Санкции срещу Турция? Ще загубим милиарди, операцията в Сирия трябва да спре!

Борисов: Ако Анкара задейства член 5 от договора за НАТО ще стане интересно
Обновена: 15 окт 2019 12:36 | 15 окт 2019 12:35, Камелия Цветанова
158

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според премиера Бойко Борисов от евентуални санкции срещу Турция заради офанзивата в Сирия, България би загубила милиарди.

"Категорично сме против турската операция в Сирия, надявам се дипломацията да даде резултат. Рискът от хуманитарна криза е много голям, а възникне ли такава, това означава нарастване на мигрантската вълна. Това са свързани процеси. За това и ние настояваме да бъдат прекратени военните действия и само дипломацията е тази, която може да реши този конфликт", заяви той, след като представи на президента Румен Радев решенията на Съвета за сигурност към МС.

Още по темата

Премиерът отчете, че имаме 5 млрд. долара стокооборот с Турция и загубите ще са огромни за нас от евентуални санкции на ЕС.

"Ние със санкциите с Русия хем къде, къде ни е по-малък стокооборотът, загубихме над половин, 1 млрд. лв. При едни санкции с Турция ще загубим милиарди", призна той.

Премиерът коментира още, че Турция като член на НАТО може да поиска да се задейства член 5-ти от договора, който гласи, че въоръжено нападение срещу една или повече членки на Алианса ще се разглежда като нападение срещу всички тях.

"Тогава може да стане много интересно", предупреди Борисов и добави, че турските официални власти отчитат, че имат 700 нападения от кюрди и сирийци.

"Така ли е, не е ли. Нито искам да знам, нито се интересувам", каза министър-председателят.

Той подчерта, че иска да се спазва Споразумението с Турция и колегите му в ЕС, когато се изказват, трябва да знаят, че имаме морска и сухопътна граница с Турция.

"Ако в България влязат 50 или 100 или 200 хил. мигранти, не знам какво изобщо ще се случи със страната. Докато Турция спазва на 100 % споразумението с България и то работи перфектно, съм длъжен заради нашата сигурност, да отстоявам тази позиция. Много такива има демократи, които говорят и слушах анализатори, да отидат да видят какво става в Гърция. Гърция има острови, има къде да ги слага, ако влязат в Странджа няколко стотин хиляди, не искам да се ангажирам с резултата. Така че ние към момента спазваме всички нормативни актове и участваме активно в правенето на политика и в НАТО и в ЕС и искаме конфликтът да свърши незабавно", каза Борисов, цитиран от "Фокус".

Премиерът отчете, че на Съвета по сигурността е отчетено, че мерките на държавата към този момент работят идеално.

"Имаме нула миграция. Що се касае до извънредни ситуации, които биха могли да дойдат, ние сме провели учение между МВР, "Гранична полиция", армията, специалните ни сили. Имаме разработени планове. Обсъдихме с президента нашето участие на Съвета и защитата по принцип на сухопътните граници на ЕС, не само на България. Беше една много полезна, работна среща", допълни още министър-председателят.

Ситуацията по границата е спокойна - няма нищо извънредно, успокои той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
0
 
! Отговори
Ал Кашоне преди 4 години
България щяла да загуби милиарди ...ами тя ги е загубила вече заради слугинажа и тъпотията му му .А влязат ли пък 200-300 хиляди мигранти заради бездействие и злоупотреба с власт, Борисов може да го застигне съдбата на Чаушеско ...така, че да не се прави на умряла лисица ...като не може да управлява да си подаде оставката.
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре да продължи и да дойде края на този "промит" мозък.......
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най ми е смешно,когато БОКО ТИКВАТА говори за сигурност и икономика!!!!Жалкото в цялата ситуация е,че този тотален некадърник стой горе.Но хората са виновни,че го търпят.Те обичат да си живеят във "блатото" и да живеят с минимума и да стоят и да търпят.ВСЕКИ НАРОД ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА СИ---Латинска Сентенция!!!
133
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво щяло да стане със страната, ако дойдели 200 хиляди бежанци?! Ами армията се разполага по границата с постове през километър и защитава държавата...? Примерно?
132
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Исках да кажа БОKЛУЦИ - и пак ще повторя: от Турция внасяме само БОKЛУЦИ. Как може да цензурирате тази дума?
131
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще загубим тарaтанци. Първо, понятие "стокооборот" в икономиката няма. Тики очевидно има предвид "търговски обмен", който е равен на износа за плюс вноса от друга държава. Макар че много по-важен е търговският баланс, т.е. разликата между износ и внос (а тя е дефицит в случая, понеже ние за Турция почти не изнасяме, а внасяме всякакви *** оттам). Така че никаква загуба няма да е, а печалба. И не е вярно, че с Русия ни е по-малък обменът, то само газ и нефт да беше, пак е повече.
130
0
 
4
 
! Отговори
Мухаха преди 4 години
Санкции срещу Турция? Ще загубим милиарди ...... Искаш да кажеш - приближените на власта "бизнесмени " дето им е отредено да движат алъш-вериша с Турция ще загубят милиарди и няма да са способни да си плащат процента от печалбите към партията -майка и лично на вожда БоК* ?
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
днес се разходих по центъра на Варна..пустош.безработица.замаяни от деменция пенсионери и бездомни кучета...мръсотия и мокрепе на улиците вместо измитане...направо ужас.какви избори.какви 5 лева.
128
0
 
1
 
! Отговори
ххх преди 4 години
Боже,Боже.И бежанците са ни отписали.
127
2
 
14
 
! Отговори
179 преди 4 години
Нямаме никакво производство бе Ганио. Ако Турция и още 2 държави ни спрат вноса във магазина няма да има нищо. В коя година живееш? Не е 1976 а е 2019. България е загиваща държава само със 1 стабилен град. Яденето където купуваме от магазина като се почне от солетите сапуна та се стигне до нещата за бита и доматите кой си мислиш че ни ги внася. Ще се върне 92ра. Много сме смели тука ама Турция във момента е пълна със богатства и най-вече имат човешки ресурс а ние имаме пенсионерки и ромове.
126
1
 
4
 
! Отговори
капитан андреево преди 4 години
5 млрд е с контрабандата !
125
1
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
боко е само ербап по стойкатози е толкова страхлив и нескопосан че само си търси извинения за неумението си да се справя с твърди проблемиот санкции ще загуби само турция най малкото защото ние внасяме един куп *** от тях а не им продаваме кой знае колко ценнобоко да пясни от какво точно при евентуални санкции ще загубими какво сега защото ни е страх означава че трябва да му клякаме на колене на диктатора ли?боко ако си мъж на какъвте винаги се праскаш тогава му се опъни твърдо на ердо
124
3
 
4
 
! Отговори
До 131 преди 4 години
А бе какво значение има колко е една лира ? Като е по евтина повече банкноти ще носиш. Какво само дъфчете курса на лира, рубла, долар, йена и т.н.
123
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми,сега какво ще правим като отидем на Капалъ черши.Евтините дрешки ще станат още по евтини,защото лирата ще се изравни с рублата.
122
0
 
14
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Този е много прав, в БГ се въртят много пари, правете си изводите защо 3/4 от населението живее мизер но.. и под всякакъв минимален европейски стандарт а 1/4 се къпе в брута лен лукс.
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аве бате боико ти си голам евреин един път казваш на черното бяло след един час си изменяш позицяита обратно ама нали сме овце а пък евреина си е евреин знае как да върти гегата. От нас включая и мен страхливеца едно голямо жалко БЕЕЕЕЕЕ до тук ни е героиството за жялост
120
2
 
3
 
! Отговори
Айде бе преди 4 години
нато въобще не трабва да се задейства турция сама си драска клечката .някой от турция да пита НАТО или ООН да ли да нахлуе в сирия? Каквото посееш то жънеш .Кюрдите ги обърнали и те нато та нато
119
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на борисов топките са по-малки от грахови зърна.
118
2
 
18
 
! Отговори
+- преди 4 години
Сега друга песен запя....от Фашингтон или Брюксел му звъняха и песента е вече друга.
117
0
 
7
 
! Отговори
джо преди 4 години
До винаги губимЗа Първа световна да си чувал?