НС поиска: Северна Македония да възстанови BG гробовете на територията си!

Не само кабинетът, но и законотворците ще следят изкъсо страната
40
НС поиска: Северна Македония да възстанови BG гробовете на територията си!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът прие декларация за членството на Северна Македония и Албания в ЕС, в която също както и правителството, поставя някои условия за подкрепа.

Депутатите приеха и предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов в декларацията да бъде посочено, че като условие се поставя и възстановяване на българските военни гробища в Македония.

Още по темата
Основни моменти в приетата декларация са, че България запазва последователната си подкрепа за поставяне на реалното начало на процеса на присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания със започването на преговори на двете страни.

В декларацията е посочено, че българският парламент ще продължи да следи за напредъка на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, както и за прилагането на Закона за малцинствата в Албания, допълва "Фокус".

Чрез декларацията Народното събрание призовава официалните представители на Република Северна Македония да прилагат ефективно, без забавяне и на добра воля Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., да се придържат стриктно към чл. 8 от Договора, а именно към "обективното, основаващо се на автентични и основни на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития, да се въздържат от действия, които се свързват с опити за подкрепа и насърчаване на претенции за признаване на т. нар. "македонско малцинство" в България, включително и в международни организации като Съвета на Европа и многостранни формати.

С текстовете 44-ото Народно събрание призова официалните представители на Р Северна Македония да бъдат реабилитирани жертвите и репресираните от югославския комунистически режим и всички репресирани заради българското си самосъзнание, да се придържат стриктно към установената и ратифицирана от парламентите на двете страни клауза по отношение на официалния език на Република Северна Македония, да прилагат изцяло договореностите, постигнати в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, като същите бъдат отразени в учебните програми и материали в най-кратки срокове.

Вносителите предлагат още парламентът да призове югозападната ни съседка да се прекрати всякаква форма на "говор на омраза" по отношение на България и на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, включително в медии, надписи на паметници, паметни плочи и др.

С текстовете се отправи призив и към официалните представители на Албания: да приемат своевременно вторичното законодателство, относно прилагането на Закона за малцинствата, да гарантират в максимална степен правото на българското национално малцинство да изучава книжовния български език като майчин, да преведат преброяването на населението, съгласно на най-високите европейски стандарти.

С декларацията си 44-ия парламент се обръща и към настоящото и всяко следващо правителство и всички български институции да следят стриктно за изпълнението на условията от настоящата декларация по време на преговорния процес с Република Северна Македония и Република Албания. На тази основа и при тези условия, 44-ото Народно събрание подкрепя започването на предприсъединителните преговори на ЕС с Република Северна Македония и Република Албания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
2
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
Международните договорите са само един или няколко листа хартия повче с подписи и печати, или се спазват или не. Историята го е доказала безброй пъти!
34
2
 
10
 
! Отговори
До по долу преди 4 години
Условия се поставят сега,защото не се изпълнява договора,а се прави всичко възможно да не се изпълнява,та да клекнем като толерантни,че и да се съгласим с фалшификациите на историята които тровят съзнанието на бъдещето поколение.Договора беше необходим като първа стъпка за подобряване на отношенията,но се видя ,че само ни използват,защото при тях все още македонизма е пуснал корени.
33
5
 
9
 
! Отговори
ЧУМАВО ПРАСЕ преди 4 години
След като Г. Димитров продаде бъларските интереси,сега за втори път става същото,само че начело на държавата е Борисов.Тогава натискът беше от СССР,сега ББ клекна на Европа и САЩ.Има ли разлика? - НЕ.Подписаха договор,а сега поставят условия.Каракачанчето щеше да излиза от правителството.Заради потупване по рамото и себични интереси продадоха националната ни история.Мутрите и т.нар.патриоти трябва да бъдат изметени още на местните избори.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време беше!Така или иначе трябваше да се изчака,да се разбере как действат и каква е ситуацията в СМ.Но това което се видя е доста неприемливо. и обработката на съзнанието продължава.Е сега ще ги видим,позицията е единна.Те мислеха ,че като имат договор на хартия ,всичко е тип топ и могат да ни разиграват.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, нашите "наивни" управници какво очакваха???Лошото е, че повтаряме едни и същи и грешки във взаимоотношенията с "македонската наденица"!
30
8
 
2
 
! Отговори
ruski преди 4 години
северна македония иска НС да им оближе краищата на хранопроводите ама да изчакат малко да отида да кензат първо. а след това *** в НС да не забравят кой ги храни, да спрат с глупостите, да си налягат парцалките и да подписват каквото им спуснат от козят и ЕСССР.
29
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свирено е изложихме се вече нокои не ни взима на сериозно щото нямаме политици с топки как ли залива Заев котобги чете тия
28
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След дъжд качулка!Първо юнашки подписахме договора, а сега се питаме - Що така?И последваха "героично-патриотични пози" будещи единствено отвращение!А макетата имат много точен израз за нашето днешно положение - След е.ане, няма каене!
27
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македония е дело на инженерното строителство на Кремъл на Балканите в пределите на така наречените "югославяни" подвасални на "третия Рим" - Москва.Сега обаче времената са други и ин витро създадената държава Македония иска да стане член на ЕС, което е неизгодно за Кремъл, и затова русофилската диаспора в България е активизирана да пречи.Не че Кремъл иска Македония да стане отново част от България, а част от "руския мир" т.е. пак към "третия Рим".И затова използа лакейте си - русофилите !
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БатБулгарКазаа е ,е Сърбия,Мекадония и БГ един ден ще бъдат една държава.
25
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В съзнанието нат.нар македноци тези бг,чийто гробове искате а възстановите са окупатори. Изобщо Македонция не е дневния ред а Бг общество. Нито ще ни върнат историята,нито ще си признаят,че говорят на диалект на бг език,нито,чеса бг. Правителството на герб-вмро е беззъбо и няма силата да направи това,и се занимава с глупости.
24
7
 
17
 
! Отговори
БатБулгар преди 4 години
Баба Ванга казваше:Македония не е отделна държава, а част от България. Тя е изкона българска територия.Аз на Баба Ванга ѝ вярвам.
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македония е част от Сърбия от 1912 до 1944 година. 32 години е част от Сърбия и се нарича Южна Сърбия. Репресиите не са започнали през 1944 година. През 1944 година Южна Сърбия се отделя като Република македония в границите на Югославия. Заслугата е на Георги Димитров, Сталин, Тито. Благодарение на това отделяне, след загубата на 3 войни от България, днес има независима държава Северна македония.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво! Предусещам успеха от бунта на безгръбначните.
21
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Столицата на северна македония се казва София
20
4
 
15
 
! Отговори
Барселона преди 4 години
Браво....стига шикалкавене от македонците тоест...от старите българи... живеещи в новосъздадената след 1944 год. държава Македония...
19
8
 
8
 
! Отговори
Маке преди 4 години
Големи благодарности на Б.Б. и българското правителство за подкрепата на С. Македония по пътя към ЕС.
18
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само като прочете човек с какви простотии искат да накарат македонците да ни мразят !Абе, тези депутати не виждат ли от Парламента какъв огромен паметник-мастодонт стърчи за прослава на руския окупатор, а същевременно няма адекватен паметник на хилядите загинали български войници помогнали на Русия да победи хитлеристка Германия !Позор за кремълските марионетки и лакей !
17
6
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Нашите Политици са "БИТА КАРТА" те го знаят много добре ЗАЕВ също- САЩ са зад гърбът на Македония и никой не може да я спре! Ако се съгласим с Еврочленството на Македония - НИЕ завинаги ще имаме един враг който ще ни плюе- Жалко че ПЪРВИ В СВЕТА Я ПРИЗНАХМЕ ЗА ДЪРЖАВА - А НЕ ЗА КО-ЧИ НА ! МАКЕДОНЦИТЕ НИ СЕ СМЕЯТ И ТО ГЛАВНО НА БОЙКО - НИЕ СМЕ С СЛАБИ ПОЛИТИЦИ -ВИЖТЕ ЗАХАРИЕВА- АМИ ТЯ Е ЕДНА КОМЕДИЯ -СКЕЧ КОЙТО ГОВОРИ НЕСВЪРЗАНО И НАДГОВАРЯ ЖУРНАЛИСТИТЕ -НИКАКЪВ ТАКТ НИКАКВО УСЕЩАНЕ !!
16
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
най правилно е да им дадем разрешение за Евразийския съюз - нали са сръбско- руска креатура, там да си кандидатстват и просперират!