Петков за болничните: Не съм съгласен да е за сметка на работника

Да се намали периода, за който се издават, предлага министърът
Обновена: 20 сеп 2019 14:27 | 20 сеп 2019 14:24, Анисия Иванова
84
Петков за болничните: Не съм съгласен да е за сметка на работника
Снимка: БТА

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков не е съгласен първите 3 дни от болничния да не се плащат нито от работодателя, нито от НОИ. Това каза той на кръгла маса на тема "Злоупотребите с болнични листове - вреден за обществото феномен", организирана от Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/.

Според социалния министър предложението, направено от АИКБ, е "непропорционално, прекомерно и социално неприемливо".

Кой да плаща за болничните? Бизнесът иска: До 3 дни без пари

От АИКБ предлагат паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест да се изплаща от четвъртия ден на настъпването до възстановяване на работоспособността.

Още по темата

Бисер Петков призна, че от 2012 г. наистина има нарастване на издадените болнични листове, но решение с този проблем може да се намери по друг начин. Затова той предлага да се обсъди възможността за ограничение на периода, в който личните лекари могат да издават болничен лист. Сега този срок е до 14 дни непрекъснато.

"Мисля, че във времето назад е било до 7 дни", добави Бисер Петков. Освен това той допълни, че може да обмисли и ограничение до 40 дни в общата продължителност в рамките на една година, в която личният лекар може да издава болничен лист. Според него може да се приеме и мярка, в която работодателят участва в обезщетяването на работниците за не повече от 15 дни в рамките на годината.

Възможно е да се обсъди и възможността за преразпределение на изплащането на дните между работодателите и държавното обществено осигуряване.

Бисер Петков е на мнение, че общата сума на обезщетения на издадените болнични нараства и заради повишаването на средния размер на доходите. Освен това част от причините за нарастването на болничните са и при тяхното издаване. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ami bolnichnite dni broiat li vi gi za trudovi dni i trudov staj gospojata Menda i gospodin Guranov? :-)
76
2
 
4
 
! Отговори
симо преди 4 години
Пенсионер съм по болест. Навремето бутнах хиляда лева. Здрав съм като бик вие бсчкайте ,като сте загубени.
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Към синдикатите искам знахари и друиди.Вещери магесници с черна магия и вуду.За ден да изправят на крака работника.
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я, що за глупости?
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искате да се закриват болници, а тогава ще са нужни повече, заради самостоятелно и неадекватно лечение.
72
0
 
3
 
! Отговори
Bov преди 4 години
Съвсем ще се лекуваме сами ...аптека, неплатен отпуск, катафалка.
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако спрат да плащат болничния, ще обявяваме съответното заболяване като трудова злополука! тогава алчните ще плащат и лечението!
70
0
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Тези ,които ползват най често болнични ,обикновено са на държавна хранилка.
69
0
 
5
 
! Отговори
да знаетт ......... преди 4 години
Ако някой ми плаща 3000 на месец, няма да ходя в гората.
68
0
 
9
 
! Отговори
хм преди 4 години
По-добре спрете телковете за мак-гов-ците.И знаете ли, че има села, където половината деца са с диагноза епилепсия?Ами много е удобна.
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама това са дните, в които се купуват хапчетата, които направихте с цени до небето.
66
1
 
6
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 4 години
АКО ПЪРВИТЕ ДНИ СА НАЙ-ВАЖНИТЕ И СЕ ОТКАЖЕМ- ПУКАМЕ НА МЯСТО........ТОВА ЛИ ИСКАТЕ?КАТО НЕ ВЯРВАТЕ НА БОЛНИТЕ- СЛЕДЕТЕ ГИ С ДЖИ-ПС.
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех драги управляващи - смотани и неграмотни сте...
64
0
 
13
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Пускат някаква безумна идея по новинарските сайтове и изчакват да видят как ще реагира стадото. Ако е много остро, излизат я Баце я някой министър и се правят на добри и загрижени, щото така и така си знаят, че няма да мине. Два дни се въртя предложението за безплатен болничен по сайтовете и чак сега министърът излиза с позиция! Ветропоказатели! Проба-грешка, лутане на сляпо и така вече 11 години.
63
0
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Министъра наясно ли е че Здравната Осигуровка в България е 11,5% от Брутната Заплата ?Това са много пари .Къде са тези Пари ?
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
zdraveto e kato muzikata. iskash zdrave, plastash. ne plastash, niama muzika...koito telefonira i porachva lineika, triabva da e gotov s imeto si, adresa si, telefona si i da plati 600 leva za povikvaneto na lineika s 2 dushi personal i medicinska tehnika. tova e skapo taksi.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
nai-logichno e vseki chovek sam da poema parvite si zdravni razhodi do 560 leva za 12 kalendarni meseci vsiaka godina. Samo razhodite nad 560 leva da sa zaplateni ot e-zdravnata karta i zadaljitelnata zdravna zastrahovka jivot, ako chovek e zastrahoval 100 procenta zdrave. ako e zastrahoval po-malki procenti zdrave, ste poluchi po-malko pari pri zastrahovatelno sabitie. analogichno zdravno zastrahovane kato na automobilite v rbg.
60
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославОК значи предлагаш да се назначат едни 1000 човека в НОИ, които да обикалят домовете на хората и от кога болния не може да напуска дома си? Очевидно предлагаш всеки човек с болничен, да се поставя под домашен арест? И как пак питам, ще докажеш, че личен лекар е издал фалшив болничен? Пишеш някакви наивни неща, комисия след 2 месеца не може да докаже абсолютно нищо.
59
2
 
10
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
следващ етап на взаимоотношения работник-работодател-работника си плаща за да работи на червения чокой.
58
4
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 58Лекарска комисия с представител на НОИ и работодателя. Ако се докаже, че болния е болен, ОК. Да не говорим, че ако просто представител на НОИ и работодателя отидат на адреса на "болния" и него го няма или още по просто - връзка на Митница с НОИ - ако "болния" напусне страната значи е пределно ясно, че не е болен. Има начини стига да има желание.Проверката е висша форма на доверие са казали хората! Да не говорим, че в днешно време винаги може да се провери дали си у вас или някъде другаде