Радев: Масов спорт за конкурентоспособна нация!

Сред проблемите - липса на спортна база, на кадри...
Обновена: 17 окт 2019 11:10 | 17 окт 2019 11:10, Веселина Йорданова
57
Радев: Масов спорт за конкурентоспособна нация!
Снимка: БТА, архив

Президентът Румен Радев заяви, че няма как без масов спорт да имаме конкурентоспособна нация.

По думите му бъдещето принадлежи на онези далновидни и активни нации, които не само развиват иновации и високи технологии, но и се грижат за физическото и психическото здраве на гражданите си. 

Това означава масов спорт, физическа активност и природосъобразен начин на живот още от ранна детска възраст, каза държавният глава при откриването на конференцията "Спортът, децата и бъдещето" в НСА.

Президентът посочи още, че животът се превръща в "задъхано състезание" с растящ стрес, за което са необходими воля, характер, устойчивост, дисциплина, но и чувството за колективен дух. Необходимо е патриотично възпитание и любов към националния химн, флаг и родината, а това върви заедно и със спорта, заяви Румен Радев.

По думите му на кръглата маса ще бъдат разгледани предизвикателствата, пред които сме изправени, какво е състоянието на българския спорт, какво и как трябва да се прави за ефикасността на спорта.

"Да, в момента има много проблеми, имаме много противоречия, има трудно всекидневие, но всички тези проблеми са преходни, ще изчезнат, ще отшумят, но тук сме днес, за да градим бъдещето, а то е нашето младо поколение. От нас зависи в огромна степен, от развитието на масовия спорт, на патриотичното възпитание, което върви винаги ръка за ръка със спорта, дали България ще бъде конкурентоспособна нация, дали имаме бъдеще", каза той.

В кръглата маса участват водещи експерти в областта на медицината, психологията, педагогиката и физическото възпитание. Организатор на събитието е Общественият съвет "Физическо възпитание и спорт" към президента.

Проф. Пенчо Гешев, ректор на НСА, каза, че има положителна промяна у родителите за необходимостта децата им да се занимават с физическо възпитание и спорт.

"Не само липсата на спортна база е проблем, но и липса на кадри, които да тренират децата. От 1 до 4 клас в училищата не работят специалисти по физическо възпитание и спорт, а т.нар. "малопредметници", чиято втора специалност е физическо възпитание, това предпоставя и нивото на подготовка при децата", заяви проф. Гешев пред БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.