Ще успеят ли депутатите да променят Наказателния кодекс?

От БСП, "Обединените патриоти" и "Воля" внасят законопроекти
Обновена: 19 сеп 2019 22:43 | 19 сеп 2019 22:10, Нели Христова
4

След тежките престъпления от последните месеци, партийните групи настояват за изменение на Наказателния кодекс. От "Обединените патриоти", "Воля" и БСП настояват да отпадне възможността за съкратено производство и намаляване на присъдата при убийства и престъпления, довели до тежки телесни повреди.

"Институтът на съкратеното съдебно следствие същестува от 2006 г. Той е създаден с цел да осигури бързина на наказателното производство, което е в интерес на пострадалите. За леките престъпления трябва да се прилага, защото изпълнява своите функции. Но за тежките е неуместно" коментира депутатът от БСП Смиляна Нитова в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ през последно време сме видели много примери в тази посока и затова от БСП са внесли законопроект за изменение на Наказателния кодекс. Според нея законопроектите, внесени от ОП и "Воля", припокриват този на БСП.

"Съдът ще може да постановява присъда по общи правила, която се основава на доказателствата, личността на дееца, тежестта на престъплението и обществено опасния резултат", обясни Нитова пред Bulgaria ON AIR.

Появиха се мнения, че ако правният институт не бъде взиман под внимание, делата биха могли да отнемат много повече време или по-трудно да се стига до съдебния процес.

"Животът ще ни предлага всякакви случаи, но това е въпрос на организация и синхрон на съответните органи, за да стигне делото в съдебна фаза", коментира Нитова.

На мнение е, че е хубаво, че има политическа воля за промяна и доказателство за това е самият факт, че са внесени четири законопроекта.

"Нашият законопроект ще реши и казуси, които са висящи. Гражданите очакват не само справедлива присъда, но и бърз процес", каза още Нитова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Въпроса е неправилен не е дали ще успеят, а дали искат да го променят.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бяхме нападнати, през 2001-2-а, когато още имахем казарма, ама армията беше 90% запасняци и чакащи пенсиониране на 43-4 години, питам се, с какво щеше да е полезна казармата?
2
0
 
0
 
! Отговори
Психично болен преди 4 години
Да! Разчитам на господин Д. Кирилов!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След скандалът Полфрийман ще им се наложи още закони да променят.