Без ДДС за българските производители на зеленчуци?

Данъкът остава, но ще се плаща от търговците
22 авг 2019 16:38,
29
Без ДДС за българските производители на зеленчуци?
Снимка: БулФото

Може ли да се въведе нулева ставка ДДС за българските прозводители на плодове и зеленчуци? Идеята е на министерството на земеделието и цели да стимулира производството в този традиционен отрасъл за страната ни. Кой обаче ще плати сметката?

Още по темата

"Не става  въпрос за нулева ставка на ДДС. Става дума за обратно начисляване. Разликата е, че в крайна сметка дължимият данък се запазва на 20%, но в случая не се затормозяват земеделските производители да го плащат. Ще ги плати търговецът", каза пред Нова заместник-министърът Чавдар Малинов.

Според него тази промяна ще подобри събираемостта на данъците. А подобно нещо вече било въведено за житените и техническите култури. А от НАП дали положителна оценка на това.

Очаквано, идеята допада и на самите производители. Според Ивайло Иванов от Горна Оряховица, мярката ще облекчи зеленчупроизводството и ще направи българските производители много по-конкурентни. Той отглежда домати, краставици и зелена салата.

"Цял живот се занимавам с това нещо. Така тръгнах от Австрия да работя. Понеже съм носталгичен човек се прибрах тук и започнах да развивам този бизнес. Зеленчукопроизводството е възможно най-доброто нещо за момента. Първо – аз плащам доста ДДС. Второ – не съм конкурентен. Ставка ДДС няма в целия ЕС. Ако падне ДДС-то българския земеделски производител ще стане малко по-конкурентноспособен", коментира Иванов.

Зеленчукопроизводителят уточни, че плаща 2-3 хил. лева ДДС месечно. Продава продукция в супермаркет и има 4-5 сезонни работници. Ако отпадне задължението му за заплащане на ставката той ще може да инвестира в семена, заплати на служители и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И за какво да стимулира производството на зеленчуци? Ние защо не стимулира свиневъдството, от това имаме нужда, домати и крадтавици има в изобилие.
26
0
 
1
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 години
СВИНЕТЕ ГИ ТРЪШНА ЧУМА. СКЪПИТЕ ДОМАТИ КАТО ГУМА. ЩЕ СЕ ХРАНИМ ЗАНАПРЕД ИКОНОМИЧНО И ЩЕ ОЦЕЛЯВАМЕ БИОЛОГИЧНО.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Данъкът остава, но ще се плаща от търговците. Търговецът нема да плаща , той ще си го вземе от куповача. Т.е става едно нищо.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но предложението е да се прехвърли ДДС от производителите на търговците ,което изобщо няма да повлияе на цената на потребителите !
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ставка ДДС няма в целия ЕС." коментира Иванов.И четем във приетите от ЕК правила, че ставката е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА за всички членове на ЕС: The European Union value added tax (EU VAT) covers consumption of goods and services and is mandatory for member states of the European Union. Като точно същото изречение присъства и във Wikipedia: wiki/European_Union_value_added_taxПоздрави на другаря Иванов за дръзкото комунистическо изказване, че нямало ДДС в ЕС :)
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20 Пзарът е заринат, защото не се купуват на тая цена. Сега ще вдигнат и лютениците и пазарът ще умре. В тая страна, няма нищо нормално.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая година, няма реколта на полето. Цените скочиха, след публикациите за евтините гръцки 3-то качество. Иначе сега да са около лев.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всякакви заигравки с ДДС водят само до черен пазар, данъчни измами и инфлация. Нищо традиционно няма в доматите, пазарът е заринат с български домати, който не може да произвежда, да се отказва и толкова.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами идеята на ДДС, за разлика от т.н. Данък оборот е стимулирането на производителя с краткосрочен кредит равен на ДДС, т.н. Данъчен кредит. С тия изменения, искат този стимул да отиде в борсите и веригите, защото производителите били ***, а управляващите простаци
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мярката няма да направи нищо повече от вдигането на цените на зеленчуците и плодовете с 20-25%.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До някойЗависи кога ги ядеш - януари или юли.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алооо ХА ХА - от Фактор бг те изгониха , ще те изгонят и от тук за тия *** коментари ХА, ха ха ха ха аха х ...
15
3
 
3
 
! Отговори
За някой... преди 4 години
За левче ше ядеш пресна шума.ДА ТИ Е СЛАДКО!!!!!
14
3
 
4
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Някое министърче се е уредило да внася тонова зеленчук и ще ги прекара като български. Друга причина не може да има - това е България вече и пенсионерите не вярват на глупости!
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ядеш, ако си ги копаш сам на село :) Ако искаш на готово няма да е левче. Дано сега си разбрал.
12
4
 
2
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
ПАК ПРЕДИЗБОРНИ ТЪПИЗМИ!!!!КАК ВИ ГИ РАЖДА ГЛАВАТА, БЕ.... ХАХАХААААА.....НАПРАВО ВИ СЕ ЧУДЯ!!!!!
11
3
 
7
 
! Отговори
някой преди 4 години
Разбрах, че мярката ще повиши конкурентноспособността на българските производители, ама не разбрах ще ям ли домати по левче, колко е реално стойността на един килограм.
10
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
И защо в заглавието е написан въпросителен знак след твърдение?
9
2
 
14
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Няколко неща : 1.ДДС-то се плаща от крайния клиент физическо лице, а не от търговеца или производителя.2. Режимът на обратно начисляване няма да доведе до увеличена конкуретноспособност. Каквато уж е идеята.3.Прехвърля се административната тежест върху междинния търговец.4.Нулевата ставка ще намали цената на вноса от ЕС и на местните продукти, но няма да повиши конкуретноспособността на българските спрямо тези от ЕС.Субсидиите му е майката, така както е в цяла Европа !
8
0
 
7
 
! Отговори
Стефан преди 4 години
Нещо липсва в представената информация, или пък се приема че е общоизвестно, но не е.Наистина ДДС-то трябва да го плаща крайният потребител. Ако производителят или търговецът има разходи, за които е платил ДДС, то той/те си ги връщат от държавата. Например при разходи за покупка на машини, торове и т.н. следва да им бъде възстановено ДДС-то. Само на крайния потребител не се възстановява.От статията не става ясно дали тази базова парадигма е валидна и какво точно се променя.