Радев зове сънародници в САЩ: Върнете се и се борете за България!

Недоволните били много, но те трябвало и да са непримирими
383
Радев зове сънародници в САЩ: Върнете се и се борете за България!
Снимка: Прессекретариат на президента

Все повече са българите зад граница и ние трябва да правим всичко възможно вие да бъдете не само духовно част от родината, но и да сте активни участници в обществено-политическите процеси в България. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Ню Йорк с наши сънародници, които живеят и работят в САЩ, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.
 
В Генералното ни консулство държавният глава Румен Радев отбеляза Деня на Независимостта на България с представители на нашата общност в САЩ и ги поздрави с празника.

Президентът припомни и друг съдбовен момент от историята ни – Съединението на страната ни, "подпечатано“ по бойните полета на Драгоман и Сливница с кръвта на масово завърналите се от чужбина българи.

"Затова, когато българите зад граница ми зададат въпроса "Кога ще се оправи България, за да се върнем?“, ще им кажа: Заповядайте – борете се за България, тя е ваша родина“, отбеляза Румен Радев.

По думите на президента, сънародниците ни зад граница трябва да имат право и възможност да участват в българската политика, което ще е стимул и да се върнат в родината си.
 
Държавният глава призова за подкрепа за предложената от него законова промяна, даваща възможност на българи по рождение, придобили двойно гражданство в държави от ЕС и в развити демокрации като САЩ, Канада, Швейцария - да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент – така, както е в болшинството от развитите страни. Изключително полезни за страната ни могат бъдат сънародниците ни зад граница с високо образование, престижни професии и опит, придобити в страни с много добре развити социални, политически и икономически системи, посочи президентът.
 
България има нужда от непримирими хора и от необратимост на демократичните процеси, заяви Румен Радев.

Президентът отбеляза, че недоволните българи са много, но те трябва да са и непримирими към лошо качество и към всички явления, които ни отдалечават от демократичните процеси. По думите на държавния глава, за да бъде България достоен член на европейското семейство, трябва да има много по-голяма свобода на медиите, върховенство на закона, прозрачни, отчетни и отговорни институции, и най-вече активно гражданско общество, овластено да осъществява по-голям контрол и участие в управлението на страната, заяви президентът във връзка с интереса на българите зад граница за условията на живот в родината. Най-важното за позитивните промени в България не е само размерът на инвестициите и еврофондовете у нас, а в какво те биват влагани.
 
България се развива, въпросът е каква е скоростта и посоката на промяната й, заяви Румен Радев и допълни, че за разлика от редица други държави от бившия социалистически блок, България не е член на Шенген и Еврозоната, все още е под мониторинг за върховенството на закона, няма стратегически инвеститори.
 
На срещата държавният глава призова сънародниците ни да бъдат по-активни и по-сплотени, за да формират своя организация, призната на федерално ниво.

"Това ще консолидира още повече българската общност, което е предпоставка да се решат някои въпроси като откриване на директна въздушна линия между България и САЩ, за отпадане на визите“, посочи президентът.
 
"Отмяната на визите ще бъде знак, че съответства на стратегическите ни отношения със САЩ -  отношения на съюзници, партньори и приятели. Така го разбирам аз и това трябва да стане факт“, заяви президентът и посочи, че България изпълнява всички критерии, залегнали по Програмата на САЩ за безвизови пътувания с изключение на едно условие - големият брой откази на визи на български граждани.
 
За последните десетилетия българската общност в района на Ню Йорк расте непрекъснато – това са активни и образовани хора, с уважавани професии, посочи Румен Радев. Държавният глава даде висока оценка за усилията на нашите сънародници в САЩ за запазване на българската идентичност, българския език, култура, фолклор, традиции, особено сред младежите.
 
Напълно разбирам стремежа за културен център в Ню Йорк, който да се превърне в естествено средище на нашата общност тук, въпрос на средства е, но каузата си струва. Българите в САЩ са вече почти половин милион, а броят на служителите на посолството и на консулствата не е нараснал, заяви президентът и изрази надежда да се осигурят средства тази диспропорция да се промени, за да получават сънародниците ни добри административни услуги.
 
Президентът Румен Радев е в Ню Йорк за участие в 74-ата сесия на Общото събрание на ООН. Днес той ще участва в Срещата на най-високо равнище по въпросите на климата. По-късно през деня по покана на президента на САЩ българският държавен глава ще вземе участие и в събитие на високо равнище за защитата на религиозните свободи, организирано и модерирано от Доналд Тръмп.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още по темата: Ню ЙоркСАЩРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
282
0
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
ами от русия да си идват ли също?че те там са най много
281
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Резидента така и не разбра, че хората избягаха от тях, а не от държавата. Най-много поредния далавераджия да се върне.
280
0
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Трябва да бутнете няколко закона .... например при вземане на разрешение за строеж на къщата ми да не ми трябва договор с ВиК или Енерго дружество :)Да продължавам ли списъка ми е много много дълъг......
279
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
елате се борете с класовия враг. комунист без враг не е комунист.
278
0
 
13
 
! Отговори
конфета преди 4 години
Да обърнем въпроса обратно - моля, българите, които живеят в САЩ, да ни разкажат как живеят там? Питам от любопитство.
277
2
 
7
 
! Отговори
venix преди 4 години
Не заради Радев, а заради всички пишман политици от 89-та до днес, е така държавата! Мафията превзе всички ключови постове! Ще чакате да се оправим ама на куково лято!
276
6
 
15
 
! Отговори
емигрант преди 4 години
Заради тебе , др. Радев няма да се върнем. Има и още такива подобни съветски магарета в РБългария,които си мислят, че сме 1960 год.
275
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** прибирайте се с Деса, че само ни излагате бе!
274
2
 
14
 
! Отговори
Културиста преди 4 години
Единственото, което ще върна скоро е паспорта, за да не съм част от вас. Ще го върна с безкрайно удоволствие и надежда да го предоставите на някой "нуждаещ" се малиец, конгоанец , суданец и т.н.
273
3
 
19
 
! Отговори
Франко преди 4 години
Освен че няма да се върна съм задействал и процедура по отказ от българско гражданство, за да нямам принос в това да му плащам на говорителя на БСП заплатата, НСО-то, екскурзийките на любовницата му и издръжка на президентската резиденция, както на него така и на другите 240 домуси, съдии, прокурори и тем подобни пиявици. Ще работя аз за 1000 лв (500 евро) на месец за някакъв търтей, да може да си купува къщи, джипове и фолк певици.
272
4
 
16
 
! Отговори
Търнокоп преди 4 години
На шапкаря му е много лесно с 12-15 000 лв заплата ,шофьорчета и любовницата му да се прави на херцогиня по улиците, и да обикалят света на държавни пари. Говорителят на БСП да се откаже от заплатата си (има дори африкански лидери, които го правят) , да живее в собствено жилище, а не в президентската резиденция и тогава да ми дава акъл аз за какво да се боря.
271
0
 
21
 
! Отговори
Американец преди 4 години
Радев зове сънародници в САЩ: Върнете се и се борете за България!Да не сме луди!! Да работим за някой чорбаджия за 800 - 1000 лв. на месец, за да може той да кара кола за 100 000 лв.
270
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
след още 30 години ще има демокрация и в България
269
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Заповядайте борете се за България, тя е ваша родина"хахахаха демек стойте си там никога няма да се оправи
268
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 308Това показва че от бг шоубизнеса немогат да се изкарат много пари и да си подсигориш живота.
267
1
 
18
 
! Отговори
АБЕ ЕЕЕЕЙ . . . . преди 4 години
Кога ще видя призив към българите живеещи в руската федерация да се върнат . . . . ???? Нека препоръча на тези българи в Америка да идат там - в руската федерация !
266
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много от българите в Сащ казват че са американци с български произход.
265
1
 
14
 
! Отговори
мили родни преди 4 години
И да слагате минуси,червенушки,все тая!Папкайте си тлъстите пенсии със секретните добавки,сменяйте редовно памперса,и това е!Вашата беше!
264
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе тоа нашия президент - добре ли е? - то ако има начин и останалите в БГна секундата ще духнат за САЩ... потокът през Терминал 2 и до ден днешен не спира... на САЩ платихме такъв кръвен данък , какъвто и на турците не сме плащали... кръвопийци долни...за едни долари обраха що народ
263
2
 
9
 
! Отговори
Пепа преди 4 години
*** тва сериозно ли?