Мартин Димитров: АЕЦ "Белене" ще ни струва 10 млрд. евро

Цената на тока ще бъде поне два пъти по-висока
21 авг 2019 15:00,
94
Мартин Димитров: АЕЦ "Белене" ще ни струва 10 млрд. евро
Снимка: БулФото

В спор за очакваната цена на електроенергията от евентуалното строителство на АЕЦ "Белене" влязоха икономистът и бивш председател на СДС Мартин Димитров и изпълнителният секретар на българския атомен форум "Булатом" Станислав Георгиев по време на участието им в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова, след като енергийният министър Теменужка Петкова потвърди заявеното желание за участие на 13 компании в строежа на електроцентралата.

Още по темата

„Несериозно е да се говори, че проектът трябва да бъде завършен, защото вече са инвестирани много средства в него. Минималната цена за завършването на „Белене“ ще бъде 10 млрд. евро. Цената на тока ще бъде поне два пъти по-висока от сегашната средна цена на енергийния микс. Дори доклада на БАН не успя да ни убеди, че България има нужда от нови мощности, след като стана ясно, че животът на АЕЦ „Козлодуй“ бе удължен до 2040 г“, каза Димитров пред Bloomberg TV Bulgaria.

В отговор Георгиев отвърна, че при настоящия формат на процедурата много ясно е посочено, че държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията няма. Така се гарантира сигурността, че българският потребител няма да бъде натоварен и енергията ще бъде търгувана на борсови цени. И все пак експертът се съгласи, че изменения „през задната врата“, както се изрази икономистът, биха навредили сериозно на пазара.

Все още сме в първия етап на преговорите за инвеститори в АЕЦ „Белене“ потвърдиха и двамата гости в предаването. От тук насетне има още осем стъпки в период от една година, в който да се изгладят всички подробности преди подписването на договора за строежа на електроцентралата.

„Очаквам една конфигурация между инвеститорите от руска страна, китайска или корейска страна и за мен е задължително участието на българските фирми в строежа на АЕЦ „Белене“, коментира Станислав Георгиев.

Цялото видео на интервюто с Мартин Димитров може да видите тук!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Мартинчо пак повтаря същото, което е приказвал години наред. Колко ще струва тока от АЕЦ Белене и имаме ли нужда от нея е проблем на инвеститора. Българската държава внася само това, което вече има, и за което вече е изхарчила пари - площадка и реактор. Просто и ясно.
79
1
 
0
 
! Отговори
Kiorsufra преди 4 години
Ako sa tia godin biahme pla6tali po1miliard istoriata s nea 6te6e da e sabravena,da ama kak negovia 6efIvan,,cigania" 6te6e da se nagu6i kato puika sa kkane.A sled nego I tiakoito sednaha na stola da upravliavat darjavat BG.
78
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Посинелия *** от кога разбира от ядрена енергетика.
77
0
 
4
 
! Отговори
ГАЙНУТДИН АХМЕРОВ преди 4 години
Руснаците не са търговци като американците. Грешката на руснаците с АЕЦ"Белене"е че за разлика от тях САЩ поискаха и си получиха 100% авансово плащане за Ф 16. Ако руснаците бяха бизнесмени щяха да вземат авансово 100% за АЕЦ-а и после дали ще има или не все ще им е тая на руснацитетая както сега с Ф 16 които са платени на 100 %, дали че ги има ли не все ще им е тая на американците. ПАРИТЕ СА ВЗЕТИ.
76
2
 
9
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
До MaxАко говорите за България,тя от 30 години не е държава ,а разградена и опоскана територия.Отредена е за заселване на пришълци от други държави и други етноси.В момента България е в по-лошо положение от колония,която е управляванаот ДП на САЩ и от разни чиновничета от ЕС.Няма право на собствено мнение и избор.Даже в една реклама на разни Думпени едно същество се изкрясква "Стига с тази държава".Рекламата е спонсорирана от посолството на САЩ.коментара е излишен
75
0
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Трябва да се разбере,че на България ток не и трябва защото няма никаква индустрия ,защото шиенето на *** и потници при робски условия с чужди суровини не е индустрия.Аутсорсинга и колцентровете не са индустрия.Нямаме вече електроника в цялото и разнообразие,химическа,електротехническа,корабостроене,машиностроене в цялото му разнообразие,транспортно машиностроене.Нямаме даже консервна промишленост,която да работи с български суровини.Не съм чул да има памуко и вълненотъкачни предприятия,които д
74
1
 
6
 
! Отговори
Max преди 4 години
Коя държава с намаляващо население строи АЕЦ??Няма такъв случай в световната история
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До По-далече от Азия 83Я се разкарай бе....... тази "твоя еуропка" вече прилича повече даже не на Азия, а на Ориента!!! Араби, перси, авганистанци, иракчани, сирийци, иранци.....да не говорим за турците, мароканците, алжирците..........абе....по-голям битак даже от краварията!!! Така че, за чистота на нациите вече ще се бяга на Изток!!
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До По-далече от Азия а ти защо си мислиш, че си европеец?
71
12
 
6
 
! Отговори
По-далече от Азия преди 4 години
Не трябва да се вярва на Русия и Китай. Азиатските държави са тоталитарни и несъвместими с европейското мислене!
70
5
 
11
 
! Отговори
V преди 4 години
На България и трябват ф16,а не атомна енергетика.Турция да си прави атомни централи,нали фолксваген ще ги правят там с евтината атомна енергия.На нас за кво ни е?По добре да купуваме ток.Този *** народ не разбра че американските партии в България носят високи цени ниски доходи и задлъжнялост.Американските централи ги изкупуваме тока на високи цени вече 25 години,освен това им плащаме емисиите ,а руснаците ни предложиха 20г.Да купуваме ток от АЕЦа ама след това е наш а не американски и емисии н
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво мълчеше,защо ли ти трябваше да се обаждаш?И аз разбрах вчера от медиите, че нова АЕЦ ще струва 10 млрд...Умника наш!
68
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очелатия фафлек па се покаа от дупката си...
67
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 74В света на компютъризацията, без млади хора тая държава няма, как да функционира. Дори и заспалото ви Соц поколение, неуспя да им спре технологичния устрем. Днес България е водеща сила в интернета, софтуера и аутсорса в Европа. Това всичко се дължи на младежите, които го изградиха. Не на тебе дамаджаната от блока.
66
9
 
6
 
! Отговори
До 66 преди 4 години
Всички народопродажници сте еднакви.Интересува ви повече интереса на Русия, отколкото на България.А интереса на Русия винаги, в цялата ни история е бил и е против нас.Продажни рубладджии.
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 74Явно си престарял яко. Къде няма млади хора? Всяка втора малка фирма е от млади хора.. Ти на кой свят живееш? Целият туризъм е пълен с млади хора и защо постоянно трябва да ги обиждате? Вие какво им оставихте големите мъже? Една рухнала държава живееща между бандити, корупция и безпарипие? И сега точно вие да ги съдите? Малко е смешно. За това и не ви уважават вас старите, защото не се виждате себе си. Въпреки, че е пълно с възпитани млади хора. Аз повече зулуми виждам от възрастни.
64
8
 
6
 
! Отговори
далаверата Белене преди 4 години
Агент Гоце от Сирищник, Румен Петков(пикаещият във фонтани), пелтека Д.Стойнев, "дългият инкасатор" Румен Овчаров, бившия червен министър Петър Димитров и Явор Куюмджиев плачат за затвора във връзка с далаверите около Белене, защото откраднаха милиони, а не построиха нищо. И сега отново точат лиги за нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
63
6
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 54 преди 4 години
"Има Толкова млади хора с малки фирми, които се мъчат трябва да им помогнете те са бъдещето на България, а не 2 реактора."Дълбока заблуда! Младите хора не щат да работят - виждаме го всеки ден. Искат в чужбина, където ги чакат с червени килими! "Ще ходя да им бачкам за 1400 лева!".Едно време навсякъде имаше малки предприятия за какво ли не - бобини, релета, платки, конфекция...Влакът от Пазарджик за Пловдив 15 мин. пътуваше покрай оранжерии. Всичко това иска ток!Ако финалът ти беше "8 F-16"!
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе, на това момче некой нема ли да му каже да не плюва като говори ?То лиги, то чудо... ..и накрая нищо не му се разбира !
61
5
 
17
 
! Отговори
НАТО ВЪН преди 4 години
от американски мекеренца акъл не искам!