутренските банди и ги назначиха политици каро бухалкаджията Бойко Борисов и бизнесмени като агент Гоце Първанов с оръжерйноте заводи, юношата Делян Пеевски и др.Ганчев беше мръсно ченге и като такъв ще остане в документите, иначе беше празнодумен лаладжия, идол на плебеи като тебе.
62
7
 
14
 
! Отговори
чуле недочуле преди 4 години
Чули недочули-агент,тангент..Човекът е бил юноша,когато е напуснал страната и се връща след 10 ноември.Сам се е издържал и учил и в Англия и в САЩ.,защото ний всички тук само парле ву франсе и конграчулейшън и на вън не мой са оправим без преводач.
61
9
 
8
 
! Отговори
смешници гербевици преди 4 години
Много сте малки и жалки да коментирате човек от такава величина.Не се напъвайте,няма смисъл,най-много да ви хване разстройство.
60
4
 
15
 
! Отговори
Радвай се българино преди 4 години
едно продажно ченге по-малко. Този лай-нар ДС го изпрати на Запад и когато БКП създаваше "демукруция" по мафиотски тип го върнаха тук със задачата да баламосват простичките българи. Докара го заедно с руското ченге Симеон Куруборготски, некадърник като Жорж Ганчев, които никога не са работили за насъщния, а винаги са яли на чужда софра. Този поне не окраде много, но Симо ограби стотици милиони земи, синовете му прибраха над 2 милиарда долари чрез далавертата с външния дълг. Българино, *** си!
59
5
 
10
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
"Изявявал се е и като актьор" Изявявал се е като актьор във филма Червена зора, където бе прострелян в гъ**а със стрела май от Чарли Шийн или от С. Томас Хауъл.
58
7
 
24
 
! Отговори
Влади преди 4 години
Жоржи... Един от първите месии-агенти, активирани от ДС с цел да дръпнат колебаещ се електорат от партиите на промяната. Такъв като Царо, ***, а сега и Учиндолслия тарикат. Затова БГ е на това дередже- бедност , корупция, емиграция. Изявите му в Щатите, в Холивуд свързвам само със стрелата в гъ..за, която му заби Патрик Суейзи в един тъъъп филм. Един мошеник по-малко!
57
12
 
20
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Жорж,лек път в отвъдното!И ти го казваше и ние виждаме, че осемдесетте процента растат с всеки изминал ден!Интересно ,как мъглата ще се представи в Св.София...А Жорж от високо се киска и едновременно плаче за съдбата българска...
56
10
 
22
 
! Отговори
Стефан преди 4 години
Пуснат навремето от ДС да се жени в Англия и върнат пак от ДС в началото на демокрацията да я компрометира в полза на комунистите, като създаде партия и обиждаше лидерите на СДС.
55
7
 
27
 
! Отговори
Gorskio преди 4 години
Не е бил треньор на британците в лондонския клуб, не е бил шампион, не е бил и артист, нито сценарист. Обикновен лаладжия на маса, неуспял в чужбина и надяващ се да се налапа на безплатната софра, сложена от гледащият умно българин. Лека му пръст на човека, ама не го боготворете чак толкова. Не беше това за което се представяше.
54
3
 
22
 
! Отговори
Gorskio преди 4 години
Като е бил Свееетооовен шампион по фехтовка защо го няма в списъка с шампионите??? През 1970 св. шампион със сабя е Tibor Pézsa, Унгария, 1974 е Mario Aldo Montano, Италия. Ланта дранта беше, дъра бъра, колкото беше актьор, толкова и фехтовач. Измислени от него истории за народа, който рупа трева зад блока. Какво - една лъжа като я повторим 100 пъти и става истина ли? Търсете си го светооовният шампион сами: https://en.wikipedia.org/wiki/World_Fencing_Championship