Йордания - важен партньор за нас в Близкия изток и Северна Африка

Премиерът Борисов се срещна с йорданския външен министър
20 авг 2019 11:50, Елка Василева
21
Йордания - важен партньор за нас в Близкия изток и Северна Африка
Айман Ал-Сафади и Бойко Борисов. Снимка: МС

Йордания е важен партньор за България в региона на Близкия изток и Северна Африка. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който проведе среща с йорданския външен министър Айман Ал-Сафади.

Министър-председателят подчерта приятелските отношения между двете страни, както и много добрата степен на взаимодействие и сходство в политическите позиции по основни регионални и международни въпроси, споделяни от България и Йордания през последните години. Това е сближаващ фактор за поддържането на позитивен политически диалог между двете страни.

„Убеден съм, че настоящото посещение ще даде нов тласък в нашите двустранни връзки и ще допринесе съществено за по-динамично сътрудничество на всички нива“, заяви Борисов пред йорданския външен министър.

Във фокуса на разговора им бе темата за Процеса „Акаба“, иницииран от краля на Йордания Абдулла II през 2015 г. с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм, съобщи правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов акцентира, че България високо оценява инициативите на краля на Йордания за борба с тероризма като най-важната част от тях са срещите от процеса „Акаба“. Българският министър-председател добави, че сме готови да разгледаме възможните форми на сътрудничество с процеса „Акаба“ в рамките на други формати като Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа или Берлинския процес.

Подчертана бе още ролята на Съюза за Средиземноморието, утвърдил се като ценен форум за политически и икономически дебат относно регионалното партньорство и интеграцията. Съпредседател на Съюза е Айман Ал-Сафади.

Министър-председателят посочи пред външния министър на Йордания, че през миналата година бе отбелязана 50-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Застъпено бе мнението, че сътрудничеството в сферите от общ интерес следва да се разширява.

Борисов и Ал-Сафади обсъдиха стимулиране на развитието на търговско-икономическите и инвестиционните отношения, както и установяването на по-близки контакти между бизнес общностите на двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Бойко БорисовЙордания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убеден съм, че настоящото посещение ще даде нов тласък в нашите двустранни връзки и ще допринесе съществено за по-динамично сътрудничество на всички нива, заяви Борисов. Как ми се струва тази информация, усещам някаква коренна несъвместимост, между двете части на това изречение, на лексикално ниво. Ако ме разбирате. Ако не се разбираме, ви разбирам и ви прощавам.
16
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 4 години
слънце,от Туркменистан газта пристигна,от Йордания ще има ли,че не останаха,вече празни кофи,няма къде да я слагаме.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво ББ,ставаш само за-щрак ,Марийке на портрет,за да бъде егото ми мед.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Па то и Борис Джонсън е с турски произход,а вие се чудите за някакъв Боби Борисън?!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ББ се с ислямисте се среща, явно вече тайно е приел исляма!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме гледай "умно",българино...
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Toя все около чаршафи се навърта, да не е решил да приема исляма?
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя предател със синята вратовръзка на снимката ми е МНОГО ОТВРАТИТЕЛЕН!
9
0
 
9
 
! Отговори
КАЖИ НА НАРОДА преди 4 години
Борисов, преговоите на УКРАЙНА ЗА РУСКИ ГАЗ ЗА ПРОВАЛЕНИ,КАКВО СТАВА С НАШИТЕ ДОСТАВКИ КАТО СПРЯТ ДОСТАВКИТЕ ПРЕЗ УРАЙНА? Или си предвидил скъпа американска газ,и второ повишение на газа след изборите през ноември?
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато държавата се тресе от скандали, чума, корупция, нескопосани и опасни ремонти, убийства и масови злоупотреби със служебно положение, някой властимащи си барат магнолиите и се разхождат по света, за да се подмазват на де що има министри, президенти, дипломати и пр.Не е истина как копаем дъното.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв партньор ни е Йордания че не разбрах мисълта на вожда и учителя? Продаваме им оръжие което те после преподават на терористите в близкия изток и после умират хиляди и хиляди цивилни. Голям бизнес с добри комисионни, плащат децата с кръвта си
6
0
 
7
 
! Отговори
негра мотен преди 4 години
теменушка мила друшка обича с боко да се гушка и за парички много слушка
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На баци партньор трябва да е надзирателят от централния ,ама нейсе!
4
0
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Ей ПЪПЕШ- връщай се от Арабският Свят -че тука едни паспорчици много взеха да ти клатят стола -и накрая да не те посрещнем с камъни на летището!! Ако някой министър те е излъгал че хазната е пълна - значи си много голям ПЪПЕШ!
3
0
 
8
 
! Отговори
Я преди 4 години
Поне да беше договорил да им изнесем малко о'р'к'и.В пустинята д камилите да ги интегрират.
2
0
 
9
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 4 години
Тоя пак ще се здрависва, оцуква и потупва баламски с гостите.
1
0
 
16
 
! Отговори
Борсите се сринаха преди 4 години
Мощната икономика на Боко - хъб до хъба, завод до завода, от концерните Хюндая до Фолксвагена, вкл. няколко мощни цеха за прроизводство на капачки за лимонада впечатлява не само Близкия, Средно Отдалечения, Далечния и Много Далечния Изток, но и Запада, Севера и Юга!!