Стъпи ли "Фолксваген" в Турция, сезираме ЕС заради общия пазар!

Ако Анкара наруши правилата, това трябвало да доведе до санкции
126
Стъпи ли "Фолксваген" в Турция, сезираме ЕС заради общия пазар!
Снимка: Reuters, архив

Ако германският концерн "Фолксваген" в крайна сметка избере Турция, ще сезираме Европейската комисия за неспазването на правилата на общия пазар от Турция, закани се президентът в периода 2012 – 2017 г. Росен Плевнелиев, който е член на борда "Аутомотив Клъстър България".

Още по темата

"Сезираме Европейската комисия в интерес на всички от ЕС. Турция не е член на ЕС, но като член на общия пазар трябва да се придържа към правилата на общия пазар, а не го прави", каза той на откриването на инициатива "Тийноватор", която се провежда за втора поредна година, цитиран от БНР.

"Очевидното неспазване на правата на общия пазар трябва да доведе до санкции. От една страна концернът "Фолксваген" съзнателно се облагодетелства от щедрата оферта на президента Ердоган, но тази щедра оферта не съответства на правилата на пазара и концернът "Фолксваген" знае, че това е така. Въпреки това се обогатява", каза експрезидентът.

"Дори последно разбирам, че цифрата, която Ердоган е обещал на концерна "Фолксваген" да закупи директно автомобили от бъдещата фабрика, не е 40 хиляди, ами са поръчали 100 хил. автомобила. При една минимална цена от 25 хил. евро за този вид автомобил "Фолксваген". Това означава индиректна, но субсидия от турската държава от 2,5 млрд. евро. Би следвало да е проблем, защото Турция не е член на ЕС, но е член на Митническия съюз, Турция е член на общия пазар. Като член на общия пазар Турция трябва да се придържа към правилата на общия пазар, а не го прави. И обещава щедри субсидии както намери за добре. Това трябва да се прекрати", каза Росен Плевнелиев.

Според него България ще направи всичко възможно и прави всичко възможно.

"Ще продължим за следим внимателно казуса, който за нас още не е приключил", зарече се той.

Според него е възможно, "ако "Фолксваген" избере Турция, което с голяма степен на вероятност може да се каже, ние да продължим да преговаряме с тях и за други възможни проекти, които да направим".
"Фолксваген" видяха една България, която не са очаквали, България която е доста напреднала в автомобилния си сектор", каза Плевнелиев.

Той разкритикува действията на френския президент Еманюел Макрон, който се опитва да блокира започването на преговорите за членство в ЕС на Северна Македония и Албания. Позициите трябва да бъдат изчистени преди обсъждането на старта на преговорите в Брюксел в четвъртък.

Тъжно е "когато държави членки на ЕС, в този случай Франция, но преди това в случая с нас бе една Холандия, поради вътрешнополитически причини блокират разширението на съюза и проекти от общ интерес", коментира той.

"Всички ние знаем колко е важно Македония и Албания точно сега да получат покана. В момент, когато имаме много силен геополитически сблъсък на Балканите ЕС трябва да покаже своята сила и интеграционна мощ".
"Президентът Макрон… се опитва да отиграе една ситуация в ЕС по изгоден нему начин. Това е едно неправилно решение. Искрено ще съжалявам, ако президентът на Франция затръшне вратата в този исторически момент за стартиране на преговори с Македония и Албания", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
3
 
4
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
Хахаха, всички на ведомост към руското посолство са се активирали да плюят по Плевнелиев!Само така другари. Ще има по 200 грама водка допълнително към копейките!:)
105
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Виждам, че сериозни специалисти коментират темата. По-точно се надпреварват да плюят по Плевнелиев. Но нещо ми казва, че ако утре През-ден-та Радев повтори казаното дума по дума, тролетариата ще почне да вие от умиление колко умен Президент имаме!
104
5
 
5
 
! Отговори
анон преди 4 години
""Фолксваген" видяха една България, която не са очаквали, България която е доста напреднала в автомобилния си сектор", каза Плевнелиев." - мисля, че само с това си изказване трябва да си даде отвод от всякакви мнения в сектора... ама този дето не знае разлика между трансмисия и диференциал е в борда на директорите - Господи прибери си вересиите...
103
3
 
4
 
! Отговори
До 98 преди 4 години
Никой не ми плаща бе, кр..тен. Нито съм от БСП. По-скоро май на тебе ти плащат 20 'стинки за да говориш глупости.Плев.нята работил за България????? Смях!!!Този индивид винаги е мислил само и единствено за себи си, дори и като беше президентЪ и целуваше зад.ика на САЩ.
102
0
 
4
 
! Отговори
13 преди 4 години
Завода ще е много близо до българия, най-вероятно в румъния. Тук само ще тестват новите автомобили, издържи ли 2000км по наша магистрала, партидата е с добро качество.
101
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"и не се бъркай където не разбираш."Росен Плевнелиев е член на борда "Аутомотив Клъстър България" и като такъв прави много за това завода да бъде построен в България, но ти сигурно повече разбираш в качеството си на...? продавач на дюнери?
100
1
 
1
 
! Отговори
До Плювнелиев преди 4 години
Налягай си парцалите ! Не съм ти делегирал права да говориш от мое име.
99
0
 
6
 
! Отговори
Жулиен - психиатър преди 4 години
Българите не разбраха, че за да ги уважават и да не ги третират като роби, трябва да покажат на света достойнство. Уважението се печели много трудно, но се губи лесно. Никой не уважава народ, който се разбягва като *** при първите трудности.
98
6
 
11
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Роско, роскооо ... за нищо не ставаш моето момче. Гледай си синоптичката и не се бъркай където не разбираш.
97
1
 
5
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Росне прав си , но трябва да се действа сега. После ще е късно.
96
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе то това да не ти е държавно мероприятие. Как така държавата ще се меси на тия, където искат там ще си строят - стига да спазват правилата на съответната държава. Какви са всички тия коментари излишни, кои сте Вие че да им давате наклон къде да си строят хората и за какво да си харчат парите - алоууу слезте на земята. Твоите пари как и къде си ги харчиш, да не решава комшията.
95
1
 
7
 
! Отговори
ЗАЩО ДА ЧАКАМЕ преди 4 години
За пръв път чувам нещо конктерно и слислено от Плевнелиев!Само не ми е ясно защо чак след като Турция спечели Фоксваген, тогава ще се сезира ЕС за неспазване на правилата на общия пазар. Някой може ли да обясни?
94
3
 
9
 
! Отговори
стар чвор преди 4 години
този завод трябва да е в България , нашите да се борят до последно
93
5
 
11
 
! Отговори
До 98 преди 4 години
В качеството си на член на борда "Аутомотив Клъстър България", кратунко платен. Прочети малко повече какво представлява това и тогава си заработвай 20-те стотинки на коментар. Очевидно човека се бори за интереса на България в този момент и като българи ние трябва да се радваме, че има хора които им се занимава кратунковци като теб евентуално да има къде да работят. Или цял живот трябва да плаща за това че един мандат беше президент дори и да продължава да работи в интересите на България.
92
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Росен Плев.нята в качеството си е какво ги дава тези изявления?????
91
2
 
8
 
! Отговори
джо преди 4 години
За съжаление времето не прощава. При нас се провалиха две сделки с автомобилни концерни Роувър и Греит лоу. Това са факти говорещи много негативно за нас, без значение кой ще се оплаква. Автоконцерна трябва да се подкрепя по всеки възможен начин. Администрацията ако е необходимо трябва да купува само от моделите които се сглобяват евентоално тук. Дори и депутатите. Без гарантирани продажби на нашия пазар сме обречени.
90
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плевньо,"...като член на общия пазар трябва да се придържа към правилата на общия пазар, а не го прави..."Тези глупости може да си ги джвакаш колкото щеш! Правилата на Обия пазар са валидни за ЕСи в, конкретния случай, за България, така че единственото от което можеш да се оплачеш е, че ЕС ни е вързала ръцете, както за VW, така за газопровода, така за АЕЦ...Ама няма да го направиш, нали? Господарите ти плащат за друго!Марш в ъгъла, където ти е мястото, лапай пацата и мълчи!
89
6
 
9
 
! Отговори
до 94 преди 4 години
ами всъщност като нищо Плевнелиев е по- умен от Ердоган и Макрон! Виж, ти че си турчин не ми е проблем. И ФВ не са толкоз умни, като им гледаме решенията ***.... Сега се чудят да строят ли или не в Турция...
88
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, че пак дадоха думата на "президента" Плевнелиев! Та той е по-умен и от Ердоган, и от Макрон, и от борда на Фолксваген... Той дава съвети на всички и всички му се смеят!
87
2
 
9
 
! Отговори
все още трезвен преди 4 години
Съмнява ме от VW да са толкова кухи... Преди турците да нахлуят в Сирия, може би. Но да инвестира в държава при военен конфликт сега изглежда като да изгубят доста пазари пред конкурентите. Турция беше добър избор поради ред причини - морски излас, евтини роби... Нали се сещате за оня брадат виц? Какво прави турчин като стане на 18? Отива в Германия на гурбет. Какво прави немеца на 18? Отива в Турция да търси баща си. С огромната турска диаспора в Германия, това беше добър избор. Но не и войната