Пожарите не превишавали нивата на замъсяване на въздуха

Мобилните станции не измерват всички замърсители
20 авг 2019 10:26,
6
Пожарите не превишавали нивата на замъсяване на въздуха
Снимка: БулФото

В резултат на последните пожари има повишение на замърсителите на въздуха, но не и превишаване на нормите им. Това заяви пред bTV министърът на околната среда и водите Нено Димов.

По думите му няма информация единствено за Ботевград, където вчера се запали склад за вторични суровини, но уточни, че резултатите за чистотота на въздуха в града ще са готови до утре.

Още по темата

Димов отбеляза, че мобилните станции на министерството измерват определени замърсители, а не всички.

"Димността, която се вижда, или миризмата, която се усеща, не са обект на измерване. Не разполагаме с такава апаратура. Това са инцидентни случаи", заяви той.

Въпреки това министърът беше категоричен, че това, "което се мери е това, което е най-опасно за здравето ни".

Той обясни, че в страната има цели 116 сметища, които са като възпламенилото се в Свищов - затворени, но нерекултивирани. За да не се запалват, те именно трябва да се рекултивират.

"Само 31 общини са кандидатствали, за да се възползват от програмата за рекултивация на тези депа за отпадъци. Това е много малък брой, но го отдавам на факта, че сме в предизборен период и че финансирането за тази година вече е осигурено", каза Димов.

Що се отнася до пожара до магистрала "Струма", по думите на Димов, става въпрос за площадка за струпване на вторични суровини, а не са депо за отпадъци. Ще бъде извършена и проверка на екоинспекцията в Перник, която е трябвало да осъществява контрол върху площадката.

Припомняме, че в момента прокуратурата разследва собственика на площадката за струпване на суривините край магистралата.

Министър Димов коментира и последствията от тежката криза с Африканската чума по прасетата.

"Стараем се да даваме терени, които са подходяща за загробване на умъртвени животни - далеч от вододайни зони и без високи подпочвени води", изтъкна министърът на околната среда Нено Димов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Нищо лично преди 4 години
Министър Димов е фен на димовете, както личи от фамилията.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е министър на Пеевски.
3
0
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
*** не бе,уйче !!! Даже пречистват въздуха ! Откъде ви събра Еднокнижецът такива перушани,бе...
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В такъв случай явно нивата са прекалено завишени и технологията за отчитане е неадекватна. Не може хората да не могат да дишат и мутрите най-нагло да мучат, че всичко е прекрасно, че въздухът е толкова чист, че да ти се прииска да имат двойни дробове. Да каже този некадърен министър от какво боледуват хората на места с чист въздух.
1
0
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Бла бла бла - ох приспа ми се !!