Подписахме със Саудитска Арабия, ще строим "Балкански поток"

Тръбопроводът ще получава газ от "Турски поток"
Обновена: 18 сеп 2019 16:29 | 18 сеп 2019 12:36, Веселина Йорданова
201
Подписахме със Саудитска Арабия, ще строим "Балкански поток"
Снимка: Reuters, архив

България и Саудитска Арабия подписаха договор за изграждане на "Балкански поток" - тръбопроводът, който ще получава газ от "Турски поток". След решение на ВАС изпълнител остава консорциумът, ръководен от саудитската компания "Аркад Инженеринг".

Стойността на договора е 1.102 млрд. евро. Срокът, за който трябва да бъде изпълнен, е 615 календарни дни от датата на сключването му. Изграждането на линейната инфраструктура ще позволи природен газ да бъде доставен през Сърбия, Унгария до газовия хъб в Австрия.

Още по темата

Ще печелим от транзитни такси, газопроводът ще остане български и нашите съседи от Северна Македония, Сърбия, Унгария ще имат алтернативен газ. Оставаме на картата на газоразпределението, иначе просто изчезваме, коментира премиерът Бойко Борисов, който присъства на подписването в Гранитната зала на Министерския съвет.

Борисов допълни, че иначе газовите потоци заобикалят страната ни "след спирането заради корупция на "Южен поток" по време на предишното правителство".

След завършване на компресорните станции се очаква приходите на "Булгартрансгаз" за следващите 20 години да бъдат двойно увеличени.

Работата по газопровода "Балкански поток" започва от утре. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена около 308 км линейна инфраструктура. Шефът на "Булгартрансгаз" Любомир Кръстев уточни, че вече има сключени дългосрочни договори за резервиране на капацитети.

Концепцията за газов хъб "Балкан" предвижда в него да постъпват количества природен газ от различни източници, включително от Руската Федерация.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че за огромната инвестиция са допринесли и личните му отношения с престолонаследника и с Кралство Саудитска Арабия.

90% от тръбите вече са у нас, финансирането е осигурено от страна на държавната компания на Саудитска Арабия, съобщи още той. Борисов се пошегува с арабските гости: "Ако видим много зор с цената на бензина, ще ви караме по малко и бензин да пускате от него".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
3
 
! Отговори
axa преди 4 години
да другарю,работа ще има за бг-мохамеданите,те ще си стоят тук и дори ще се върнат от чужбина а ние ще се скитаме по гурбет,правилно,карайте по плана, само така.БГ мохамеданите от дпс което е 5-та колона на турция,(затова говорим за подмяна)след гимназия още не могат да пишат и четат на бг,а нашата история с 500г "присъствие" я преправят директно.От кърджали се изнасят последните българи, говори се само на турски.В това със сигурност съучаствате такива бг продажници като тебе.Да, това е подмяна.Запада ни връща ци'га'ните щот са лицемери,турците защото има добра работа,възрастни българи и засел
166
2
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До u4en: И каква връзка има това с темата?
165
0
 
3
 
! Отговори
u4en преди 4 години
До ПроСоТо... 152.....ЕС ползва ОКОЛО 30 % руска газ сега - ФАКТ..ПРОВЕРИМ ! ПРЕДИ ден Европеиският съд ЗАБРАНИ на ОРЕТ....да пренася руски газ ПОВЕЧЕ от 50 % от капацитета на тръбата .....п.с...ТОВА е газопровода в Германия .който е в наземната част...КОГАТО ТРЪБИТЕ от СП се покажат от морето !
164
0
 
5
 
! Отговори
Инвестиции преди 4 години
Добре, нали все се говори за инвестиции?! Никой ли не разбра, че и държавата може да инвестира? Особено, когато разполага с бюджетни излишъци, за които се тръби в небесата или пък с прословутата си фискална и бюджетна политика! Ами всички развити държави са с по 40% бюджетен дефицит и какво? Нищо!И знаете ли защо не се прави в БГ? За да не е държавата в дефицит или заеми, и друго, а частния сектор, тоест ние потебителите и да взимаме заеми,защото после веднага ще си ги търсят, кои? Банкитеее!
163
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Еееех, а колко кокетни стадиончета можеха да се построят с тези пари ...
162
1
 
5
 
! Отговори
още по преди 4 години
До изнервенА кой се потупа по гърдите и каза,че е спрял потока?След посещение на Джон Маккейн беше. Американците се пазареха да купят газопроводите в Украйна и да контролират всичко.Но не се получи
161
2
 
2
 
! Отговори
u4en преди 4 години
До do u4en.....Абе ти четеш ли КАКВИ ГЛУПОСТИ си написал ??? Когато турска фирма спечели общ. договор ....тя НАЕМА РАБОТНИЦИ от БГ - предимно БЪЛГАРО МОХАМЕДАНИ ....който ЖИВЕЯТ в БГ ! ...както СА няма да докара АРАБИ с ЧАРШАФИ . КАКВИ подмени на етноса ти БРЪМЧАТ в ЧУТУРАТА ...сигурно от бай Тошово време ??? Българите са на ГУРБЕТ в чужбина ....както са го правили повече от 100 години / без ТОТАЛИТАРНИЯТ ЗАТВОР -НРБ /.А тази год . ВЪРНАЛИТЕ се в БГ са повече от излезлите - ФАКТ НЕОСПОРИМ !
160
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Строителството на РУСКИ ПОТОК през Българи е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВОи величайша глупост. Един ден, подписалите под натиска на Просия тоя унизителен докумен -ОБЕЗАТЕЛНО ЩЕ ГИ СЪДИМ. Майцепродавци , ***....
159
1
 
5
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
До решетников Инвестицията е толкова арабска,колкото Дънди крокодила е канадска.Ако разбираш какво искам да кажа.Да виждаш аналогия с украинската тръба?
158
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще строите ама Турски поток и ще танцувате по музиката на Турция, Гърция и арабите.А можеше те да танцуват по нашата музика, ама де толкова акъл в празна кратуна
157
7
 
5
 
! Отговори
решетников преди 4 години
Къде е сега оня червен *** пРезидета, дето непрекъснато говори, че няма инвестиции?
156
5
 
4
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
До 160. Южен поток беше спрян лично от Орешарски бе, червен галошш. Информирай се първо преди да пишеш глу.пости.
155
5
 
3
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До АнонимеН. Невероятна глу.пост си написал. Държавата беше разорена от управленията на червените . Борисов се опитва да я съживи, но не е лесно след 60 години разруха от грешни политики.
154
3
 
4
 
! Отговори
do u4en преди 4 години
не плюй когато не ти харесва мнението на някой. Никой няма против турците а в политиката която е зад тях - именно да има работа за тях , да са добре платени а българите да бягат в чужбина да търсят работа и така да се подмени етноса в БГ и утре лесно да мине под управлението на ердо, дори някаква част. А плановете да се подмени етноса и да се разкарат българите не се крият и си работят стъпка по стъпка.
153
4
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
СЛЕД КАТО БОРИСОВ РАЗОРИ ДЪРЖАВАТА ОЩЕ ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ ПАРИ ВЕЧЕ НЯМА ЗА НИЩО!!!!ЗАТОВА ВСИЧКО ЩЕ Е ЧУЖДО И БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ПЕЧЕЛИ ОТ НИЩО ОСВЕН СТРИГАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ОЩЕ!
152
3
 
6
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До u4en: Да ти обясня ли нещо, за което не е нужно човек да е много учен, за да го разбере. Ето хронологията:1. При първоначалното обявяване на резултатите от конкурса Саудитската фирма е отстранена заради ненавременно подаване на документи. Вижда се (прозрачно, както ти пишеш) какви са офертите. И ето ги саудитците с нова оферта, сега най-ниската. Елиминират се резултатите, Саудитската фирма печели. Просто, нали? Ще узнаем ли някога рушвета за това.А и как ще се качи цената с анекс по-късно.
151
4
 
9
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
След като спряхме Южен поток, за строителството на който щеше да плати Русия (а ние щяхме да изплащаме нашия дял от транзитните такси), сега ще строим отклонение от Турски поток за наша сметка. Според Бойко така сме щели да оцеляваме.При толкова продажници сред нашите политици това можем да направим. На ниското магаре всеки се качва.
150
4
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Това е проклятие, сега освен че дължим пари на Турция, официално и на Саудитите?Какво стана със Северен Поток и Южен поток?Трябва да си гениален от износител да станеш вносител.Турците могат да ни врътнат кранчето, ако не им харесаме, а се га и саудитите - контролирани от САЩ - разчленяващи журналисти демократично.Падението е пълно, България се унищожава системно
149
3
 
5
 
! Отговори
u4en преди 4 години
До psccccc.......НЕ ЛЪЖИ......НЕ МАНИПУЛИРАЙ.....НЕ ОПРОСТАЩВАЙ .....Ти сигурно си от " КОПРИНКА-джийте " . който почервеняват от ЗЛОБА. когато БГ върви напред !...Договора е ПУБЛИЧЕН ...ВИЖ ГО ...пише всичко ...кой плаща ...от къде са парите...лихви ...срок за погасяване ...ВСИЧКО ! КАКВО имаш против турците ??? БГ турци са едни от НАЙ - ДОБРИТЕ и НАЙ - СЪВЕСТНИ строители !!! Аутобана от СФ до разклона за Перник го прави ТУРСКА ФИРМА ....СУПЕР Е ....а подизпълнители с бгтурци са много !
148
3
 
1
 
! Отговори
джо преди 4 години
До у4ен 154. Повече от 10 г. Съм на газ. Всичко е перфектно, семейството ми е доволно и се надяваме да продължим без проблеми. Не знам от къде ги взе тези цени , сигурно участваш в сделки, ако е така ще те помоля да намалиш цената поне с 50 % от сегашното равнище. За мене няма значение от къде ще я доставиш, даже и ти да си я произвел.***