Край на монопола, пациентите - с допълнителни процедури

Лекарят в Сотиря е действал правилно, убеден е проф. Балтов
21 авг 2019 11:21,
9
Край на монопола, пациентите - с  допълнителни процедури
Снимка: БулФото

Допълнителните разпоредби към закона за задължителното здравно осигуряване е стъпка към демонопололизирането на Националната здравно-осигурителна каса в т.нар. втори пакет, който не е задължителен. Това каза пред bTV директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов по повод готвените промени в закона за здравното осигуряване.

Здравният министър Кирил Ананиев представи преди време своя проект за реформа в системата - той предвижда частична демонополизация на Здравната каса и възможност на здравноосигурените лица да избират осигуряване в частни фондовелл Те от своя страна трябва да са набрали един милион лица, за да стартират. Лицата, които не са избрали фонд, остават осигурени в НЗОК.

Още по темата

Застрахователните дружества, които искат да работят в основния здравен пакет, ще трябва да се прелицензират в основния здравен модел.

Частните здравни фондове са задължени да записват всички желаещи лица.

Професор Балтов обясни, че в предложените промени пациентите ще имат възможност да изискват допълнителни процедури при тяхното лечение. Те ще включват три опции - по-добри условия, допълнителни грижи от страна на лекарския екип, както и избор на екип и лекар.

По думите му, в момента частните болници у нас се опитват да направят допълнителни здравни пакети, които да компенсират недостатъчното финансиране на клинични пътеки.

Държавните болници обаче са против тези мерки и смятат, че всичко трябва да е регламентирано и урегулирано.

"Проблем е когато влезеш в частна болница и ти поискат 200 лв. В "Пирогов" сумата е 0 лв.", категоричен е той.

Според експерта, когато се остойности трудът на хората, процентите на доплащане ще намалеят. Той очаква увеличение на финансирането към клиничните пътеки.

Професор Балтов коментира и случаят с убийството на 7-годишното момиченце в Сотиря. Лекарят от Спешна помощ, който е пристигнал на място, беше обвинен от роднините на детето, че не е направил нищо за спасяването му. Той от своя страна твърди, че бабата му е попречила да има достъп до момичето.

"Екипът е направил всичко възможно на място. Прехвърлянето на фокуса към лекарския екип не е правилно. Говорим за тежко престъпление, а фокуса се измества върху спешния екип", обясни Балтов.

Директорът на "Пирогов" изтъкна, че мястото на близките не е в линейка и е грешка, че спешният екип е допуснал близките да пътуват с малкото момиче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя продажник Ананиев и неговите "работодатели " са на път окончателно да ни затрият!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лобистите май са твърдо решени да ни пробутат зловредните си замисли и пъклени планове?Едни и същи няколко лобисти, начело с тяхното сламено човече Ани, продължават да лъжат народа и пациентите. Решили са да приберат 5 милиарда лева и те да ги разпределят, както решат, в полза на частните си болници. Това е скрита приватизация на един обществен сектор, който се издържа от данъци.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре,че са *** да ви вкарват от време на време в пътя!Това бездушие и безотговорност към хората едва ли ще се промени!В главите ви освен Пари,Пари,Пари,няма нищо друго!
6
5
 
11
 
! Отговори
Свиня преди 4 години
Естествено....че така ще каже...бялата мафия....има и свестни доктори все пак.... които имат съвест и морал преди всичко а не са втренчени в портмонето ти....дай боже всекиму на тях да попада....а този професор ми падна в очите...и понеже някой ще попита кой съм аз...ами аз съм един от тези дето не са учили по малко от професора не знаят по малко от него и със своят маловажност съм също толкова важен колкото него колкото още хиляди и милиони пчелички благодарение на които той е придобил своята важност...
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЯМА НИЩО ПО-МРЪСНО, КРАДЛИВО И ДОЛНО ОТ БГ ДИРЕКТОР.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кълнем се, край, но до утре.. Пробойната в държавата, в манталитета и съзнанието е огромна Веднага се сещам за нещастника, който не е погледнал убитото детето.. Бедните са оставени да умират.Няма връщане назад.
3
3
 
10
 
! Отговори
111111111 преди 4 години
Всъщност, каквито и локуми да разтягат, докторът всъщност НИЩО не е направил за детето. Натоварили са го в линейката, седнал е отпред до шофьора и толкова. Полицията вече е била там, ама той не можел да се разбере с бабата... Ако беше им казал, са щели да му съдействот. Напълно неадекватен е бил.
2
1
 
18
 
! Отговори
Коко преди 4 години
ГЛУПОСТИ НА ТАРКАЛЕТА, КАК НЕ СЕ ЯВИ НЯКОИ УМЕН ДА НАПРАВИ НЕЩО, В ПОЛЗА НА ПАЦИЕНТИТЕ. ТЕЖКО И ГОРКО НА БОЛНИТЕ В БЪЛГАРИЯ, КАТО НЕ ИСКАМ ДА ИЗКЛЮЧА, ЧЕ ИМА МНОГО, МНОГО ДОБРИ И СЪВЕСТНИ СПЕЦИАЛИСТИ, НО ПОВЕЧЕТО НЕ СА НИТО ДОКТОРИ НИТО СПЕЦИАЛИСТИ, А КОЖОДЕРИ, НЯМАТ НИКАКВА ХУМАННОСТ НА ТАКИВА
1
2
 
23
 
! Отговори
АтанаСпорМюнхен преди 4 години
Работата ще стане, че в частната болница пак ще ти искат 200, но сега и в Пирогов ще ти поискат 150. Пазарна икономика управлявана от мутри.