Пълна независимост не била възможна дори за най-великите държави

Парламентарната монархия - най-демократичната система за Царя
Обновена: 23 сеп 2019 07:32 | 23 сеп 2019 07:30, Камелия Цветанова
133
Пълна независимост не била възможна дори за най-великите държави
Снимка: Булфото, архив

Независимостта е относителна в световния контекст, а членството на България в различни съюзи, дори в НАТО, не бива да се политизира, смята бившият премиер Симеон Сакскобурготски.

Той взе отношение и към реакцията на външното ни министерство за изложбата на руското посолство, посветена на 9 септември, която стана повод отново да се раздели обществото на тема – освободителка или не е Русия.

Още по темата

 "Страната си има идентичност от векове. Въпросът е човек да се съобразява с действителността и да разбере, че независимост в пълния смисъл е невъзможно за никого, дори за най-великите държави и сили. Въпрос и на хармония", заяви Симеон II пред Нова тв.

Той обясни, че не е виждал дядо си Фердинанд I, който обявява Независимостта на България.

 "По стечение на обстоятелствата ние бяхме в Египет, той в Кобург. Майка ми се притесняваше да отидем до Кобург, защото беше близо до ГДР. Но кореспондирахме много официално по някой празник", разказа той.

Симеон II коментира и днешната политическа ситуация. Относно договора за добросъседство със Северна Македония, той заяви, че е "за" добросъсетство и "за" нормалните отношения.

По време на управлението му като министър-председател, страната ни стана член на НАТО.

 "Не бива да се политизира и НАТО. Тук е въпрос на обща воля на дадени страни, където сме усетили, че ни е мястото", заяви Симеон II.

"Много хора възприемат, че щом сме в НАТО и НАТО до гроб. Това не е сериозно. Не става въпрос за това. Но трябва да се балансира, докъдето има интерес. Не бива да се абсолютизира и да се превръща в нещо политическо, което да е фактор за раздор с други страни. Това е съвсем погрешно", заяви Симеон II.

Относно изложбата, посветена на 9 септември, Симеон II каза: "Наясно сме какво е било в края на Световната война, какво е настъпило, какви системи е имало. Ако със Съветския съюз е било да се освободим от нацизма – те го виждат по този начин. Ние може би сме го изпатили по друг начин. Защо да се акцентира върху това? Не го намирам за ползотворно", коментира Симеон II.

"Когато станах премиер, имаше някои наши съграждани, които ми предложиха, внушиха, да се събори паметника на съветската армия, тогава им казах, че ако всяко правителство или всеки режим се отнася така към миналото, няма да има нито Триумфалната арка, нито Пирамиди, нито нищо. Ако толкова ги дразни, за не го гледат, като минават оттам", каза Симеон II.

"Това, което е полезно за България, го чувствам като нещо естествено да го правя", заяви Симеон II. Запитан дали има бъдеще монархията, той каза: "Имало е и монархии преди 3000 години, имало е диктатури, републики и всякакви режими. Една парламентарна монархия мисля, че е най-демократичната система, но това си е мое мнение".

Относно развитието на България, той коментира: "Винаги може да е по-добре, но може и да е по-лошо. Мисля, че трябва да се съобразяваме с действителността и да не сме толкова черногледи. Да сме малко по-позитивни и с желание нещата да се оправят. А не да се оплакваме и да се чувстваме най-бедните".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
3
 
! Отговори
беж към,кремико преди 4 години
Тоя сухар от къде се пръкна,явно е закъсал финансово,към тоя,у Кремиковци търсят работници
111
0
 
3
 
! Отговори
то преди 4 години
Всичи са зависими от Едни Хартии, наречени Пари. Фибикийските знаци вместо да улеснят живота го усложниха.Д+то даваш за повече хартия.24/7 е Малко
110
0
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До Анонимен 114 Всички са зависими от САЩ.
109
1
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Вярно е че може да бъде и по лошо. БСП го доказа три кратно.
108
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Тоя да си гледа Китин Муньос и оная дъщеря му дето няма нос и прилича на Пеги-Прасето! !
107
0
 
3
 
! Отговори
Грешка преди 4 години
До АнонименМайката на султана Сюлейман е българка!,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Наистина само първите първите две валидета са туркини.По късно има още една но не е съвсем туркиня както и втората.Но на Сулейман I майката е кримска татарка.По рано има българка но тя е майка на Баязид IСлед Сулейман I има още 2,3 българки и нито една туркиня до края.Има Валидета от цяла Европа. Да не изброявамТака че Енисултана да го *** империята не е била турска.
106
0
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
До 115Не знаех какво са правили "Савови". Сигурно и други са били като тях ама нали ги оставихме да ни се качат на главата. Най-голямата измама бе Реституцията. Възползваха се наистина военнопредтъпници и мародери. Днес са монополизирали "Европейските" ценности сякаш те са по-различни от общочовешките.
105
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е за сравнение Триумфалната Арка, Пирамидите с Паметтика на СССР.
104
0
 
3
 
! Отговори
До 106 преди 4 години
Е и какво от това?Всички еничари 100% са били българи и са били най-големите мракобесници избивали българите като зайци.Чорбаджите от рода Савови са били българи по произход, но са съсипвали българите по-злобно от турците, после предадоха Ботев, примамиха го да го убият, а накрая техните наследници се натресоха за депутати го раздаваха "демократи" в Народното събрание
103
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна независимост била невъзможна и за най-великите държави, а за мижави държави като нашата е възможна пълна зависимост и псевдо демокрация, при колониално управление - факт!
102
0
 
2
 
! Отговори
то преди 4 години
Кой е последният Цар ( след Шишман) на България? Това че сме си внесли Фердинанд ?Монаршествата и досега са най-проспериращиЗа ОКРЪГЛЕНАТА незсвисимост прав.,.икономически - яж само зеле и не си го давай....Държавници и Дипломати, ако щете И инфлуенсъри.
101
0
 
3
 
! Отговори
вЕтъра на ПОДмяната преди 4 години
"Независимост в пълния смисъл е невъзможно за никого"Внимателно усмислете какво ви казва родения от братовчеди със синя кръв.Няма страна която да взима собствени решения . Така че го разберете ,вие сте роби , такива като Симо и Бойко са просто едни слуги назначени да "управляват " местните плебеи
100
0
 
1
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
Мноо старо тука бе . Ама точно както си беше и преди
99
1
 
8
 
! Отговори
Зоро преди 4 години
Тоя и цялата му фамилия са довели на България най-големите злини.Дано цялата фамилия гори в ада.
98
2
 
2
 
! Отговори
Валиде - султан преди 4 години
До АнонименТова е единствената в историята на османскато империя султанка и то българка.
97
3
 
3
 
! Отговори
Оригиналта История преди 4 години
Османо-римска империя, българи и тюркиАвтор: Стоян ДинковДата на издаване:Април 2012ISBN:978-954-28-0915-9Страници:160Корична цена:10 лв.
96
0
 
2
 
! Отговори
до 105 преди 4 години
Дсикане Рома - българизирани/христянизирани роми не са българи е България , никога не са били Държавата така ги записва като такива
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българинМайката на султана Сюлейман е българка!
94
3
 
3
 
! Отговори
българин преди 4 години
До АнонименБългарските царе и аристокрацията ни взаимно се изкорениха както в пъкала!Турците не са виновни!
93
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Царю мани таа насила сванязирана *** от Византия 866 г , няма смисъл те не разбират бавноразвиващите се Хуни даже угурския език на пра дедите си не знаят