Летният сезон бил успешен, спадът на туристите бил с 1%

От януари до август страната ни е посетена от над 6.8 млн. чужденци
Обновена: 10 окт 2019 10:09 | 10 окт 2019 10:01, Камелия Цветанова
15
Летният сезон бил успешен, спадът на туристите бил с 1%
Снимка: БТА, архив

Министърът на туризма Николина Ангелкова отчете добър летен сезон, въпреки че стартът му беше труден.

"За месеците юни‚ юли и август имаме над 4.437 млн. чуждестранни туристи и спад от 1%. Фактите и цифрите показват, че ние си вършим работата", коментира тя пред Нова тв.

Още по темата
По думите й откакто Министерството на туризма е създадено като самостоятелна администрация, ръстът на чуждите туристи е от 31%, а на 24% на приходите.

"Независимо от мрачните прогнози, които юни месец бяха умишлено очертани, към момента за първите месеци от януари до август имаме над 6.8 млн. чуждестранни туристи, което е минимален спад от 0.6% спрямо рекордната 2018 г., когато имахме над 9.2 млн. чуждестранни туристи", посочи още тя.

Според нея има още какво да се желае и министерството работи в посока постигане на основната си цел - превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация и максимално използване на капацитета по отношение на летни, зимния и културно-историческия туризъм.

"Томас Кук" и "Астрал Холидейз" имат договор помежду си за официално представителство, а "Астрал Холидейз" са регистрирани по българското законодателство. Независимо дали един туроператор е чуждестранен или български, всеки един оператор има застраховка "Отговорност на туроператора", която покрива само и единствено щетите за туристите", посочи тя.

 По думите й няма застраховки, които да покриват рисковете нито по отношение на доставчиците на услугата към туроператора, нито към чуждестранния такъв.

"Няма такова изискване в нито едно законодателство. Независимо дали "Томас Кук" би била регистрирана по българското законодателство или не, рискът за хотелиерите е един и същ", коментира Ангелкова.
Тя подчерта, че заради "Томас Кук" е започнал дебат за законови промени – или да се увеличи задължителният минимален праг на застраховката "Отговорност на туроператора", или да се взема процент на оборота като предпазен механизъм.

"Само 18 туроператори в България имат лимит на покритие на този вид застраховка от 1,4 млн. лева", добави министърът на туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
за мен беше добра преди 4 години
Аз тази година вдигнах цената на нощувките и тази година нямах руснаци.В замяна на това имах повече нощувки на по-висока цена.За мен сезона беше по-добър от миналата година.Вероятно отчитат спад на руснаците по дебелариумите, защото България вече не им е по джоба.
13
0
 
3
 
! Отговори
Танер преди 4 години
До номер 12 кой почива на силна музика ??
12
1
 
6
 
! Отговори
😀&#1 преди 4 години
Това сигурно са резултатите на Турция и Гърция. Нещо е объркала доклада калинката.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спад само 1% ??? Кого заблуждавате !? Спадът от към туристи беше с около 20%, а спадът в обороти по заведения, магазини, ресторанти до 50%! Всеки които има малък или среден бизнес по Черноморието едва избута сезона.До като преди 1-2 сезона силната музика беше проблем направиха така че да няма силна музика, големи партита, защото ПРЕЧЕЛО, какво постигнахте? Успяхте да изгоните и малкото млади хора българи които идват да почиват при нас.
10
1
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТУРИСТИТЕ МОЖЕ ДА НЕ СА НАМАЛЕЛИ НО ХОТЕЛИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ КАТО ГЪБИ!!ПРАЗНОТО ПРОСТРАНСТВО МЕЖДУ СЛЪНЧЕВ БРЯГ И НЕСЕБЪР ЗАПОЧНАХА ДА ГО ЗАПЪЛВАТ С ХОТЕЛИ И КОМПЛЕКСИ !!!ПРИ ЕДНАКЪВ БРОЙ ПОСЕТИТЕЛИ АКО ХОТЕЛИТЕ НА ЕДНО МЯСТО СА ПЪРВО 5 А ПОСЛЕ СТАНАТ 10 ТО Е ЯСНО, ЧЕ ПЪРВИТЕ 5 ХОТЕЛА ЩЕ ОТБЕЛЕЖАТ СПАД НА ПОСЕЩЕНИЯТА СЛЕД КАТО НОВИТЕ 5 ИМ ПРИБЕРАТ ЧАСТ ОТ КЛИЕНТЕЛАТА!
9
2
 
25
 
! Отговори
Кой жъжеш,ма ? преди 4 години
Дългоноско пак ни захапа с лъжите си за просперитет и светлото бъдеще на Слънчака.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво. Тогава за какво ревахте толкова? Глобалнот затопляне в БГ ви удължи сезона,и закопа производството на земеделски култури,освен жито защото то има нужда от жега.
7
1
 
11
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 4 години
Нови строежи вече започнаха.След изборите - всички строежи.Докато не бетонират всичко, нЕма спиране.Вие вЕрвайте на фалити малити ...
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпреки спада в туризма,сезона бил успешен и министерството на туризма си вършило добре работата.А кой ще обещити прецаканите туристи и кога след като офисите им са затворени.Всички български тур оператори имали застраховка но Астрал холидейз не били между тях защото имали договор с Томас Кук,които пък не били регистрирани по българското законодателство и хотелиерите ще пият по една студена вода,след фалитите.Оставка и закриване на ненужното министерство.И с него и без него е все тая.Само разход
5
0
 
9
 
! Отговори
Gorskio преди 4 години
Последно увеличение ли има, намаление ли?!?!?
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега започваме да лъжем даима нещо написано да изкараваме пари.На разбити пътища,ретро влакове,фекално море без пречиствателни станций,побеснели роми и крадливи *** няма да дойде никой.Нямаш авторитет като държава последен си на опашката и беден и несигурен.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дааа мн румънци имсше, заместиха руснаците ама са си бедняци
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бла бла голи приказки и цифри
1
2
 
26
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 4 години
И отново фалшиви новини.. Тук сме си най- добре, всичко ни е прекрасно.. Това на какво ви прилича?!