Без пари в нужда: Работникът да плаща болничния си?

Група ще решава казуса
21 сеп 2019 10:00, Петя Славова
173

Работна група ще решава кой да плаща първите три дни от болничните в рамките на месец. Така се разбраха работодателите от Асоциацията на индустриалния капитал и социалното министерство, предаде Bulgaria ON AIR.

Поводът е предложението на работодателите трите дни да са неплатени, за да се спрат злоупотребите с фалшиви болнични листове.

Още по темата

Румен Радев е икономически директор в холдинг от 14 фирми в Стара Загора с профили от металообработка и шивашко производство до хотелиерски услуги и строителство.

Заявява, че плащането на първите три дни от болничния на служителите не е проблем за холдинга. Но непредвидените отсъствия на работниците възпрепятстват сериозно работния процес.

Издаването на болнични листове на здрави служители на практика е недоказуемо, алармират от Асоциацията на индустриалния капитал.

Те настояват нито работодателят, нито НОИ да поемат първите три дни, с цел да се спрат злоупотребите с фалшиви документи на служителите при желание за отпуск.

Работодателската организация представи искането си пред ресорния министър, представители на здравеопазването и председатели на парламентарните комисии по социална политика и икономика.

Според социалният министър предложението е възможно, но социално неприемливо.

Социалният министър припомни вече правени предложения да се съкрати срокът, в който лекарите могат да издават болнични и периодът, за който са валидни. А злоупотребата с тях може да бъде проверена.

Председателят на ресорната парламентарна комисия Хасан Адемов предлага те да се издават от лекарите със съгласието на работодателя.

От НОИ споделят идеята за т.нар. изчаквателен период преди плащане на болничните.

Окончателните решения ще бъдат взети от Националния съвет за тристранно сътрудничество преди приемането на бюджета на ДОО.

"До 2010 г. първият ден от болничния се плащаше от работодателя, вторите два – от НОИ. През 2010 г. във връзка с бушуващата икономическа криза, след изключително тежки преговори, на отделен протокол като временна мярка беше подписано, че работодателите ще плащат тези пари. Тази 1 година стана 8 години. Договорът не се спазва”, заяви пред Нова тв Теодор Дечев, директор на "Индустриални политики", АИКБ.

Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" промените ще се стоварят на гърба на работниците. "Ако си поемем сами първите 3 дни, това означава, че когато имаме най-много нужда от средства, ще бъдем лишени от всякакви средства", заяви Григорова.

"В Австрия периодът на изчакване означава, че продължаваш да си получаваш заплатата. Това не означава, че работникът остава без всякакви средства", заяви Григорова. "Не е проблемът в това, че работодателят плаща в момент, в който работникът му е болен. Ако болният работник идва на работа, всичките му работници ще се разболеят. Има една по-висока цена, които бихме платили, ако не платим 3 дни болничен".

Тя допълни, че когато са проучвали европейската практика, със сигурност екипите са попадали на такава, при която работодателят или лекари правят проверка дали човекът си е вкъщи по време на болничен. "Има  практика, при която от осигурителния институт могат да поискат да се направи преглед при техен лекар", коментира още Григорова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 4 години
А къде е, Днес.бг, официалната статистика, въз основа на която от Асоциацията на индустриалния капитал искат такива драстични мерки? Не виждам тук никакви данни за броя на болничните, за тяхната стойност, ако има и такива данни, виждам само как едни хора се карат с други хора и с омудсмана, за това, кой ще плаща /като предлагат да плащам и аз///, за това, че съм болна от грип? Леле, нима един грип е в състояние да направи такава буря в чаша вода /осем години я кандилкат тая чаша - така пише/
139
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шефът ми през 2008-*** година си прибра майчинските ми на стойност около 3700лв за ЦЯЛАТА втора година от майчинството ми!!!Какви три дни, какви пет лева!!!
138
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двете съдийки от състава пуснал убиеца: Бойко лично се обади, той и Калпакчиев ни смазаха, за да подпишем...Двете обикновени съдийки от състава, пуснал австралийския убиец Джок Полфрийман, са споделили неофициално, че нареждането е дошло лично от Бойко Борисов.Първо председателят на състава Калин Калпакчиев се опитал да и каже да подпишат каквото той е решил и че по въпроса има решение отгоре. Но двете жени съдийки с дълъг стаж, казали, че подобно решение е абсурд, до момента не са пускали никога убиец така, и ще стане публичен скандал.Тогава Калпакчиев извадил телефона си, о
137
0
 
14
 
! Отговори
Чичо Сам преди 4 години
Няма страшно , скоро работника ще си плаща сам и заплата. В България всичко може да се очаква, щом начело на държавното управление са мутри!
136
1
 
12
 
! Отговори
той преди 4 години
Има хора с фалшиви книжки за кола,има с фалшиви дипломи.Тех какво,ще ги правите?
135
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3,5 % от осигуровките са за болнични.Така или иначе работещия плаща болничните,самоосигуряващия 100% за своя сметка.Какви са тези Велевци да искат болния да плаща,хем болничните,хем лекарствата.Болни от грип,пневмония,чревни инфекции ,хепатити са заразни и нямат място на работа.Ако има симуланти,не може да са за сметка на другите.Отделно и други случаи- хипертонични кризи,бъбречни са за болнично или домашно лечение.Велев и за вдигането МРЗ буча,все му е малка печалбата,а хората как се издържат
134
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак чули-недочули, чели-недочели. Работодателя не иска да плаща 3-те дни, иска държавата да си ви ги плаща, както беше преди няколко години.Вие парите така или иначе ги получавате. Дали от държавата или от работодаля - за вас е все тая. Ама да плащате осигуровки на държавата, пък работодаля да ви плаща болничния - къде е икономическата логика? Не съм работодател, ама са прави.Ако стана работодател, трябва да предвидя и такива плащания. Демек - още по-ниски заплати, че да има фонд и за това.
133
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато "работодателите" в България не станат НОРМАЛНИ нямат право да претендират. Това няма как да се случи според мен. Разни робовладелци дето се подиграват с работника от към заплащане и Държавата мълчи-няма как да има развитие. Хората напускат Територията и след време няма да има кои да работи и ще останат само държавни служители и цига**. И познайте, кои ще надделей!!!
132
2
 
20
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Хайде да въведете заплащане на час.1 час 8-10 лева нетно и премахнете плащането на тези три дни.Но да даваш 2-4 лева на час и да ревеш за три дни болнични е жалко.Работодателите имат жилища за 500-600 хиляди, коли за 100-200 хиляди, другите им разходи да не обсъждаме.Плащат най ниските данъци в Европа.А 20-50 лева на ден ги тревожат?????Къде е държавата и НОИ.
131
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След някоя друга година още повече няма да има кой да работи.
130
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дай направо да работиме без пари, направете така че лекарите да не раздават болнични кога трябва и кога не, а не да ги режете от труда на хората. Алчни к... лета.
129
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво викат-няма работници ли?
128
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а бъларите си имаме най-тъпите робовладелци.
127
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвет за тристранно партньорство. Правителството защитава олигархиятасиндикатите и теРаотодателите и те...Народа се топи а те търтеят и богатеят.
126
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОТКАКТО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД БЕШЕ ЗАБЛУДЕН И ИЗБРА герб ОТТОГАВА СЕ ОТНЕХА 60 ПРАВА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ДЪРЖАВАТА ВЪРВИ КЪМ ДИКТАТУРА, АКО ГИ ИЗБЕРЕТЕ ОЩЕ ДВА ПЪТИ ВЕЧЕ ИЗБОРИТЕ ЩЕ СА ПЪЛЕН ФАРС.В ГЕРБ СА НАЙ-АЛЧНИТЕ ОТПАДЪЦИ ОТ СДС, НДСВ И БСП.
125
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХОРА ГЛАСУВАЙТЕ МАСОВО ЗА ОПОЗИЦИЯТА. ДОЛУ ТОТАЛИТАРНИЯ РЕЖИМ В ТАЗИ МУТРИНСКО-ОРИГАРХИЧНА ДЪРЖАВА.
124
1
 
5
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 4 години
Ето как скандално герб управлява 15 години София, и 13 България. С един нагъл рекетьорски мутренски прийом - ВМЕСТО ДА ПОДОБРЯТ ЖИВОТА НА ХОРАТА, ТЕ СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ГО ВЛОШАТ, И ПОЧВАТ ЧРЕЗ СВОИТЕ СВИНСКИИ МЕДИИ - ЕТО СЕГА НИЕ ДА СИ ПЛАЩАМЕ НАРОДА БОЛНИЧНИТЕ... ЧЕ НЯМА ДА СТАНЕ Е ЯСНО, ЗАЩОТО ХОРАТА ЩЕ ГИ ИЗГОНЯТ С КАМЪНИ И БУХАЛКИТЕ ПРОКУРАТУРА И МВР НЯМА ДА ГИ СПАСЯТ. АКО ИСКАТЕ МУТРИ И ЗАПЛАТИТЕ ДА СИ ПЛАЩАМЕ А, НО ТОГАВА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА НИ РАБОТЯТ ,А???
123
1
 
8
 
! Отговори
Ботев преди 4 години
Най-добре го е казал поета - чорбаджия изедник !Т.нар. синдикати са мафиотски сдружения, които на гърба на работниците се ояждат !!!!!
122
1
 
4
 
! Отговори
честно преди 4 години
,, Работната група" от статията нищо няма да реши и нищо няма да плати.
121
1
 
8
 
! Отговори
истината е че, преди 4 години
Който си вземе болничен повече от веднъж бива съкратен.