Петкова: Поехме ресора през 2014 г. Ситуацията бе тежка!

Министърът - с отговор дали лошо се управлява енергетиката
22 авг 2019 18:21, Петя Славова
25
Петкова: Поехме ресора през 2014 г. Ситуацията бе тежка!
Снимка: БТА

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговори на твърденията на БСП за лошо управление в енергетиката, отправени по-рано през деня: "Очевидно предизборната кампания е в своя пик, ако съдим по казаното днес от страната на БСП. Явно колегите имат доста къса памет, защото, когато поехме ресора през ноември 2014 г., ситуацията беше изключително тежка. Дефицитът в "Национална електрическа компания" ЕАД надхвърляше 800 млн. лв., задълженията към т.нар. американски централи бяха застрашителни, междуфирмената задлъжнялост – също, работата на целия сектор беше блокирана." 

Още по темата

Средната цена на електроенергията за периода юни-август по официални данни е 48.59 евро, в Румъния тя е 49.86, в Унгария – 50.14 евро. Това е статистиката, която отговаря на обвиненията на БСП, че цените на електроенергията у нас през този период са най-високите в Европа.

По отношение на твърденията от страна на БСП, че държавните дружества са излезли "в почивка", което е дало възможност на други мощности да се включат на пазара, Петкова припомни, че става въпрос не за почивки, а за планови годишни ремонти. Те се оповестяват година по-рано и са пряко свързани с техническата възможност на мощностите да работят нормално, уточни енергийният министър.

Ние неведнъж сме искали американските централи да бъдат вкарани в норми, казаха от БСП по-рано през деня. В тази връзка Петкова припомни, че през 2014 г. ДКЕВР е постановил цените да се намалят, но НЕК да продължи да изкупува електроенергията на тези централи по старите, по-високи тарифи. В резултат на този популистки ход НЕК за няколко месеца натрупа дефицит от стотици милиони левове, припомни Петкова. Тя допълни постигнатото през 2015 г. предоговаряне на цените за разполагаемост с двете централи, в резултат на което днес НЕК им плаща със 100 млн. лв. годишно по-малко. 

Енергийният министър призова всеки, който има съмнения за поведението на участници на пазара, да сезира КЕВР и припомни, че тя лично е направила това за цените на борсата на 3 юли, когато в рамките на няколко часа цената отбеляза рекорд.

По отношение на обвиненията от страна на БСП, че "компании, свързани с определен концесионер, дължат на държавата стотици милиони за предоставени въглищни концесии", енергийният министър припомни, че всички въглищни концесии са предоставени с решения на Министерския съвет в периода 2002 – 2007 г. вкл. През 2014 г. имаше натрупани около 4 млн. лв. задължения по един концесионен договор, но през май 2015 г. успяхме да ги съберем на база на договор за цесия.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене" е максимално публична и прозрачна и в нея може да заяви интерес за участие всеки, който прецени. Така Петкова коментира изявлението на БСП, свързано с участие на бизнесмена Христо Ковачки в процедурата.

Изказванията, че произвеждаме електроенергия, която продаваме евтино в Гърция, противоречат на принципите на ЕК за общ пазар, коментира Петкова друго обвинение от страна на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Тримата *** на Доньо Донев, ама без третия на снимката. И докъде викате, че го докарахте НЕК, БЕХ, Белене и държаните централи в периода 2009-2014 и след това.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** маце управлявате от 2009
16
0
 
1
 
! Отговори
юпии има нещо в гати преди 4 години
ако не сама да се е надьелала, то поне външният й вид и мозъчният й капацитет подсказват с висока степен на убедителна вероятност че Веждата й е монтирал в келодите склупторно изпълнение на оваяно от баняджбийска кал творческо акано
15
0
 
10
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Защо триете бе смешници да не би да не е вярно, че са от две петилетки на власт и все някой друг им е виновен ???
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Роналд Рейгън - Враг номер едно на Тутраканската селищна система!Лозунг от времето на комунизма.Та и ГЕРБ издигат подобни лозунги.Все някой друг им е виновен, все някой им е враг!
13
0
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Абе от 2008 г Кой управлява Властта в България ?? Просто питам ,,, че нещо взех да забравям !
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Шопокакво, къде и как го е поела
11
2
 
3
 
! Отговори
Гина Върбалакова преди 4 години
Како Нуши, дръж се!Ние сме с теб!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая ли беше приятелка с Гинка Върбакова?
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна некадърност ! Ако бяхте малко професионалисти нямаше народа да плаща такива сметки с тези мизерните си заплати ,ама как вие лапачите да го разберете вашите заплати са огромни!
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кой го държи тоя ресор още от 2009-та *** кикиморо!
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Явно колегите имат доста къса памет, защото, когато поехме ресора през ноември 2014 г., ситуацията беше изключително тежка."Ресора го поела 2014, амортесора още през 2009-та... но пак се чуди как да се направи на дефстфена...
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето че пак БСП " питало"!-:) А къде са другите партии " фигуранти" след ГЕРБ ? За ГЕРБ е ясно.За тях всичко е " ок"!-:) Но и за останалите ли са " ок" нещата? Лошо е да " питаш" а?Тоя номер на ГЕРБ вече не минава! Ще си ходят Сигурно е този път!-:)
5
0
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
леле,леле!!!!!!В 2014-та ситуацията "била тежка",но и дума не обелва за ФАКТА,че до тогава вече 5 /ПЕТ!!/ години ПАК ТЕ-ГРОБАРИТЕ,са ЗАБЪРКВАЛИ ситуацията,която в 2014 станала много тежка....Честно,все повече се замислям:-Дали има и ПОНЕ ЕДИН от Харема на Боко,който ДА Е СЪС ВСИЧКИЯ СИ?!?!...питам се и друго:...-Ама какво става с тоя УЖ "героичен" народ-българския?!..????...
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тежка е, нали преди това пак управлявате вие.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първия ти изпит в специалност "боковистика" е да излъжеш преподавателя. Изучава се първи курс, първи семестър.
2
1
 
20
 
! Отговори
Пинокио преди 4 години
Абе, бъра-бъра, бла-бла, ситуацията ви била виновна, времето ви било виновно, на кривата ракета и Космосът и пречи!!!ГЕРБ може да се похвали само с едно грандиозно фиаско през цялото си управление.
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тежка била, 5 години сте имали! Стига други са ви виновни