Борисов оцени: Отношенията ни с Русия добри, каним Путин догодина

Догодина се подготвя посещение на Путин у нас, обяви премиерът
Обновена: 20 сеп 2019 12:46 | 20 сеп 2019 12:46, Камелия Цветанова
152
Борисов оцени: Отношенията ни с Русия добри, каним  Путин догодина
Снимка: БТА

България е в добри и прагматични отношения с Русия, но не може да реши въпроса със санкциите, които ЕС наложи на Москва преди пет години заради деструктивната й роля в конфликта в Украйна. Тази оценка даде премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол, на който той присъства.

"Въпросът за санкциите срещу Русия не е по силите на България и ако някой си мисли, че може да го придвижи и да паднат санкциите, много се лъже", отсече премиерът в отговор на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев.

Борисов призна, че лидерите на много държави се изказват против санкциите, но абсолютно всички гласуват за тях.

Още по темата
"Малко лицемерно се получава. Сега да кажа, че ние ще направим така, че да паднат санкциите е наивно и не бих го казал, още повече, че текат много процеси, мисля че отношенията Русия – Украйна лека-полека се нормализират", призна той. Въпреки това Борисов увери, че отношенията ни с Русия са добри, прагматични, точно на базата на взаимната изгода.

Подготвя се и посещение на руския президент Владимир Путин в София следващата година, съобщи Борисов и добави, че по време на срещата ще бъдат обсъдени много теми.

"В момента са подадени 12-13 оферта за изграждането на АЕЦ “Белене”. Преди не знаехме колко ще струва централата. Но спасихме 90 милиона лихви за двата реактора. Към тях се присъединяват "Росатом", "Дженеръл електрик", френската държавна и една немска компания - ситуацията е коренно различна. Интерес имат Държавната енергийна китайска компания, Южната ядрена компания, консорциум от “Росатом”, обясни още Борисов.

Той увери, че парламентът ще реши дали държавата да участва мажоритарно, миноритарно, със златна акция или въобще да не участва.

Премиерът напомни, че вече се строи и Балканския поток.

Освен това се търсело начин да бъде открита фериботна линия от Новоросийск до Бургас за улеснение на руските туристи и за тези, които са си купили жилища по нашето Черноморие.

Премиерът предупреди също, че неплащането на ЕС към Турция вдига риска от миграционния натиск към границата ни, макар и сега под по-голям риск да е Гърция.

"440 днес са влезли до 11 часа у нас", вметна Борисов, цитирайки вътрешния министър Младен Маринов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
4
 
1
 
! Отговори
превантивно преди 4 години
За тяхното предателство Путин награди с медали бившеи сътрудници от украинското спецподразделение "Беркут" - затова, че са предали Украйна и са помогнали на Русия да окупира Крим. И понеже не искаме и бг предатели, отсега мачкайте русофилите и другите -фили, докато не са продали България.
118
4
 
1
 
! Отговори
долу БСП долу Кутев преди 4 години
Русофилите като Кутев трябва да бъдат гонени като кучета. Защото такива като него продадоха Украйна на Путин. Ей такива русофили като нашите помогнаха на руските морски пехотинци, на руската войска и на тайните служби на Русия да ограбят Украйна. Помнете украинския урок и не допускайте русофилите да говорят дори шепнешком и да мърдат дори за да дишат!
117
2
 
1
 
! Отговори
и на Путин му се иск преди 4 години
Каква е целта на визитата на Путин? Иначе е много приятно да го освиркаме у нас си. Разберете го, и за Путин е важно газът му да се продава. Ако на руснака не му пука, защо полага всички усилия за газови потоци в Европа? Що не се задоволи само с Китай? Щото китайците го пекат на бавен огън, когато се договарят. Вие може да искате да купите газа, обаче и Москва иска да го продаде. Не ни прави услуга, а си гледа интереса.
116
1
 
0
 
! Отговори
как се договорихте преди 4 години
Самите руснаци го казват, че сегашният Балкански поток по соца се е наричал "Съюз" и е доставял газ за източна Европа. Просто се включваме в схемата. Но искаме гаранции - и за цената на газа, и за правото си да прекратим договора когато поискаме, и за транзитните такси. Какъв е договорът със саудитците? Защо не правите договорите така, че всичко построено от чужденци, след края на бизнеса на чужденеца да става собственост на нашата държава?
115
1
 
0
 
! Отговори
договори преди 4 години
Балкански поток и необходимите договори: с Македония, със Сърбия, с Русия. Каква е нашата далавера, че пускаме тръбите през България? Обвързват ли се с транзитни такси Сърбия, Македония и другите държави, които поемат тръбите след нас? Имаме ли право да спрем доставката на газ, ако не си поличим транзитните такси навреме? Всичко това предварително да се договори и чак тогава да строим.
114
2
 
0
 
! Отговори
Краси преди 4 години
Комунистът Бойко трепери пред Путин,ходи с памперси вместо да отстоява суверенитета ни пред енергийния рекетьор .Да го попита за откраднатите архиви.А дали ще се обръща към него с Владко,както се обръща към хората от ЕС?
113
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги с Европа, никога с руския Гулаг !
112
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Напред с братска Русия!
111
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази година чума, догодина Путин !
110
2
 
6
 
! Отговори
Рон Бургунди преди 4 години
Ей много страхлив баце. Все да не каже нищо конкретно. Все нищо не зависи от нас. Дори и да е така, ти какъв българин си бе ***.Вземай пример от Орбан. Унгария е по-малка от нас. Да, великите сили ни държат на повод, това е ясно ама ти пожарникарю кога ще вземеш позиция за нещо и по точно кога ще защитиш БЪЛГАРИЯ
109
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе то и аз мисля да поканя английската кралица на чай, ама тя дали ще дойде... :)
108
9
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
русия няма бъдеще
107
2
 
3
 
! Отговори
Ас преди 4 години
Да питам за оградата? Нали беше непробиваема,скъпа .Какви са тия440 дето са влезли днес у нас.Гранична полиция като каква се явява там -комисия по посрещане ,че то тая работа могат да я вършат и хората от пограничните села,за какво им се плащат заплати че и ранно пенсиониране и една шапка пари ?
106
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До V че кой по дяволите вярва на москските циг,,.ани за каквото и да било ?
105
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин в две водки може да се одави каквото ни е дребнучко унуфри
104
3
 
3
 
! Отговори
Путин Цецо и Боко преди 4 години
Путин, Бойко, Цветанов на една маса пият водка. Путин вече е изпил две водки и не се усеща никаква промяна,мълчаливо се усмихва на Боко.Боко шепти в ухото на Цецо ,, Тоя Путин колко водки трябва да изпие да почне да пее Хубава си моя горо и да играе Дунавско хоро"?Путин продължава да се усмихва и си мисли:,, Дори не разбра,Боко че ти сложих бръмбар подслушвател. Като ти сипя малко от руската водка дето нося не само ще затанцуваш Казачок ами и Калинка мая ще запееш като чуеш за цената на газта.
103
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
украинците искат на руснаците за да прекарат по тената тръба, дълага 1000 и нещо км над 1 милярд годишно. пропорционално ние трябва да получим по300-400 мильона евро на година, а енерго-мадамата, оная с черните дрехи и яко клъстата шепне че ще получиме 450 мильона лева на година, което е 250 мильона евро. Демек ДВА пъти по-малко от украинците въпреки че там има гражданска война а у нас се замерят с колбаси и компири.
102
2
 
3
 
! Отговори
Бойко го е страх преди 4 години
Путин ме заплаши. Няма как да не го поканя. И 100 далматинци да му подаря тоя път,ядът няма да му мине скоро.
101
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България руските и американските шпиони са едни и същи хора.Кога трябва го играят американски,когато трябва го играят руски.Те разглеждат шпионството като бизнес и като във всик голям бизнес случайни хора не се допускат.
100
5
 
11
 
! Отговори
V преди 4 години
Много лъже тоя. Русия каза - НЯМАМЕ ИНТЕРЕС. ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ НЯМА ДА ТРАНЗИТИРА ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ. Дори Сърбия ще получава газ през северен поток две . Щтото там няма ,,санкции,, На Русия не й пречат санкциите ,а надупените към САЩ антиевропейци като боко тиквата ;) България губи много пари от транзит и цената на руския газ ще е огромна за нас